Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αφιερωμένο στον Εθνάρχη Μακάριο τον Γ΄ το Συνέδριο της ΧΕΚΕ

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄, της μεγαλύτερης εκκλησιαστικής, πνευματικής και πολιτικής φυσιογνωμίας στη σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία. Του πνευματικού και πολιτικού ταγού και πατέρα της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, του ανθρώπου που ενέπνευσε τη πορεία και τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού.
Η Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων (ΧΕΚΕ) διοργάνωσε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων στη Μακεδονίτισσα, το 27ο Συνέδριό της με θέμα: «Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος Γ΄: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του (1913-2013)».
Στην εναρκτήρια τελετή ο Πρόεδρος της ΧΕΚΕ κ. Φρίξος Κλεάνθους καλωσόρισε τους Συνέδρους και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.
«Με αισθήματα βαθύτατης πνευματικής νοσταλγίας  και θαυμασμού, αναπολούμε τη σεπτή, αγωνιστική  αλλά και μαρτυρική μορφή τού μεγάλου μας Ηγέτη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του» τόνισε ο Μακαριώτατος.
«Αναμφίβολα με κανένα τρόπο δεν είναι ποτέ δυνατό να αποδώσουμε τα αισθήματα τού θαυμασμού μας και της βιωματικής ευγνωμοσύνης μας που νοιώθουμε για τη μεγάλη αυτή εθνική και πνευματική φυσιογνωμία, που ανήλωσε τη ζωή της για την ελευθερία, την πρόοδο και την πνευματική καλλιέργεια τού κυπριακού λαού. Και πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε σ’ ένα σύντομο χαιρετισμό», πρόσθεσε.
Ο Μακαριώτατος επικέντρωσε, ακολούθως, τον χαιρετισμό του στην πνευματική και εκπαιδευτική κυρίως ιδεολογία και προσφορά του Μακαρίου επισημαίνοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν μια λεπτή, καλλιεργημένη, αγωνιστική και πνευματική φυσιογνωμία, εμποτισμένη με τα νάματα τού Χριστού και της Ελλάδος. Αυτά τα ιδανικά αποτελούσαν την πυξίδα τού προσανατολισμού των σκέψεών του και των πράξεών του. Είχε εφαρμόσει στη ζωή του αυτό που ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με λιτότητα αλλά και μεγαλοπρέπεια διακήρυξε. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει  κάθε είδος μεγαλείου».
«Εμείς που είχαμε την ύψιστη ευτυχία να τον γνωρίσουμε εκ του πλησίον, μπορούμε ανενδοιάστως να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι λόγοι του ήταν πάντοτε το απαύγασμα της ιδεολογικής του ψυχής, η οποία συνεχώς και ακαταπαύστως οδηγείτο από την πραγματικότητα της ζωής, προς τις αιθέριες σφαίρες των αξιών ενός  ιδεατού πνευματικού κόσμου». 
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κύπρου Χρυσόστομος, προέτρεψε όσους εκ των συνέδρων δεν είχαν την ευτυχία της προσωπικής γνωριμίας με τον Μακάριο να αφήσουν τις ψυχές τους «να ενωτισθούν και να βιώσουν το κάλλος των διαχρονικών του υποθηκών» και τότε σίγουρα θα νοιώσουν «το μεγαλείο και τους υψηλόφρονες οραματισμούς του «ζήλω πεπυρωμένου» για την ελευθερία της Πατρίδας του και για τα αθάνατα ελληνοχριστιανικά εκπαιδευτικά ιδανικά, του μεγάλου αυτού Έλληνος και Χριστιανού ταγού».
Ακολούθησαν στην συνέχεια τέσσερεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκαν σημαντικότατες πτυχές της ιστορικής πορείας και δράσης του Εθνάρχου Μακαρίου.
Ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου Κωστής Κοκκινόφτας, παρουσίασε το θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η Ιερά Μονή Κύκκου» και ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, μίλησε για την «συμβολή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην προετοιμασία του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα (1950-1955)».
Για την περίοδο του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) μίλησε ο Πρόεδρος του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Ανδρέας Αγγελόπουλος και τέλος ο Διευθυντής του Γραφείου του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κ. Ανδρέας Μιτσίδης νανφέρθηκε στο «εκκλησιαστικό και εθνικό έργο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ (1950-1977)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι του Συνεδρίου προηγήθηκε η τέλεση μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου κατά την Θεία Λειτουργία στον παρακείμενο ιερό ναό της Παναγίας Μακεδονίτισσας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου