Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Με λειτουργίες και καθαγιασμό των υδάτων γιόρτασε η Κύπρος τα Θεοφάνεια

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εορτάστηκαν σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου τα Άγια Θεοφάνεια.
Επίκεντρο των φετινών εορτασμών ήταν ο ιερός ναός Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη του Αρχιερατικού Συλλείτουργου και του Μεγάλου Αγιασμού, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και τον  Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.
Ακολούθησε πομπή από την εκκλησιά προς το λιμανάκι της Κάτω Πάφου, της οποίας ηγήθηκαν οι εκκλησιαστικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου και της αστυνομίας και πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχήθηκε όπως του χρόνου η επίσημη τελετή του Αγιασμού των υδάτων τελεστεί στην Κερύνεια.
Παρόντες στους εορτασμούς στην Πάφο ήσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.
Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ανέφερε πως η γιορτή των Θεοφανείων έχει το δικό της συμβολισμό και τη δική της ξεχωριστή σημειολογία. Είναι, είπε, «μια γιορτή που όλοι μιλούμε για ψυχική και πνευματική αναβάπτιση και εξαγνισμό όλων των αμαρτιών». Ευχήθηκε επίσης όπως «σαν μια καινούργια αρχή να πορευτούμε δυναμικά για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό, κατέληξε, είναι το μήνυμα  αυτών των ημερών.
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στον προσφυγικό συνοικισμό Κοκκινοτριμιθιάς και ακολούθως περιήλθε αγιάζων τις οικίες των κατοίκων των εκτοπισμένων προσφύγων έχοντας πάντα στην σκέψη και την καρδιά την σκλαβωμένη Κερύνεια μας.
Στη Λευκωσία, ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στο σιντριβάνι των κήπων του Μετοχίου Κύκκου από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο, ο οποίος προέστη προηγουμένως της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου.
Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν πλήθος πιστών, που είχαν από νωρίς λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την εξέδρα. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου ευχήθηκε τα φετινά Θεοφάνεια να καταστούν για τον καθένα μας «ένας σταθμός, μια αληθινή αναγέννηση, ηθική και πνευματική, γιατί μόνο έτσι θα καταστούμε άξιοι της αγάπης του Θεού και της αιώνιας Βασιλείας Του». Εξέφρασε, παράλληλα, την βεβαιότητα ότι μέσα από αυτή την κατάκτηση «ο επιφανής Θεός θα φανεί ίλεως και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και σύντομα η ακρωτηριασμένη σήμερα πατρίδα μας θα λυτρωθεί από τα δεινά της και σύντομα την μακρά Παρασκευή των εθνικών μας παθών θα διαδεχθεί η Ανάσταση».
Τέλος, ο Πανιερώτατος, ευχήθηκε «το έτος αυτό να είναι έτος αναστροφής της οικονομικής κρίσεως, να εκλείψει διαπαντός και τούτο θα γίνει αν η ζωή μας παύσει να είναι ανθρωποκεντρική και γίνει Χριστοκεντρική και θα γίνει Χριστοκεντρική αν τοποθετήσουμε ξανά τον Επιφανέντα σήμερα Σωτήρα Χριστό στο κέντρο της ζωής μας».
Στη Λεμεσό, η ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στην παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου, του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, βουλευτών και τοπικών αρχών.
Ακολούθησε πομπή προς την αποβάθρα του παλιού λιμανιού, όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων, με αρκετούς θαρραλέους κολυμβητές να αψηφούν το τσουχτερό κρύο και να πηδούν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν το σταυρό.
Στην Λάρνακα, ο εορτασμός των Θεοφανείων ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου. 
Στην συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς τη μαρίνα, όπου σε ειδική εξέδρα ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος τέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων. Κατά τη διάρκεια της τελετής αφέθηκαν ελεύθερα από τους επισήμους άσπρα περιστέρια ενώ ηχούσαν οι κόρνες των πλοίων τα οποία βρίσκονταν γύρω από την εξέδρα. Αρκετοί ήσαν οι κολυμβητές, μεταξύ τους και μια κολυμβήτρια, οι οποίοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον σταυρό.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ενώ παρευρέθηκαν βουλευτές, ο Δήμαρχος Λάρνακας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, πολιτειακοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και χιλιάδες κόσμου.
Στην μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας της κωμοπόλεως Ευρύχου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στον ποταμό Καρκώτη.
Στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Αγία Νάπα όπου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία της Παναγίας και στην συνέχεια τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμανάκι Αγίας Νάπας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμύνης Δημήτρης Ηλιάδης.
Καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στον Υδατοφράκτη Κλήρου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα. Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Κλήρου και παρέστησαν οι στρατιωτικές, αστυνομικές,  και κοινοτικές αρχές καθώς και οργανωμένα σύνολα της Μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού καθώς και πλήθος πιστών.
Στο Ζύγι της τελετής καθαγιασμού των υδάτων προέστη ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας και του αγιασμού στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Υγείας Αντρούλλα.
Εκδήλωση αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στην Πόλη Χρυσοχούς. Της τελετής στο λιμανάκι του Λατσιού προέστη ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Προηγήθηκε θεία λειτουργία και αγιασμός στην εκκλησία Απόστολου Ανδρέα και ακολούθως σχηματίστηκε πομπή από το γεφύρι του Λατσιού προς το λιμανάκι του Λατσιού, όπου ακολούθησε η τελετή αγιασμού των υδάτων.
Καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στη λίμνη του Πάρκου Ακροπόλεως, του Δήμου Στροβόλου, στην οποία προέστη ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και στην κοινότητα της Ορόκλινης, της επαρχίας Λάρνακος, της οποίας προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου