Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο για την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα


Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα με την υπογραφή, το πρωί, στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, του πρωτοκόλλου συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Κύπρου και την κ. Tiziana Zennaro, επικεφαλή του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), για την αναστήλωση της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην χερσόνησο της Καρπασίας.
Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μια μακρά διελκυστίνδα προσπαθειών και αντιπαραθέσεων και μετά την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου αναμένεται ότι θα αρχίσουν σύντομα οι εργασίες αναστήλωσης.  
Το όλο έργο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με βάση τα σχέδια που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις και το κόστος της πρώτης φάσης, για την οποία υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία, ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ. Για την αναστήλωση θα συνεισφέρουν η Εκκλησία της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερικανική Κυβέρνηση και το UNDP, ενώ εισφορές θα ζητηθούν και από τους πιστούς.
Ο Εκπρόσωπος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ. Τάκης Χατζηδημητρίου σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου, υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την σωτηρία του Αποστόλου Ανδρέα και για την συντήρηση της Μονής ως μνημείου και ως συμβόλου μέσα στην ιστορία την παράδοση του τόπου μας. Πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας  συμβολίζει και την συνεργασία και την συμπόρευση δυνάμεων που θέλουν να εργαστούν πάνω στο θέμα της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη Κύπρο.
«Η τεχνική επιτροπή εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή τη κατεύθυνση και αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή δικαιώνεται ο ρόλος και η εργασία της και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια και για άλλα έργα για τα οποία στο μεταξύ έχουν ζητηθεί προσφορές», πρόσθεσε.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, από την πλευρά του επεσήμανε ότι υπογραφή σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών, εκφράζοντας την ελπίδα όλοι μαζί θα εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του έργου, ώστε σύντομα να δούμε το μοναστήρι μας αναστηλωμένο και να το επισκέπτονται οι Χριστιανοί και όσοι άλλοι θέλουν για να πάρουν την ευλογία και χάρη του Αγίου.
Τόνισε ακόμη ότι με την υπογραφή αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορούμε να συνεργαστούμε για την διάσωση και των ναών μας και της πολιτιστικής μας κληρονομίας, χωρίς τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος κάλεσε όλους τους πιστούς «να συμβάλουν από το υστέρημα ή το περίσσευμα τους για να αναστηλωθεί ο Απόστολος Ανδρέας γιατί το κόστος μόνο της πρώτης φάσης για την οποία υπογράψαμε σήμερα, ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ».
Σε ερώτηση αν θα υπογραφεί η ίδια συμφωνία μεταξύ UNDP και Τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Θεοφιλέστατος περιορίστηκε να πει ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Εκκλησία της Κύπρου για να αρχίσουν οι εργασίες του Αποστόλου Ανδρέα και το αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο ουσιώδες.
«Εμείς χαιρόμαστε και είμαστε ενθουσιασμένοι που υπογράψαμε αυτό το πρωτόκολλο σήμερα μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών και αγωνίας , και ότι θα βγούμε σε διεθνείς προσφορές για να αναστηλωθεί ο Απόστολος Ανδρέας», σημείωσε.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας τόνισε εμφαντικά ότι οι εργασίες γίνονται με βάση τα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών, «αυτός είναι όρος απαράβατος, σε αυτό συμφωνούν και οι Τουρκοκύπριοι, οπότε δεν συζητάμε για άλλα σχέδια».
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του UNDP, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν και οι τελικοί όροι της συμφωνίας και αμέσως θα προκηρυχθούν οι προσφορές.
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα αρχίσουν οι εργασίες, εξηγώντας ότι υπάρχει μια δεδομένη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα ακολουθηθεί και αυτά χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθενται, αυτά και θα ισχύσουν, όπως έχουν ισχύσει και για κάποια άλλα έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στα κατεχόμενα.
«Δεν μπορώ να πω ακριβή ημερομηνία τώρα, αν θα είναι δυο, τρεις, τέσσερις μήνες, αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς γιατί θα γίνουν οι προσφορές κι η αξιολόγηση και με βάση αυτό προχωράμε, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής θα συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης και εκτέλεσης των έργων γιατί έχουμε την ευθύνη να γίνει σωστά η αναστήλωση», κατέληξε.
Να σημειώσουμε τέλος ότι κατά την υπογραφή του συμβολαίου αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, παρών ήταν και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου, καθώς επίσης και όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου