Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Κύπρος – Ρόδος, Νήσοι Πελάγιαι και Ολόεσσαι»


Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιανουαρίου 2013 το διήμερο επιστημονικό Συμπόσιο «Κύπρος – Ρόδος, Νήσοι Πελάγιαι και Ολόεσσαι».
Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών και το Κοινοτικό Συμβούλιο του κατεχόμενου Μάσσαρη στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας, που βρίσκεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Στο μεγάλο αριθμό συνέδρων, που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συμποσίου περιλαμβάνονταν και Ροδίτες, οι οποίοι βρίσκονταν στην Κύπρο εξ αφορμής της συνεστίασης των αδελφοποιημένων χωριών Μάσαρη Ρόδου και Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, καλωσόρισε τους παρισταμένους, τονίζοντας τη βαρύνουσα σημασία του επιστημονικού αυτού Συμποσίου, τις σχέσεις των δύο νήσων και την κοινή τους πορεία ανά τους αιώνες και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος είχε παραχωρήσει στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το ανώγειο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κοινοτάρχης Μάσαρη και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, δρ Ελευθέριος Αντωνίου, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, η Ευρωβουλευτής κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Έπαρχος Λευκωσίας, κ. Αργύρης Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας και ο Οικονόμος του ιερού ναού Εισοδίων Θεοτόκου του αδελφοποιημένου χωριού Μάσσαρη Ρόδου, π. Χρυσόστομος Παπαλέξης.
Τις εργασίες του επιστημονικού Συμποσίου επευλόγησε ο Μητροπολίτης Μόρφου, κ. Νεόφυτος, στην εκκλησιαστική περιφέρεια του οποίου υπάγεται το κατεχόμενο χωριό Μάσαρη.
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνουμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από την Ορθόδοξη Ανατολή έχει αρκετά αναπτυχθεί και η Κύπρος εύλογα ανακαλύπτει εκ νέου τις γείτονες αδελφές της χώρες. Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα και τα σχετικά επιστημονικά συμπόσια που την ακολουθούν συνεισφέρουν αναμφίβολα στην αυτογνωσία και τον προσανατολισμό, όπως αυτός προσδιορίζεται στην ελληνική γλώσσα. Την στροφή, την κατεύθυνση προς Ανατολάς, με την πνευματική, την ορθόδοξη έννοια του όρου, εκεί δηλαδή που γεννιέται το φως», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος.
«Το σημερινό συμπόσιο μελετά τις ποικίλες σχέσεις Κύπρου και Ρόδου, δύο νησιών της νοτιοανατολικής Μεσογείου με ελληνική ιστορία και ορθόδοξο προσανατολισμό. Ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από τις ανακοινώσεις που θα ακούσουμε θα διαφανεί η σχέση των δύο αδελφών νήσων τόσο αναμεταξύ τους, όσο και με την ορθόδοξο Μικρά Ασία και την Ρωμαίικη Συροπαλαιστίνη», πρόσθεσε.
Ο Μόρφου Νεόφυτος εξέφρασε παράλληλα την χαρά του για το γεγονός ότι οι δύο κοινότητες Μάσσαρη Κύπρου και Ρόδου και οι σχέσεις που ανέπτυξαν με την διδυμοποίηση τους «οδηγούν σε επιστημονικές, ιστορικές αναζητήσεις και ξεφεύγουν έτσι από τον φεστιβαλικό χαρακτήρα, που συνήθως βλέπουμε σε τέτοιες διδυμοποιήσεις».
«Δύο μικρά ομώνυμα χωριά, Ρόδου και Κύπρου, γίνονται σήμερα αφορμή να εμβαθύνουμε στο ιστορικό μας γίγνεσθαι για να μπορούμε να συνομιλούμε με το αύριο, με το αύριο που ήλθε», υπογράμμισε για να ευχηθεί, ακολούθως, «η πάλε ποτέ Ολόεσσα Ρόδος, χαρίεσσα να συμπανηγυρίσει με την ελευθερωμένη αδελφή της μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο».
Κατά το διήμερο των εργασιών του Συμποσίου δώδεκα ομιλητές ανέπτυξαν θεματικές σχετικές με τη διοικητική κατάσταση Κύπρου και Ρόδου κατά την ύστερη Αρχαιότητα (δρ. Γεώργιος Δεληγιαννάκης, Ξενοφών Μονίαρος), με τη βυζαντινή και μεσαιωνική τέχνη (δρ. Αγγελική Κατσιώτη, Νικόλαος Μαστροχρήστος, Χαριστούλα Γιακουμάκη, δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου), μεσαιωνική ιστορία (Νάσα Παταπίου), με αρχειακές μαρτυρίες και νεώτερη ιστορία (δρ. Αναστασία Χάματσου), τοπωνύμια (δρ. Ελευθέριος Αντωνίου), εκπαίδευση (Κωστής Κοκκινόφτας) και αθλητισμό (Παρασκευάς Σαμάρας). Τις εργασίες συντόνισαν οι Ελευθέριος Αντωνίου, Παρασκευάς Σαμάρας, Αγγελική Κατσιώτη και Χαράλαμπος Χοτζάκογλου. 
Το Συμπόσιο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, πλαισιώθηκε από ξενάγηση στην προσωρινή έκθεση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών «Κύπρος – Γερμανία, 800 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού».

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών - Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου