Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

«Χριστιανισμός και Πολιτισμός»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Χριστιανισμός και Πολιτισμός» πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τον Δήμο Ηρακλείου και την έναρξη της λειτουργίας του «Κέντρου Μάθησης», το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο του εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας, αλλά και των συμβουλευτικών συναντήσεων του συμβατού Διδακτορικού Προγράμματος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Την Ημερίδα άνοιξαν με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας, Γεώργιος Βλαχάκης.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππου Πουγιούτα, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος απουσίαζε εκτός Κρήτης, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η Ημερίδα αυτή, και του έχοντος υπό την υψηλή επιστασία του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου. 

Τέλος Χαιρετισμό απηύθυναν και οι συνδιοργανωτές της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Χαράλαμπος Μουρτζάκης, και ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, Ιωάννης Λίλης.


Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Α΄ Συνεδρία με Πρόεδρο τον κ. Αιμίλιο Σολωμού, Ιστορικό και Διευθυντή της Έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις, ως εξής: 
·         Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης,
«Συμβολή της Παύλειας Θεολογίας στον Πολιτισμό»,
·         Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Η συμβολή της Εκκλησίας της Κρήτης στον πολιτισμό του νησιού»,
·         Νικόλαος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
«Ο πλουτισμός του ανθρωπίνου προσώπου, ο πολιτισμός του κόσμου». 


Στη Β΄ Συνεδρία προέδρευσε ο Δρ του Κανονικού Δικαίου και Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γεώργιος Βλαχάκης και ακολούθησαν οι εισηγήσεις: 
·         Ανέστης Κεσελόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  
«Θεολογία και Πολιτισμός»,
·         Εμμανουήλ Πατεδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Χριστιανισμός και πολιτισμοί της Κρήτης στην Ενετοκρατία»,
·         Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης,
«Συμβολή του Χριστιανισμού στον Πολιτισμό. Κοινωνιολογική προσέγγιση».


Μετά το τέλος των Εισηγήσεων, ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μέσα από τον οποίο οι παριστάμενοι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διατυπώσουν προβλήματα και να θίξουν ζητήματα, που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία και έχουν άμεση σχέση και συνάρτηση με το μεγάλο αυτό θέμα του Χριστιανισμού και του Πολιτισμού.

Η Ομάδα στελεχών του Πανεπιστημίου Λευκωσία και των αντίστοιχων Φορέων του Δήμου Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία, το πρωί της επομένης ημέρας, να παρακαθίσουν σε πρωϊνό εργασίας και να συζητήσουν, εν εκτάσει, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο τη λειτουργία του «Κέντρου Μάθησης» και την έναρξη του εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης και να καταλήξουν σε ομόφωνα συμπεράσματα για την επιτυχία του εν λόγω σκοπού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου