Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο για την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα


Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα με την υπογραφή, το πρωί, στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, του πρωτοκόλλου συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Κύπρου και την κ. Tiziana Zennaro, επικεφαλή του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), για την αναστήλωση της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην χερσόνησο της Καρπασίας.
Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μια μακρά διελκυστίνδα προσπαθειών και αντιπαραθέσεων και μετά την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου αναμένεται ότι θα αρχίσουν σύντομα οι εργασίες αναστήλωσης.  
Το όλο έργο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με βάση τα σχέδια που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις και το κόστος της πρώτης φάσης, για την οποία υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία, ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ. Για την αναστήλωση θα συνεισφέρουν η Εκκλησία της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερικανική Κυβέρνηση και το UNDP, ενώ εισφορές θα ζητηθούν και από τους πιστούς.
Ο Εκπρόσωπος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ. Τάκης Χατζηδημητρίου σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου, υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την σωτηρία του Αποστόλου Ανδρέα και για την συντήρηση της Μονής ως μνημείου και ως συμβόλου μέσα στην ιστορία την παράδοση του τόπου μας. Πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας  συμβολίζει και την συνεργασία και την συμπόρευση δυνάμεων που θέλουν να εργαστούν πάνω στο θέμα της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη Κύπρο.
«Η τεχνική επιτροπή εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή τη κατεύθυνση και αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή δικαιώνεται ο ρόλος και η εργασία της και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια και για άλλα έργα για τα οποία στο μεταξύ έχουν ζητηθεί προσφορές», πρόσθεσε.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, από την πλευρά του επεσήμανε ότι υπογραφή σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών, εκφράζοντας την ελπίδα όλοι μαζί θα εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του έργου, ώστε σύντομα να δούμε το μοναστήρι μας αναστηλωμένο και να το επισκέπτονται οι Χριστιανοί και όσοι άλλοι θέλουν για να πάρουν την ευλογία και χάρη του Αγίου.
Τόνισε ακόμη ότι με την υπογραφή αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορούμε να συνεργαστούμε για την διάσωση και των ναών μας και της πολιτιστικής μας κληρονομίας, χωρίς τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος κάλεσε όλους τους πιστούς «να συμβάλουν από το υστέρημα ή το περίσσευμα τους για να αναστηλωθεί ο Απόστολος Ανδρέας γιατί το κόστος μόνο της πρώτης φάσης για την οποία υπογράψαμε σήμερα, ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ».
Σε ερώτηση αν θα υπογραφεί η ίδια συμφωνία μεταξύ UNDP και Τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Θεοφιλέστατος περιορίστηκε να πει ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Εκκλησία της Κύπρου για να αρχίσουν οι εργασίες του Αποστόλου Ανδρέα και το αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο ουσιώδες.
«Εμείς χαιρόμαστε και είμαστε ενθουσιασμένοι που υπογράψαμε αυτό το πρωτόκολλο σήμερα μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών και αγωνίας , και ότι θα βγούμε σε διεθνείς προσφορές για να αναστηλωθεί ο Απόστολος Ανδρέας», σημείωσε.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας τόνισε εμφαντικά ότι οι εργασίες γίνονται με βάση τα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών, «αυτός είναι όρος απαράβατος, σε αυτό συμφωνούν και οι Τουρκοκύπριοι, οπότε δεν συζητάμε για άλλα σχέδια».
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του UNDP, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν και οι τελικοί όροι της συμφωνίας και αμέσως θα προκηρυχθούν οι προσφορές.
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα αρχίσουν οι εργασίες, εξηγώντας ότι υπάρχει μια δεδομένη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα ακολουθηθεί και αυτά χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθενται, αυτά και θα ισχύσουν, όπως έχουν ισχύσει και για κάποια άλλα έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στα κατεχόμενα.
«Δεν μπορώ να πω ακριβή ημερομηνία τώρα, αν θα είναι δυο, τρεις, τέσσερις μήνες, αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς γιατί θα γίνουν οι προσφορές κι η αξιολόγηση και με βάση αυτό προχωράμε, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής θα συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης και εκτέλεσης των έργων γιατί έχουμε την ευθύνη να γίνει σωστά η αναστήλωση», κατέληξε.
Να σημειώσουμε τέλος ότι κατά την υπογραφή του συμβολαίου αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, παρών ήταν και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου, καθώς επίσης και όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η οδύσσεια μιας εικόνας


Μετά από την οδύσσεια όχι δέκα, αλλά σαράντα περίπου χρόνων η εικόνα του Αγίου Φωτίου, του 19ου αι., από τον ομώνυμο ναό του Αγίου στην Αγία Τριάδα Καρπασίας, παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στην γενέθλια γη της Κύπρου.
Τούτο έγινε κατορθωτό χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Συνοδικού Γραφείου Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, προσφύγων κατοίκων της Αγίας Τριάδας αλλά και άλλων συμπατριωτών μας, που ευαισθητοποιήθηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, σε δημοπρατικό οίκο του Dusseldorf (Γερμανία) εντοπίστηκε η εικόνα του Αγίου Φωτίου (49 x 36 εκ.) με σκοπό την δημοπράτησή της στις 26 Ιανουαρίου. Κατόπιν έρευνας και αξιοπίστων μαρτυριών, διαπιστώθηκε η κυπριακή προέλευση της εικόνας και ειδικότερα ότι αυτή κλάπηκε από τον ομώνυμο ναό του Αγίου Φωτίου της κατεχόμενης Αγίας Τριάδας κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Γι’ αυτό τον λόγο ο επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, μετέβη στο Dusseldorf, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και ανέκτησε την εικόνα.
Πολύ σύντομα αυτή θα επαναπατρισθεί στην Κύπρο και θα φιλοξενηθεί στον προσφυγικό ναό των Τριών Ιεραρχών, Λειβαδιών Λάρνακας, μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης του κατεχόμενου ναού του Αγίου Φωτίου από τις κατοχικές δυνάμεις. Στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών λειτουργεί ο εκτοπισθείς ιερέας της κοινότητας π. Κωσταντίνος Παπακώστας.
Πηγή: Γραφείο Αντιπροσωπείας Εκκλησίας Κύπρου παρά τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κιτίου

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε, σήμερα, στoν ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα, η εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το όνομα του οποίου φέρει ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εορτάζει παράλληλα τέσσαρες δεκαετίες αρχιερατικής διακονίας.
Την παραμονή της εορτής 26 Ιανουαρίου 2013 τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης και έψαλλε η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.
Σήμερα το πρωί, φερώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε πολυαρχιερατική και πανηγυρική θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέστησαν ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους, Βουλευτές, Δήμαρχοι, οι Αστυνομικές και Στρατιωτικές αρχές της πόλης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου που ήλθε για να συνεορτάσει τη μνήμη του Αγίου αλλά και να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κιτίου.
Του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν εκτός του εορτάζοντος Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας, Τριμυθούντος Βαρνάβας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κένυας Μακάριος, Βόστρων Τιμόθεος, Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, Γουϊνέας Γεώργιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης Νεκτάριος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος, Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος.
Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος κατέθεσε «λόγους προοιμιακούς και παροιμιώδεις», παρέστησε «του ανδρός το ευσθενές πρόσωπο» και εξήρε «το ακαταμάχητο στη φθορά του χρόνου αειθαλές έργο» του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κιτίου και ευχήθηκε τα δέοντα, εκ μέρους της χορείας των Αρχιερέων.
«Αν απαγγέλλονται σήμερα εγκωμιαστικοί λόγοι, αυτοί, κυρίως ενδιαφέρουν, όχι τόσο τον τιμώμενο, όσο τους λοιπούς. Γιατί «ο συνετός, τοις επαίνοις ταπεινούται και συντρίβεται τοις εγκωμίοις», αλλά και οι βλέποντες και ακούοντες οικοδομούνται ή και ελέγχονται προς καταρτισμό. Έτσι, ο ημέτερος λόγος, δεν είναι, τόσο «εγκωμίων υπόθεσις», αλλά ευκαιρία σπουδής, προβληματισμού και μαθητείας των συντυγχανόντων», τόνισε.
«Η λαμπάς πλήρης ελαίου». «Το τάλαντον πολυπλασιασθέν». Το έργο του τιμωμένου, την Εκκλησία κοσμεί, την φιλανθρωπία σημαίνει, στον εν τριάδι Θεό δόξαν περιποιεί. Ταυτόχρονα όμως και τους ποιμένες και ποιμαινομένους καλεί μετά υψηλού κηρύγματος: «Αντλήσατε ύδωρ» (Ησ. 12,3), «πίετε μετ’ ευφροσύνης» (Ησ. 25,6), «δεύτε αριστήσατε» (Ιω. 21,12).
Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, τόνισε «ήχος, λοιπόν, καθαρός εορταζόντων ακούεται σήμερα. «Τη Εκκλησία το χαίρε προσφεγξόμεθα», ότι «νέον Ιωσήφ σιτοδότην ταις απορίαις του λαού του Θεού εγέννησεν».
«Τη τοπική Εκκλησία Κιτίου, τω Θρόνω τούτω του αγίου Λαζάρου, τω εδρεύοντι εν τω περικλύστω άστυ της Λάρνακος, το Χαίρε, αναφωνούμεν. Και στον Προκαθήμενο αυτής, Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, τα άριστα, απονέμομε, ευχόμενοι ο Θεός, να του δίδει δύναμη πολλή, πληρότητα και διακονία μεστή, ώστε με υγεία, επί έτη πολλά να συνεχίσει να ορθοτομεί το λόγο της αληθείας, και δια των χειρών του να δοξάζεται το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα του εν τριάδι προσκυνητού Θεού μας», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Κιτίου Χρυσόστομος δέχτηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια των επισήμων και του λαού, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα και το μεσημέρι ο παρέθεσε εορταστικό γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλεως στους Αρχιερείς, στους επισήμους τους και τους συνεργάτες της Μητροπόλεως.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Λευκωσία
Με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και τιμώντας την μέρα των Ελληνικών Γραμμάτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, διοργανώνει εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, που βρίσκεται στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Ιωάννη, την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 στις 7 το βράδυ.
Ομιλητής θα είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος θα αναπτύξει το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: «Συμπόρευση Θεολογίας και Θετικών Επιστημών κατά τον Μέγα Βασίλειο».
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος «Κύπριοι Μελωδοί» θα ψάλλει επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους και το Εργαστήριο Εγχόρδων – Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού - θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι τελειόφοιτοι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης των Δημόσιων Σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη.
Λεμεσός
Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού διοργανώνει εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της εορτής των τριών Ιεραρχών, με ομιλία από τον καθηγητή της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Νικολαϊδη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα Δημοτικά Σχολεία 20ο και 26ο της Λεμεσού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του μητροπολιτικού ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στις 4 το απόγευμα το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού «Το Κρυφό σχολειό», πραγματοποιεί φιλανθρωπικό τσάι, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, με ομιλητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα παιδιά του Κρυφού σχολειού.

Επίσης, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα ο Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Ο Μέγας Βασίλειος» θα πραγματοποιήσει, στην αίθουσα του συλλόγου, ομιλία με τον Φιλόλογο κ. Κυπριανό Κυπριανού με θέμα: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι Τρεις Ιεράρχες».
Σωτήρα
Εκδήλωση – Αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα διοργανώνεται και από τον Δήμο Σωτήρας και την Εκκλησία Σωτήρας τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, ώρα 7:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μεγάρου Σωτήρας.
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρήστος Θεοφιλίδης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, κ. Βασίλειος.
Θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης Άριστων Μαθητών καθώς και κατόχων διδακτορικών τίτλων και αφυπηρετησάντων εκπαιδευτικών που κατάγονται ή διαμένουν μόνιμα στη Σωτήρα.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Χειροτονία νέου πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Σε κλίμα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Ειρηναίου Κυριάκου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Η χειροτονία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα του Προσφυγικού Συνοικισμού Δερύνειας, ενορία στην οποία θα υπηρετεί στο εξής ο νεοχειροτονηθείς.
Στη Θεία Λειτουργία και τη χειροτονία του π. Ειρηναίου παρευρέθηκαν κληρικοί της Μητροπόλεως, πλήθος πιστών και αρκετοί επίσημοι. Ανάμεσα τους οι Δήμαρχοι Δερύνειας, Σωτήρας και Αγίας Νάπας.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, απευθυνόμενος στον π. Ειρηναίο, αναφέρθηκε στο έργο του Πρεσβυτέρου και στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, τις οποίες ο σημερινός κληρικός έχει να αντιμετωπίσει. Σημαντικότερη ίσως είναι η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της. Μια κρίση, που όπως τόνισε ο Πανιερώτατος, είναι πρωτίστως κρίση ηθική και πνευματική. Ο Πανιερώτατος εξέφρασε επίσης τη χαρά της Εκκλησίας, γιατί εντάσσεται στις τάξεις του ιερού κλήρου της ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος θα αγωνιστεί για το καλό της Εκκλησίας και τη σωτηρία των ψυχών που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος.
Ο π. Ειρηναίος στο χειροτονητήριο λόγο του, δεν έκρυψε το θείο φόβο που τον κατέχει για το μεγάλο αξίωμα που αναλαμβάνει. Ευχαρίστησε το Θεό και όλους όσους ήταν και είναι στο πλευρό του. Τόνισε ότι θα εργαστεί σκληρά για το ποίμνιό του και το καλό της Εκκλησίας. Θα συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με τον συνεφημέριό του, τους κληρικούς της Μητροπόλεως, τους τοπικούς άρχοντες, το ποίμνιο του και βεβαίως με τον Ποιμενάρχη της Μητροπόλεως μας, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κόσμος ευχήθηκε στο νεοχειροτονηθέντα, πήρε την ευχή του και ενθύμιο από την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του. Το ενθύμιο ήταν ένα μικρό βιβλιαράκι με τον Παρακλητικό Κανόνα στον Απόστολο Βαρνάβα, το οποίο εκδόθηκε με την ευκαιρία της χειροτονίας του π. Ειρηναίου στο δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης.  Η ενορία του Συνοικισμού Δερύνειας πρόσφερε κεραστικό στους πιστούς.
Ευχόμαστε στο νέο Πρεσβύτερο μας δύναμη πολλή και ενίσχυση από το Θεό, ώστε να ανταποκριθεί στα υψηλά πνευματικά και ποιμαντικά του καθήκοντα.
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Ο άγιος Φίλων επίσκοπος Καρπασίας


Ο άγιος Φίλων, επίσκοπος Καρπασίας, χαρακτηρίζεται από τους μελετητές των Πατέρων ως μια από τις πιο σημαντικές εκκλησιαστικές μορφές των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Προσωπικότητα εξαιρετική με ζήλο ένθεο «υπερβάλλουσα πάντας εις την σοφίαν και την αρετήν».
Οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του Αγίου Φίλωνα είναι περιορισμένες. Από ιστορικές πηγές συνάγεται ότι γεννήθηκε λίγο πριν από το 350 μ.Χ. ενώ διαπιστώνεται ότι χειροτονήθηκε επίσκοπος Καρπασίας πριν από το 382 μ.Χ. Από τον βίο του Αγίου Επιφανίου μαθαίνουμε ότι καταγόταν από τη Ρώμη. Οι γονείς του μας είναι άγνωστοι όπως άγνωστο μας είναι και το που και πόθεν απέκτησε τη μεγάλη του μόρφωση.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι ο άγιος μας νεότατος χειροτονήθηκε διάκονος και διακρίθηκε για τη σοφία και τη σύνεση του, καθώς και για τον ιεραποστολικό ζήλο του για τον εκχριστιανισμό της ειδωλολατρικής ακόμη Καρπασίας.
Η πραότητα κι η θεοσέβεια του, τράβηξε απ' την πρώτη στιγμή την προσοχή κι εκτίμηση του τότε πρωθιεράρχη της Κύπρου του Μεγάλου Επιφανίου. Ο άγιος αυτός πατήρ κάλεσε αμέσως κοντά του τον νεαρό διάκονο, τον προήγαγε σε ιερέα και του ανέθεσε μ' εμπιστοσύνη το υψηλό κι υπεύθυνο έργο να εκχριστιανίσει τους Έλληνες κατοίκους της Κύπρου μιας και η ειδωλολατρία ήκμαζε ακόμη τότε αρκετά στο νησί μας.
Ο καλός ποιμήν αναλαμβάνει με ένθερμο ζήλο το έργο για τη σωτηρία των «πεπλανημένων» συμπατριωτών του σπεύδοντας να τους καλέσει, να τους τραβήξει και να τους κατηχήσει στη θρησκεία του Εσταυρωμένου Ιησού. Και το έργο αυτό ο ζηλωτής κι ενθουσιώδης κληρικός το ανέλαβε με την ψυχή του. Τα χωριά κι οι πολιτείες ένοιωσαν πολύ γρήγορα την άγια παρουσία του. Με την προσευχή και τους αγώνες του, τα θρησκευτικά κάστρα της ειδωλολατρίας γκρεμίστηκαν το ένα μετά το άλλο, κι η αιματόβρεκτη σημαία του σταυρού υψώθηκε παντού.
Η επιτυχία του ιερού έργου του αγίου πολύ εκτιμήθηκε κι από τον αρχιεπίσκοπο Επιφάνιο, ο οποίος υπακούοντας «εις αποκάλυψιν Θεού», όπως λέει ο Ιστορικός Πολύβιος, έσπευσε να χειροτονήσει τον ζηλωτή ιεραπόστολο, πρώτο επίσκοπο της Καρπασίας.
Ο ζήλος του αυτός, η φλόγα αύτη που έκαιε στην ψυχή του αδιάκοπα, είναι αυτά που έκαμαν τον μεγάλο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, τον κλεινό Επιφάνιο, τον Φίλωνα να διαλέξει και ν' αφήσει τοποτηρητή του θρόνου της Κωνσταντίας, όταν αυτός χρειάστηκε να ταξιδεύσει στη Ρώμη. Κι όχι μόνο τον άφησε τοποτηρητή, άλλα του έδωσε και το δικαίωμα κατά την απουσία του να χειροτονεί κληρικούς, όποιους έκρινε άξιους.
Ο άγιος Φίλων, εκτός από το κήρυγμα με το οποίο δίδασκε τακτικά τον λαό του κι εκτός από τα πολλά και ποικίλα θαύματα του, διακρίθηκε και σαν εκκλησιαστικός συγγραφέας και προ πάντων σαν ερμηνευτής των Γραφών. Το σημαντικότερο από τα έργα του είναι το υπόμνημα του στο Άσμα των Ασμάτων. Εκτός απ' αυτό ο άγιος επίσκοπος έγραψε και Εκκλησιαστική Ιστορία και μερικά άλλα. Το όνομα του προφέρεται με πολύ σεβασμό από όλους και θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους άνδρες της Εκκλησίας μας των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Η αγαθή του φήμη ξεπέρασε πολύ νωρίς τα στενά όρια του νησιού μας.
Ο μακάριος αυτός πατήρ απέθανε και ετάφη στην Καρπασία, «παρά τον αιγιαλόν», πιθανόν στον ναό, τον οποίο η παράδοση αποδίδει στον ίδιο. Ο σωζόμενος ναός βρίσκεται στην βόρεια ακτή της νήσου, στην χερσόνησο της Καρπασίας και ονομάζεται «Άγιος Φίλων». Βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα από το Ριζοκάρπασο και είναι κτίσμα του 14ου μ. Χ. αιώνα. Κάτω από τον σημερινό ναό βρέθηκαν τα θεμέλια παλαιότερου ναού, του 4ου-5ου αιώνα μ.Χ., από τον οποίο σώζονται αξιόλογα λείψανα της πρωτοβυζαντινής τέχνης.
Η μνήμη του Αγίου Φίλωνα εορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου
Απολυτίκιο
Ήχος α'

Τον βυθόν της σοφίας ερευνησάμενος και του κόσμου την δόξαν απαρνησάμενος, τω Χριστώ δε προσδραμών, Πάτερ, ηκολούθησας, θαυματουργών, διδάσκων ως κήρυξ της χάριτος, και τοις νοσούσι πάσι την ρώσιν δωρούμενος. Διό πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Φίλων θεόσοφε, σωθήναι τάς ψυχάς ημών.
Έτερον απολυτίκιο
Ήχος γ'

Έργοις έλαμψας ορθοδοξίας πλάνην έσβεσας πολυθεΐας των γαρ ειδώλων την απάτην κατέβαλες, και την σήν ποίμνην μεγάλως εκόσμησας. Δια τούτο βοωμέν σοι, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Φίλων μακάριε, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Κύπρος – Ρόδος, Νήσοι Πελάγιαι και Ολόεσσαι»


Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιανουαρίου 2013 το διήμερο επιστημονικό Συμπόσιο «Κύπρος – Ρόδος, Νήσοι Πελάγιαι και Ολόεσσαι».
Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών και το Κοινοτικό Συμβούλιο του κατεχόμενου Μάσσαρη στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας, που βρίσκεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Στο μεγάλο αριθμό συνέδρων, που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συμποσίου περιλαμβάνονταν και Ροδίτες, οι οποίοι βρίσκονταν στην Κύπρο εξ αφορμής της συνεστίασης των αδελφοποιημένων χωριών Μάσαρη Ρόδου και Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, καλωσόρισε τους παρισταμένους, τονίζοντας τη βαρύνουσα σημασία του επιστημονικού αυτού Συμποσίου, τις σχέσεις των δύο νήσων και την κοινή τους πορεία ανά τους αιώνες και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος είχε παραχωρήσει στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το ανώγειο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κοινοτάρχης Μάσαρη και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, δρ Ελευθέριος Αντωνίου, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, η Ευρωβουλευτής κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Έπαρχος Λευκωσίας, κ. Αργύρης Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας και ο Οικονόμος του ιερού ναού Εισοδίων Θεοτόκου του αδελφοποιημένου χωριού Μάσσαρη Ρόδου, π. Χρυσόστομος Παπαλέξης.
Τις εργασίες του επιστημονικού Συμποσίου επευλόγησε ο Μητροπολίτης Μόρφου, κ. Νεόφυτος, στην εκκλησιαστική περιφέρεια του οποίου υπάγεται το κατεχόμενο χωριό Μάσαρη.
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνουμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από την Ορθόδοξη Ανατολή έχει αρκετά αναπτυχθεί και η Κύπρος εύλογα ανακαλύπτει εκ νέου τις γείτονες αδελφές της χώρες. Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα και τα σχετικά επιστημονικά συμπόσια που την ακολουθούν συνεισφέρουν αναμφίβολα στην αυτογνωσία και τον προσανατολισμό, όπως αυτός προσδιορίζεται στην ελληνική γλώσσα. Την στροφή, την κατεύθυνση προς Ανατολάς, με την πνευματική, την ορθόδοξη έννοια του όρου, εκεί δηλαδή που γεννιέται το φως», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος.
«Το σημερινό συμπόσιο μελετά τις ποικίλες σχέσεις Κύπρου και Ρόδου, δύο νησιών της νοτιοανατολικής Μεσογείου με ελληνική ιστορία και ορθόδοξο προσανατολισμό. Ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από τις ανακοινώσεις που θα ακούσουμε θα διαφανεί η σχέση των δύο αδελφών νήσων τόσο αναμεταξύ τους, όσο και με την ορθόδοξο Μικρά Ασία και την Ρωμαίικη Συροπαλαιστίνη», πρόσθεσε.
Ο Μόρφου Νεόφυτος εξέφρασε παράλληλα την χαρά του για το γεγονός ότι οι δύο κοινότητες Μάσσαρη Κύπρου και Ρόδου και οι σχέσεις που ανέπτυξαν με την διδυμοποίηση τους «οδηγούν σε επιστημονικές, ιστορικές αναζητήσεις και ξεφεύγουν έτσι από τον φεστιβαλικό χαρακτήρα, που συνήθως βλέπουμε σε τέτοιες διδυμοποιήσεις».
«Δύο μικρά ομώνυμα χωριά, Ρόδου και Κύπρου, γίνονται σήμερα αφορμή να εμβαθύνουμε στο ιστορικό μας γίγνεσθαι για να μπορούμε να συνομιλούμε με το αύριο, με το αύριο που ήλθε», υπογράμμισε για να ευχηθεί, ακολούθως, «η πάλε ποτέ Ολόεσσα Ρόδος, χαρίεσσα να συμπανηγυρίσει με την ελευθερωμένη αδελφή της μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο».
Κατά το διήμερο των εργασιών του Συμποσίου δώδεκα ομιλητές ανέπτυξαν θεματικές σχετικές με τη διοικητική κατάσταση Κύπρου και Ρόδου κατά την ύστερη Αρχαιότητα (δρ. Γεώργιος Δεληγιαννάκης, Ξενοφών Μονίαρος), με τη βυζαντινή και μεσαιωνική τέχνη (δρ. Αγγελική Κατσιώτη, Νικόλαος Μαστροχρήστος, Χαριστούλα Γιακουμάκη, δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου), μεσαιωνική ιστορία (Νάσα Παταπίου), με αρχειακές μαρτυρίες και νεώτερη ιστορία (δρ. Αναστασία Χάματσου), τοπωνύμια (δρ. Ελευθέριος Αντωνίου), εκπαίδευση (Κωστής Κοκκινόφτας) και αθλητισμό (Παρασκευάς Σαμάρας). Τις εργασίες συντόνισαν οι Ελευθέριος Αντωνίου, Παρασκευάς Σαμάρας, Αγγελική Κατσιώτη και Χαράλαμπος Χοτζάκογλου. 
Το Συμπόσιο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, πλαισιώθηκε από ξενάγηση στην προσωρινή έκθεση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών «Κύπρος – Γερμανία, 800 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού».

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών - Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Πολιτιστικές δραστηριότητες (2)

Δύο πολύ καλές εκδηλώσεις οργανώνονται τις επόμενες μέρες στην Λευκωσία, τις οποίες σας προτείνουμε για να τις παρακολουθήσετε.
Η πρώτη σημαντική εκδήλωση έχει θέμα: «Αναζητώντας τη χαρά. Μύθοι και πραγματικότητες», με εισηγητή τον Δρ. Παύλο Κυμίση, καθηγητή Ψυχιατρικής, Διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Children Village, Wechester, στην Νέα Υόρκη.
Η διάλεξη θα δοθεί την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, στις 7.15 το βράδυ, στην αίθουσα Επιστημονικών Εκδηλώσεων του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου και διοργανώνεται από την επιστημονική επιτροπή του Απολλώνειου Νοσοκομείου, την Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων και το Ίδρυμα «Ιατρός Λένας Λοΐζου Κάκκουρας».
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των ετήσιων διαλέξεων που δίδονται στη μνήμη του ιατρού Δρα Λένα Κάκκουρα και ειδικότερα η αυριανή εκδήλωση έχει επετειακό χαρακτήρα μιας και πραγματοποιείται με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατο του αδικοχαμένου γιατρού που επισυνέβη στις 26 Φεβρουαρίου το 1993.
Η δεύτερη εκδήλωση είναι η παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Ν. Παπανεάρχου που έχει τον τίτλο: «Γλυκυθυμία Ελληνοπρεπής» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, στις 7.00 το βράδυ, στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, η οποία είναι και ο αθλοθέτης της εκδόσεως.
Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, η φιλόλογος, κριτικός συγγραφέας κ. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή θα παρουσιάσει το αξιολογότατο αυτό σύγγραμμα και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης κ. Φώτος Φωτιάδης θα αναγνώσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Σχετική εισήγηση θα κάνει ο φιλόλογος και συγγραφέας της εν λόγω εκδόσεως κ. Ιωάννης Παπανεάρχου, ενώ την όλη εκδήλωση θα συντονίζει κ. Σάββας Κόκκινος, Δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Λεμεσού


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος.
Το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής κατά τον οποίο συγχωροστάτησαν μετά του εορτάζοντος Αρχιερέως ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Αρχιερέως Μητροπολίτου Λεμεσού και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Λήδρας κ. Επιφανίου (Ηγουμένου Ιεράς Μονής Μαχαιρά) και Αμαθούντος κ. Νικολάου, οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού καθώς και Αρχιμανδρίτες και Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, αλλά και εκπρόσωποι άλλων Μητροπόλεων.
Παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος της πόλεως κ. Ανδρέας Χρήστου, ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Στούπας, Βουλευτές, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Εκπρόσωπος του Στρατού καθώς επίσης και σπερμοφόροι μαθητές εκπρόσωποι των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της πόλεώς μας.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δημητριανό Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επισκέφθηκαν και ευχήθηκαν έτη πολλά στον Άγιο Λεμεσού τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ όσο και οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, Αρσινόης κ. Νεκτάριος και πλήθος πιστών από τη Μητροπολιτική περιφέρεια Λεμεσού αλλά και από όλη την Κύπρο.
Επίσης συγκινητική ήταν η εκδήλωση αγάπης των παιδιών των κατηχητικών συνάξεων της Μητροπόλεως προς τον Επίσκοπό τους, μέσα από τραγούδια σχετικά με το εορτάσιμο της ημέρας.
Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως, "σήμερα ήρθαμε όλοι εδώ να γίνουμε μέτοχοι της χαράς του Δεσπότη μας. Του ευχηθήκαμε τα χρόνια τα πολλά, ό,τι ευγενές και άγιο ποθεί, για το καλό της πατρίδος μας, του λαού μας, φυσικά του ιδίου και της εκκλησίας", ενώ σημείωσε ότι "η παρουσία όλων υμών, στέλνει το μήνυμα της ενότητας της εκκλησίας".
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Αρχιεπίσκοπου με Κάρολο Παπούλια

Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του στην Αθήνα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' έγινε σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι δύο άντρες είχαν ημίωρη κατ΄ ιδίαν συνάντηση και το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση, ήταν βέβαια το κυπριακό, αλλά και η κρίση χρέους που πλήττει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο, καθώς και οι θυσίες του κυπριακού λαού που πλήττονται από τα βαριά οικονομικά μέτρα του μνημονίου.
Ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπρου Χρυσόστομο, αναφέρθηκε επαινετικά το έργο του, το οποίο, όπως είπε, «δεν περιορίζεται μόνο στο νησί αλλά διαχέεται σε όλο τον ελληνισμό» και υπογράμμισε ότι οι πατριωτικές θέσεις του Αρχιεπισκόπου του είναι γνωστές.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει το θάρρος να μιλά σε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, σε μια πατρίδα που δυστυχώς «ως μη όφειλε, οι πολιτικοί την οδήγησαν σε φοβερά αδιέξοδα και εθνικά και οικονομικά».
«Πολλές φορές τους έχω πει, σε μιαν ευνομούμενη χώρα που δεν υπάρχουν προβλήματα εθνικά, οικονομικά, η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρώς θρησκευτικά του καθήκοντα», ανέφερε.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε, «είναι επιβεβλημένο για την Εκκλησία να μιλά. Ιδιαίτερα η Εκκλησία της Κύπρου που στην δισχιλιετή πορεία της ήταν ο μόνος θεσμός  που είχε τεθεί επικεφαλής του λαού, γιατί οι κατακτητές δεν μας έλειψαν ποτέ. Εναλλασόντουσαν ο ένας μετά τον άλλον, και η Εκκλησία ως η πραγματική μητέρα του λαού μας έπρεπε να σκύψει επάνω στα προβλήματα του λαού, τα καθημερινά. Και πιστεύω ότι με πολλή δεξιότητα χειρίστηκε στις δύσκολες αυτές μέρες που έζησε ο λαός μας με πολλήν επιτυχία, και το λέμε ευκαίρως ακαίρως, ότι αυτό το νησί για να είναι και ελληνικό και χριστιανικό, τούτο οφείλεται αποκλειστικά στην Εκκλησία».
Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε, τέλος, ότι «αυτήν την βαριά κληρονομιά έχομε, την οποίαν είμεθα αποφασισμένοι να την συνεχίσομε για το καλόν του λαού μας, για το καλόν της πατρίδος μας. Και  εμείς ως Εκκλησία δεν βλέπομε πολύ στενά το θέμα της Κύπρου, της ιδιαίτερης πατρίδος. Το βλέπομε πολύ πλατιά. Γιατί χωρίς την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, δεν μπορεί η Κύπρος να κάμει τίποτα. Γι΄ αυτό και η επίσκεψή μας χθες στον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίον είχαμε  μιαν  όμορφη συνάντηση. Ο ίδιος απερίφραστα μας είπε ότι είναι στη διάθεσή μας, και τον ευχαριστούμε, και ήτο καθήκον και υποχρέωσης μας, να περάσουμε να σας χαιρετίσομεν».
Ο Πρόεδρος Παπούλιας ευχαρίστησε τον Κύπρου Χρυσόστομο επειδή συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ελλάδα και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η τύχη των δύο κρατών είναι κοινή «παρόλο που δεν θεωρούμε ξεχωριστό κράτος την Κύπρο».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Δύο σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις οργανώνονται γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στην Λευκωσία.
Το Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο «Ρόδος - Κύπρος – Νήσοι Πελάγιαι και Ολόεσσαι», είναι η πρώτη σημαντική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου 19 και 20 Ιανουαρίου και διοργανώνεται από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μάσαρη Κύπρου και την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, που βρίσκεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και σκοπός του είναι να εξετασθούν εις βάθος ποικίλες παράμετροι σχετικά με τις σχέσεις της Μεγαλονήσου και της Ρόδου, προσβλέποντας σε πλούσια, επιστημονική συγκομιδή.
Η δεύτερη έχει τον τίτλο: «Η προσφορά του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην Εκκλησία» και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ το πρωί του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος εόρταζε τα ονομαστήρια του.
Η εκδήλωση εντάσσεται μέσα στα πλαίσια μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του και σε αυτή θα μιλήσουν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με θέμα: «Ο Μακάριος ως Εκκλησιαστικός Ηγέτης» και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος με θέμα: «Το ιεραποστολικό έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'».
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος θα τελέσει στην συνέχεια και τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίου για το Μακάριο Γ΄ στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αφιερωμένο στον Εθνάρχη Μακάριο τον Γ΄ το Συνέδριο της ΧΕΚΕ

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄, της μεγαλύτερης εκκλησιαστικής, πνευματικής και πολιτικής φυσιογνωμίας στη σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία. Του πνευματικού και πολιτικού ταγού και πατέρα της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, του ανθρώπου που ενέπνευσε τη πορεία και τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού.
Η Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων (ΧΕΚΕ) διοργάνωσε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων στη Μακεδονίτισσα, το 27ο Συνέδριό της με θέμα: «Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος Γ΄: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του (1913-2013)».
Στην εναρκτήρια τελετή ο Πρόεδρος της ΧΕΚΕ κ. Φρίξος Κλεάνθους καλωσόρισε τους Συνέδρους και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.
«Με αισθήματα βαθύτατης πνευματικής νοσταλγίας  και θαυμασμού, αναπολούμε τη σεπτή, αγωνιστική  αλλά και μαρτυρική μορφή τού μεγάλου μας Ηγέτη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του» τόνισε ο Μακαριώτατος.
«Αναμφίβολα με κανένα τρόπο δεν είναι ποτέ δυνατό να αποδώσουμε τα αισθήματα τού θαυμασμού μας και της βιωματικής ευγνωμοσύνης μας που νοιώθουμε για τη μεγάλη αυτή εθνική και πνευματική φυσιογνωμία, που ανήλωσε τη ζωή της για την ελευθερία, την πρόοδο και την πνευματική καλλιέργεια τού κυπριακού λαού. Και πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε σ’ ένα σύντομο χαιρετισμό», πρόσθεσε.
Ο Μακαριώτατος επικέντρωσε, ακολούθως, τον χαιρετισμό του στην πνευματική και εκπαιδευτική κυρίως ιδεολογία και προσφορά του Μακαρίου επισημαίνοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν μια λεπτή, καλλιεργημένη, αγωνιστική και πνευματική φυσιογνωμία, εμποτισμένη με τα νάματα τού Χριστού και της Ελλάδος. Αυτά τα ιδανικά αποτελούσαν την πυξίδα τού προσανατολισμού των σκέψεών του και των πράξεών του. Είχε εφαρμόσει στη ζωή του αυτό που ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με λιτότητα αλλά και μεγαλοπρέπεια διακήρυξε. «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα, και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει  κάθε είδος μεγαλείου».
«Εμείς που είχαμε την ύψιστη ευτυχία να τον γνωρίσουμε εκ του πλησίον, μπορούμε ανενδοιάστως να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι λόγοι του ήταν πάντοτε το απαύγασμα της ιδεολογικής του ψυχής, η οποία συνεχώς και ακαταπαύστως οδηγείτο από την πραγματικότητα της ζωής, προς τις αιθέριες σφαίρες των αξιών ενός  ιδεατού πνευματικού κόσμου». 
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κύπρου Χρυσόστομος, προέτρεψε όσους εκ των συνέδρων δεν είχαν την ευτυχία της προσωπικής γνωριμίας με τον Μακάριο να αφήσουν τις ψυχές τους «να ενωτισθούν και να βιώσουν το κάλλος των διαχρονικών του υποθηκών» και τότε σίγουρα θα νοιώσουν «το μεγαλείο και τους υψηλόφρονες οραματισμούς του «ζήλω πεπυρωμένου» για την ελευθερία της Πατρίδας του και για τα αθάνατα ελληνοχριστιανικά εκπαιδευτικά ιδανικά, του μεγάλου αυτού Έλληνος και Χριστιανού ταγού».
Ακολούθησαν στην συνέχεια τέσσερεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκαν σημαντικότατες πτυχές της ιστορικής πορείας και δράσης του Εθνάρχου Μακαρίου.
Ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου Κωστής Κοκκινόφτας, παρουσίασε το θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η Ιερά Μονή Κύκκου» και ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, μίλησε για την «συμβολή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην προετοιμασία του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα (1950-1955)».
Για την περίοδο του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) μίλησε ο Πρόεδρος του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Ανδρέας Αγγελόπουλος και τέλος ο Διευθυντής του Γραφείου του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κ. Ανδρέας Μιτσίδης νανφέρθηκε στο «εκκλησιαστικό και εθνικό έργο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ (1950-1977)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι του Συνεδρίου προηγήθηκε η τέλεση μνημοσύνου του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου κατά την Θεία Λειτουργία στον παρακείμενο ιερό ναό της Παναγίας Μακεδονίτισσας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου