Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Άνοιγμα του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Βόρεια Ελλάδα

Με τις Πατριαρχικές ευλογίες και ευχές της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας, της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και την τέλεση του Αγιασμού από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο εγκαινιάσθηκε το Κέντρο Μελέτης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Παρόντες στον Αγιασμό και στην Επιστημονική Ημερίδα που ακολούθησε και σηματοδοτούσε την έναρξη της συνεργασίας των δύο Ακαδημαϊκών φορέων ήταν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης Γεώργιος, Ελασσώνος Χαρίτων, Γρεβενών Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος, Σαλώνων Αντώνιος και Αμορίου Νικηφόρος.

Στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο «Αγία Κυράννα», που βρίσκεται στο κέντρο του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και θα φιλοξενεί το Κέντρο Μελέτης, παρέστησαν, επίσης, ο Πρύτανης, ο Πρόεδρος και καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά, οι πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος, υπογράμμισε: «Η εκκλησιαστική θεολογία έχει διπλήν αναφοράν. Αναφέρεται πάντοτε εις την Παράδοσιν της Εκκλησίας και ταυτοχρόνως εις την εκάστοτε σύγχρονον πραγματικότητα και εις τα απασχολούντα τον άνθρωπον ζωτικά προβλήματα, δια την ορθήν προσέγγισιν και αντιμετώπισιν των οποίων είναι απαραίτητος η ανοικτοσύνη, η επικοινωνία και η συνέργεια».
«Επί της βάσεως αυτής», επεσήμανε ο Παναγιώτατος, «επευλογούμεν και την παρουσίασιν, εν τω πλαισίω της Ημερίδος, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, εις το οποίον θα συνεργασθούν η Διεθνής Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εν τω οποίω λειτουργεί λυσιτελώς, από του έτους 2015, Μεταπτυχιακόν Πρόγραμμα Θεολογίας και Πολιτισμού».

Στην εισαγωγική του παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου ανέφερε τους στόχους και τους σκοπούς της συνεργασίας της Διεθνούς Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζοντας το όλο Πρόγραμμα Σπουδών σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η Ακαδημία θα λειτουργεί ως Κέντρο Μάθησης (Learning Centre) και θα φιλοξενεί τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών φοιτητών και τις συναντήσεις διδακτορικών φοιτητών με τους επιβλέποντες καθηγητές τους».

Την χαρά και ικανοποίηση του για την συνεργασία αυτή εξέφρασε στον χαιρετισμό του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.

«Στον τόπο μας έχει εκλείψει το όραμα. Μας έχει πιάσει ένα πνεύμα απαισιοδοξίας. Σε έναν κόσμο, όπου οι πνευματικές δεξαμενές είναι γεμάτες από ζείδωρο νερό συνεχίζουμε να διψάμε. Είτε γιατί δεν βρίσκουμε το δρόμο προς αυτές τις δεξαμενές, είτε γιατί δε θέλουμε», επεσήμανε, ο Αθηνών Ιερώνυμος.
Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «μια μικρή απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες που συναντάμε. Είναι μία απάντηση στους ανθρώπους που δεν έχουν προσανατολισμό», ως «ένας αγώνας ειρηνικός», από το χώρο των επιστημόνων και των πνευματικών ανθρώπων, που πλαισιώνουν την Εκκλησία «για τη σωστή τοποθέτηση σε εκκλησιαστικά ζητήματα».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κήρυξε, ακολούθως, την έναρξη των εργασιών της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Οικογένεια και Φύλο. Από την Αγία Γραφή στις σύγχρονες προκλήσεις».

Η ευλογημένη αυτή συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αναμένεται ότι θα συμβάλει, όλως ιδιαιτέρως, στην πρόοδο της Ακαδημαϊκής θεολογίας, των θεολόγων και ιερέων και άλλων επιστημόνων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, που θα ήθελαν να εντρυφήσουν στην ιερά επιστήμη της Θεολογίας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου