Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

«Χριστιανισμός και Πολιτισμός»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Χριστιανισμός και Πολιτισμός» πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τον Δήμο Ηρακλείου και την έναρξη της λειτουργίας του «Κέντρου Μάθησης», το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο του εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας, αλλά και των συμβουλευτικών συναντήσεων του συμβατού Διδακτορικού Προγράμματος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Την Ημερίδα άνοιξαν με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας, Γεώργιος Βλαχάκης.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππου Πουγιούτα, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος απουσίαζε εκτός Κρήτης, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η Ημερίδα αυτή, και του έχοντος υπό την υψηλή επιστασία του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου. 

Τέλος Χαιρετισμό απηύθυναν και οι συνδιοργανωτές της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Χαράλαμπος Μουρτζάκης, και ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, Ιωάννης Λίλης.


Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Α΄ Συνεδρία με Πρόεδρο τον κ. Αιμίλιο Σολωμού, Ιστορικό και Διευθυντή της Έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις, ως εξής: 
·         Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης,
«Συμβολή της Παύλειας Θεολογίας στον Πολιτισμό»,
·         Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Η συμβολή της Εκκλησίας της Κρήτης στον πολιτισμό του νησιού»,
·         Νικόλαος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
«Ο πλουτισμός του ανθρωπίνου προσώπου, ο πολιτισμός του κόσμου». 


Στη Β΄ Συνεδρία προέδρευσε ο Δρ του Κανονικού Δικαίου και Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γεώργιος Βλαχάκης και ακολούθησαν οι εισηγήσεις: 
·         Ανέστης Κεσελόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  
«Θεολογία και Πολιτισμός»,
·         Εμμανουήλ Πατεδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Χριστιανισμός και πολιτισμοί της Κρήτης στην Ενετοκρατία»,
·         Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης,
«Συμβολή του Χριστιανισμού στον Πολιτισμό. Κοινωνιολογική προσέγγιση».


Μετά το τέλος των Εισηγήσεων, ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μέσα από τον οποίο οι παριστάμενοι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να διατυπώσουν προβλήματα και να θίξουν ζητήματα, που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία και έχουν άμεση σχέση και συνάρτηση με το μεγάλο αυτό θέμα του Χριστιανισμού και του Πολιτισμού.

Η Ομάδα στελεχών του Πανεπιστημίου Λευκωσία και των αντίστοιχων Φορέων του Δήμου Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία, το πρωί της επομένης ημέρας, να παρακαθίσουν σε πρωϊνό εργασίας και να συζητήσουν, εν εκτάσει, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο τη λειτουργία του «Κέντρου Μάθησης» και την έναρξη του εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης και να καταλήξουν σε ομόφωνα συμπεράσματα για την επιτυχία του εν λόγω σκοπού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Άνοιγμα του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στην Κρήτη


Σε άλλο ένα σημαντικό βήμα για την ευρύτερη και στον μέγιστο βαθμό αποτελεσματική ανάπτυξη και πρόοδο των Θεολογικών Σπουδών προχώρησε το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και το Ίδρυμα Διακονίας Νεότητας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου ιδρύεται, στο Ηράκλειο της Κρήτης, «Κέντρο Μάθησης» του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακών φοιτητών και του Συμβατικής Φύσεως Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας.


Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν στην Λευκωσία, στο Γραφείο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου τελεί το Τμήμα Θεολογίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γεώργιο Βλαχάκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Διακονίας Νεότητας π. Εμμανουήλ Αντωνακάκης.


Η εν λόγω Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία «Κέντρου Μάθησης» στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Διακονίας Νεότητας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου και θέτει το πλαίσιο για συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων Φορέων σε τομείς κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, την ανάπτυξη ή και συνδιοργάνωση Προγραμμάτων Σπουδών και Προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης», τη διοργάνωση κοινών Επιστημονικών Δραστηριοτήτων, Ημερίδων και Συνάξεων.


Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αιμίλιος Σολωμού, ο Πρόεδρος και ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Χρήστος Οικονόμου και ο Καθηγητής Νίκος Νικολαΐδης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρύτανη και ο Διευθυντής του Τμήματος Υποδοχής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Άντρη Βρυώνη και Τάσος Δημητρίου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Θεολογίας Λουκάς Παναγιώτου.


Ο κ. Βλαχάκης και ο π. Εμμανουήλ είχαν την ευκαιρία, την επομένη ημέρα, να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αλλά και να παρακαθήσουν σε επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμή τους η διεύθυνση του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη κοινή δράση, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι η διοργάνωση, από το Τμήμα Θεολογίας του ΠΑνεπιστημίου Λευκωσίας, Επιστημονικής Ημερίδας, με θέμα: "Χριστιανισμός και Πολιτισμός". η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφ. Πλαστήρα 10), το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου 2018. 


Η Ημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Εφημερίων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου


Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

«Η Αγιογραφική Σχολή του Αγίου Ηρακλειδίου»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση συνέδρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Επιστημονική Ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Η Ημερίδα, η οποία σηματοδοτούσε και την έναρξη των μαθημάτων, για την νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και είχε ως θέμα: «Η Αγιογραφική Σχολή του Αγίου Ηρακλειδίου».
Την Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής κ. Φίλιππος Πουγιούτας και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
Στον Χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππος Πουγιούτας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την Ημερίδα αυτή και εξήρε την σημασία της συνεργασίας του Τμήματος Θεολογίας με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού. Μια συνεργασία, η οποία «επαληθεύει και πιστοποιεί την ποιότητα σπουδών και υπογραμμίζει την ευρύτητα των διαγνωστικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου μας».
«Η Διοικητική και Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας», τόνισε, «αισθάνεται υπερήφανη, για το Τμήμα Θεολογίας και το έργο, το οποίο επιτελεί. Το άρτιο και δυναμικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει, η διακεκριμένη Γραμματειακή του δομή, η δίψα και ο κόπος των φοιτητών του για μάθηση και έρευνα, όπως και η απόδοσή τους, αλλά και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και σε εκτός της Κύπρου χώρους και η προσέλκυση άλλων Μεταπτυχιακών και υποψηφίων Διδακτόρων φοιτητών, προσδίδουν κύρος στο Πανεπιστήμιό μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».
Ακολούθως Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε την αξία και τη σημασία που έχουν οι Επιστημονικές Ημερίδες για τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψηφίους Διδάκτορες του Τμήματος, και τόνισε, ότι «αποτελούν εισαγωγή των νέων επιστημόνων στην ευρύτερη κοινωνία της επιστημονικής γνώσης».
«Οι Ημερίδες αυτές αποτελούν τα εργαλεία της επιστήμης και τα οποία λειτουργούν ως εισαγωγικό μάθημα για την προαγωγή, την εξέλιξη και την, σε βάθος χρόνου, διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων».
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, τον Χαιρετισμό του, αφού εξήρε τη συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπογράμμισε, ότι οι ετήσιες αυτές Ημερίδες, με τις οποίες εγκαινιάζεται η έναρξη των μαθημάτων του Τμήματος Θεολογίας, έχουν γίνει θεσμός και αποτελούν κορυφαία εκδήλωση του πολιτιστικού έργου της Μητρόπολης.
Αφού ευχαρίστησε όλους τους Εισηγητές για τη συμμετοχή τους στην Επιστημονική Ημερίδα, τόνισε την προοπτική που ανοίγεται στη Μητρόπολη Ταμασού με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία Πλανηταρίου, το οποίο θα καταστήσει την Μητρόπολη Κέντρο Έρευνας για τους επιστήμονες και τόπος παιδείας για τους μαθητές τόσο της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας, όσο και της Κύπρου γενικότερα.

Ακολούθησαν οι Εισηγήσεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανέστη Κεσελόπουλου, με θέμα: «Η εικόνα στη Λατρεία. Μια Παπαδιαμαντική προσέγγιση», την οποία, λόγω εκτάκτου κωλύματος,  ανέγνωσε ο, επίσης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Νίκος Ορφανίδης, και του κ. Νίκου Νικολαΐδη, με θέμα: «Η εικόνα και η εικονολογία».
Στη συνέχεια η Αρχαιολογική Λειτουργός Α΄ του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Θεολογίας Δρ Ελένη Προκοπίου, ανέπτυξε το θέμα: «Το χρονικό του καθολικού της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου». 
Ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας, ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, παρουσίασε το θέμα: «Το αγιογραφικό εργαστήριο της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου, κατά την Τουρκοκρατία». 
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τον συντηρητή αρχαιοτήτων και αγιογράφο κ. Κώστα Γερασίμου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η εκκλησιαστική αγιογραφική μας παράδοση, κληροδότημα στους σύγχρονους μαθητές της Σχολής αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής».
Στο τέλος, οι Ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα των Φοιτητών και του λοιπού ακροατηρίου και μέσα απ’ αυτά αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου.
Όλες οι Εισηγήσεις θα δημοσιοποιηθούν στο έγκριτο περιοδικό «Ενατενίσεις» της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου