Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Συνέδριο Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το πρωί του Σαββάτου, στο Αμφιθέατρο Unesco των κεντρικών κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Α΄ Συνέδριο Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 


Το Συνέδριο αυτό εντάσσεται, εκτός των άλλων, και μέσα στα πλαίσια των κανονισμών που διέπουν το Τμήμα, τους οποίους αξιολόγησε και πιστοποίησε πρόσφατα και ο ανεξάρτητος Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν μέρος, με εισηγήσεις τους, όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Θεολογίας και οι επιβλέποντες Καθηγητές τους, ενώ το παρακολούθησαν και οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς.


Το Συνέδριο ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Χρήστου Οικονόμου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα της «Επιστημονικής Μεθοδολογίας». Επί του ιδίου θέματος ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των Καθηγητών Νίκου Νικολαΐδη και Ανέστη Κεσελόπουλου.


Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την υποδειγματική παρουσίαση της Διπλωματικής εργασίας του Μεταπτυχιακού φοιτητή Άριστου Θουκυδίδη ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής και των Συνέδρων.


Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας, υπό την προεδρία του Καθηγητή Νίκου Νικολαΐδη, ο Δρ Μανώλης Παπαμικρούλης κατεθεσε τις εμπειρίες του από την σύνταξη της Διδακτορικής του Διατριβής.



Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους νέους ερευνητές, τους υποψήφιους Διδάκτορες να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και τα καινοτόμα στοιχεία της επιστημονικής έρευνάς τους, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι λύσεις στις οποίες προβαίνουν και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η γόνιμη κριτική, οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, αλλά και ο διάλογος μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών, έδωσε την απαραίτητη ανατροφοδότηση στη σκέψη των νέων ερευνητών και τα ερεθίσματα για νέες κατευθύνσεις στην έρευνά τους, για διορθώσεις και κάλυψη παραλείψεων. Ταυτόχρονα το φιλικό περιβάλλον, η συνύπαρξη και η διάδραση των υποψηφίων διδακτόρων και των καθηγητών οδήγησε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στη σύσφιγξη συνεργατικών σχέσεων, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό για τα επιστημονικά επιτεύγματα του κάθε ερευνητή.
Λουκάς Α. Παναγιώτου


Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

«Ορθοδοξία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

«Δίκαιο και δικαιώματα είναι ό,τι αγιάζει τον άνθρωπο και ορθοδρομεί την πορεία της ζωής του προς την αγιότητα και τη θέωση», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στα πλαίσια της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Ορθοδοξία και ανθρώπινα δικαιώματα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του Δήμου Μεταμόρφωσης.
«Ο πτωτικός άνθρωπος», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, «αλλοίωσε τα πνευματικά χαρίσματα του κατ’ εικόνα και έχασε την ορθή κατευθυντήρια πορεία του προς το καθ’ ομοίωση. Οι δαιμονικές δυνάμεις τον οδήγησαν στη φθορά και στον θάνατο με τραγικό αποτέλεσμα την αυτοθέωση. Και αντί τον ζώντα και αληθινό Θεό, λάτρεψε τα είδωλα και οδηγήθηκε ακόμη στην αυτολατρεία και τη λατρεία του αυτοκράτορα και της κτίσης· «ελάτρευσαν τη κτίσει παρά τον κτίσαντα».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο έχουν καθαρά σωτηριολογικό, χριστολογικό, εκκλησιολογικό και τριαδολογικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν ουσιαστικά την υπαρξιακή σφαίρα του ανθρώπου και τον καταξιώνουν ως “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού” κατασκεύασμα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ίδρυση Θεολογικών Σπουδών στην Κύπρο ήταν «επιβεβλημένο χρέος και ανάγκη της Εκκλησίας» και ότι «τα Κέντρα Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έχουν σκοπό να προσφέρουν στην Εκκλησία της Κύπρου, της Ελλάδας και στην Οικουμενική Ορθοδοξία Θεολογικές Σπουδές υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, καλύπτοντας τομείς που δεν μπορούν τα Δημόσια Κρατικά Πανεπιστήμια να ικανοποιήσουν».

Την ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος,  Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπος Θερμών Συμεών, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού, Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Μεταμορφώσεως Μιλτιάδης Καρπέτας, Πεύκης – Λυκοβρύσεως Αναστάσιος Μαυρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Σχολής Αρχιπύραρχος Σπυρίδων Βαρσάμης, κ.ά.
Τον Αγιασμό για την έναρξη της Ημερίδας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφερόμενος στην έναρξη της συνεργασίας με το Τμήμα Θεολογίας, επεσήμανε ότι «η υψηλών προδιαγραφών παροχή επιστημονικών γνώσεων, η διεθνής αναγνωρισιμότητα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η διδασκαλία των μαθημάτων, στο εν λόγω Πρόγραμμα, από εγνωσμένου κύρους Καθηγητές, εγγυώνται την επιτυχία του».
Σημείωσε, ακόμη, ότι «η αλματώδης εξέλιξης της σύγχρονης τεχνολογίας και οι σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο της Οικολογίας και της Βιοηθικής, δημιουργεί την ανάγκη της επιμορφώσεως και αναδείξεως στελεχών της Εκκλησίας, στον ρόλο της εκκλησιαστικής διακονίας σχετικά με αυτές, μέσα από τα ανωτέρω προγράμματα».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Πρόγραμμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου μας, στελεχωμένο από εκλεκτούς Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο θεολόγων, αλλά και πολλών άλλων πτυχιούχων άλλων Επιστημών, που το παρακολουθούν στην Κύπρο. Η δραστηριότητά του Τμήματος τώρα και στη Αθήνα επεκτείνει τη ήδη επιτυχημένη παρουσία του και τη δραστηριότητά του στη Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η νέα συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Μητροπόλεως Κηφισίας θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς».

Χαιρετισμό στην επιτυχημένη αυτή Επιστημονική Ημερίδα απηύθυναν, επίσης, ο έχων υπό την Υψηλή Επιστασία του το Τμήμα Θεολογίας Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και ο Δήμαρχος Μεταμορφώσεως Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος εξήρε, όλως ιδιαιτέρως, το επιτελούμενο έργο και την συνεργασία αυτή της Ιεράς μας Μητροπόλεως με το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι στέκεται αρωγός στην όλη προσπάθεια.
Αμέσως μετά άρχισαν οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας με πρώτο εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ορθοδοξία και Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Ακολούθησε η εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Κοσμήτορα του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας Σαμπεζύ, Ελβετίας κ. Βλάσιος Φειδάς, με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «Υποκείμενο ή Αντικείμενο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο άνθρωπος;». Την εισήγηση του κ. Φειδά, ο οποίος λόγω εκτάκτου προβλήματος απουσίασε, διάβασε ο κ. Αθανάσιος Κάρμης. 
Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, μίλησε με θέμα: «Άνθρωπος και Κοινωνία».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, επικέντρωσε την εισήγησή του στο θέμα: «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα όρια της Πατερικής Θεολογίας».

Πρόεδροι των δύο Συνεδριών ήσαν, στην μεν πρώτη, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Ιωαννίδης και στην δεύτερη ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Μετά τις ενδιαφέρουσες αυτές εισηγήσεις αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου