Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αγιασμός νέου ακαδημαϊκού έτους στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Με την καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού εγκαινιάστηκε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2019 - 2020 του Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τον Αγιασμό, στο κατάμεστο αμφιθέατρο Newton του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τέλεσε, μετά  από φιλάδελφη παραχώρηση και ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψηλή επιστασία του το Τμήμα Θεολογίας, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους κ. Εφραίμ.

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων οι Πανιέρωτατοι Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο φοιτητής του Τμήματος π. Ιωσήφ Σκέντερ, ως εκπροσωπος του Αρχιεπισκόπου των Μαρωνιτών της Κύπρου, ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης κ. Μιχαλάκης Λοϊζίδης, οι Καθηγητές και οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τμήματος Θεολογίας.

Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα, καθώς και σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Χρήστο Οικονόμου.


Μετά τον Αγιασμό, ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε στους Καθηγητές και Φοιτητές της Σχολής, παλαιοτέρους και νέους, με θέμα: «Η αληθινή Θεολογία». Επεσήμανε, εμφαντικά, ότι η Θεολογία είναι καρπός του αγίου Πνεύματος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «Πανεπιστήμιο της ερήμου» και στις πνευματικές εμπειρίες των παλαιοτέρων Γερόντων του Αγίου Όρους, οι οποίοι ήταν μέτοχοι της αληθινής Θεολογίας.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «οι οσιακές αυτές μορφές έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην προσευχή, την οποία και θεωρούσαν ως σημαντικότατο μέσο για την είσοδό μας στον χώρο της Θεολογίας. Προς τούτο συνηγορεί και ο περίφημος Περί προσευχής λόγος του Νείλου του Ασκητού, που περιλαμβάνεται στη γνωστή μας Φιλοκαλία και στον οποίο αναφέρεται η σημαντικότατη φράση: “Eι θεολόγος ει, προσεύξη αληθώς· και ει αληθώς προσεύχη, θεολόγος ει. Με άλλα λόγια: “Αν είσαι θεολόγος, θα προσευχηθείς. Και αν προσεύχεσαι αληθινά, είσαι θεολόγος”. Και σε άλλο σημείο λέει: Αν προσεύχεσαι, αληθινά και σωστά, θα βρεις πολλή εσωτερική πληροφορία. Και θα έρθουν μαζί σου άγγελοι, όπως και στον Δανιήλ, και θα σε φωτίσουν για να κατανόησης τους λόγους των πραγμάτων”».

Στη συνέχεια παρουσίασε μερικά ουσιώδη στοιχεία της προσευχής μέσα από τις εμπειρίες των Γερόντων του Αγίου Όρους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μια σύγχρονη οσιακή μορφή, στον «πραγματικό γεννήτορα» του Άθωνα, όπως αποκάλεσε τον Γέροντα Ιωσήφ τον Hσυχαστή, του οποίου η Μονή Βατοπαιδίου, με αφορμή τα 60 χρόνια από την κοίμησή του, εξέδωσε τις επιστολές και τα ποιήματά του σε Αφιερωματικό Τόμο.
Μίλησε, επίσης, και για την ορθόδοξη αγωνιστικότητα, η οποία «δεν έχει σχέση με την ηθικιστική ζωή, αλλά με τη μετάνοια. Και ακριβώς η μετάνοια είναι το κλειδί, το άθλημα, που την αναδεικνύει».

«Όταν είχα πάει νέος μοναχός στον άγιο Παΐσιο», τόνισε, «χωρίς να το περιμένω με ερώτησε μία ερώτηση και μου λέει: Ποιός κατά την γνώμη σου είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος; Εγώ έπαθα αμηχανία και εσιώπησα. Αυτός για να με βγάλει από την μεγάλη αμηχανία μου απάντησε ο ίδιος. Και μου λέει: “Ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι ο άγιος, γιατί ακριβώς αυτός φεύγει από την αμαρτία, φεύγει από την ανθρώπινη μικρότητα και φεύγει από την υπερηφάνεια».
Καταλήγοντας, ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, ευχήθηκε προς τους φοιτητές «η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, με την μελέτη την οποία έχετε να σας βοηθήσει, ώστε πράγματι να αγωνίζεστε τον καλόν αγώνα “αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψηλή επιστασία του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο άγιος αδελφός μάς είπε εκείνο το ωραίο περιστατικό με την ερώτηση του αγίου Παΐσιου “τίς εστίν ολοκληρωμένος άνθρωπος και απάντησε ο ίδιος ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι ο άγιος, διότι ανταποκρίνεται στο κέλευσμα του Κυρίου «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί». Πέτυχε αυτό το οποίο διέταξε ο ίδιος ο Κύριος».
Προεκτείνοντας το θέμα αυτό, ο άγιος Κύκκου αναρωτήθηκε: «Τίς εστίν άγιος όμως; Άγιος είναι ο αναμάρτητος; Άγιος είναι ο αμαρτωλός άνθρωπος. Αυτός που έχει συνείδηση της αμαρτωλότητάς του και ταπεινώνεται και ζει εν μετανοία και εξομολογήσει. Αυτός είναι ο άγιος, που μπορούμε όλοι μας να το πετύχουμε. Μην νομίζετε ότι ο άγιος είναι ο αναμάρτητος,  είναι ιδεατός άνθρωπος, άγγελος εξ ουρανού. Κι εσείς και εμεί, λοιπόν, πρέπει να ταπεινωθούμε, να έχουμε συνείδηση της αμαρτωλότητάς μας και να ζούμε εν διαρκεί μετανοία και εξομολογήσει».

«Σας βλέπω και χαίρομαι πραγματικά, διότι σήμερα και πάντοτε, λέγει ο απόστολος Παύλος, θέλουμε τους ποιμένες και τους συνεργάτες της Εκκλησίας, που είστε όλοι εσείς, να είστε διδακτικοί. Και σήμερα, επειδή η Εκκλησία μας βάλλεται από πολλούς ορατούς και αοράτους εχθρούς πρέπει να είναι σε θέση να επιμορφώνει και να καταρτίζει τα στελέχη της».
Ο Κύκκου Νικηφόρος αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια και τα θερμά του συγχαρητήρια για το επίπεδο και την ποιότητα του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επεσήμανε με έμφαση ότι: «Μία Εκκλησία χωρίς θεολογία είναι άφωνη Εκκλησία. Μία Εκκλησία χωρίς Θεολογία είναι παροπλισμένη Εκκλησία, αλλά και μια Θεολογία χωρίς την Εκκλησία μετατρέπεται σε δαιμονολογία. Έτσι σας καλώ να βιώνεται αυτά που διδάσκεστε. Έχει τρομακτική σημασία να μην είστε μόνον διανοητικοί Θεολόγοι, αλλά και βιωματικοί Θεολόγοι».
Να σημειώσουμε εδώ, ότι τόσο η Ιερά Μονή Κύκκου, όσο και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ενισχύουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την χορήγηση ικανού αριθμού υποτροφιών.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «ήλθεν εις Κόρινθον»

Στα βήματα του αποστόλου Παύλου συνεχίζει την επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία και δράση του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Από την ηρωϊκή και αγιοτόκο νήσο της Κύπρου, η οποία απετέλεσε την πύλη εισόδου του Αποστόλου Παύλου και του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «διέβη εις  Μακεδονίαν», ιδρύοντας το πρώτο «Κέντρο Μάθησης», σε συνεργασία με  την Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ακολούθως, και μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, «ήγαγον αυτό έως Αθηνών», με την δημιουργία του δευτέρου «Κέντρου Μάθησης»στο Πνευματικό, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δήμου Μεταμορφώσεως.

Στη συνέχεια «υπεπλεύσαμεν την Κρήτην» και «ήλθομεν εις τόπον τινά  καλούμενον Καλούς Λιμένας». Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και το Ίδρυμα Διακονίας Νεότητας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου και με τις ευλογίες, ασφαλώς, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ιδρύεται στο Ηράκλειο το τρίτο «Κέντρο Μάθησης» του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τέλος, στα πλαίσια των πνευματικών αναζητήσεων και της διακαούς επιθυμίας του σεπτού Ιεράρχη, της κατά Κόρινθον Εκκλησίας, κ. Διονυσίου, να ιδρύσει ένα Μορφωτικό Ίδρυμα Παυλείων Σπουδών στη Μητροπολιτική του Περιφέρεια, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «ήλθεν εις Κόρινθον» και λειτουργεί το τέταρτό του «Κέντρο Μάθησης», στην ελληνική επικράτεια.

Η υπογραφή του σχετικού Πρωτόκολλου Συνεργασίας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππο Πουγιούτα, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψηλή του επιστασία το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών Αγάπιος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών Χρήστος Παναγίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Χρήστος Οικονόμου και ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Νίκος Νικολαΐδης.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου θα παραχωρήσει το Συνεδριακό Κέντρο «Ο Απόστολος Παύλος», που βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο και στεγάζεται στο Ιερό Προσκήνυμα των Αγίων Αναργύρων, για τη λειτουργία του Κέντρου Μάθησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Κέντρο Μάθησης θα έχει ως στόχο τη μαθησιακή στήριξη και την προσφορά εκ του σύνεγγυς διοικητικής υποστήριξης προς τους Εξ Αποστάσεως φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας και τις συναντήσεις των φοιτητών του συμβατικής φύσεως Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας με τους επιβλέποντες Καθηγητές τους.

Παράλληλα, η Συμφωνία αυτή, θέτει τα πλαίσια για συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προβλέπει ενέργειες και δραστηριότητες για την ανάπτυξη ή/και συνδιοργάνωση Προγραμμάτων «Διά Bίου Μάθησης» και γενικότερα κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων, Ημερίδων και Συνάξεων με στόχο την ευρύτερη και στον μέγιστο βαθμό αποτελεσματική ανάπτυξη και πρόοδο των Παυλείων και Θεολογικών Σπουδών τόσο στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Κορίνθου όσο και στον χώρο της Πελοποννήσου.

Ο Κορίνθου Διονύσιος και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, επίσης, τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου έτυχαν θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από τον Εκτελεστικό Διευθυντή Αντώνη Πολεμίτη, τον Πρύτανη Φίλιππο Πουγιούτα, τους Αντιπρυτάνεις Ανδρέα Πολεμίτη, Κωνσταντίνο Φελλά και Edna Yamasaki-Πατρικίου, ακαδημαϊκά και διοικητικά στελέχη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου

Υπερείχε σε λαμπρότητα η φετινή εορτή της μνήμης του Αγίου Κυριακού του Αναχωρητή, στον ομώνυμο ναό της κοινότητας του Κάμπου, της επαρχίας Λευκωσίας, διότι μέσα στην πανηγυρική αυτή ατμόσφαιρα της εορτής, το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, έζησε και την πνευματική χαρά της χειροτονίας ενός νέου μέλους της, του Ιερολογιώτατου Διακόνου Περικλή Περικλέους. Το ευλογημένο αυτό γεγονός συνέπεσε με την εορτή του Πολιούχου Αγίου της Κοινότητος, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, οι οποίοι συνέρρευσαν από τις πρωινές ώρες, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου και ταυτόχρονα να μετέχουν στο μεγάλο γεγονός της χειροτονίας, που θα επακολουθούσε.

Προεξάρχων της λαμπράς εορτής και πανηγύρεως ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από Πατέρες της Ιεράς Μονής Κύκκου και κληρικούς της Μητροπόλεως, με την αθρόα συμμετοχή του πλήθους των πιστών από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαραθάσας, αποδήμους της Κοινότητας, αλλά και φίλους του νέου πρεσβυτέρου από ολόκληρη την Κύπρο. 
Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Περικλής, αφού ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την μεγάλη πατρική του αγάπη και την εμπιστοσύνη που επέδειξε και συνεχώς επιδεικνύει στην αναξιότητά του, αναφέρθηκε στον πόθο του να διακονήσει την Εκκλησία, αλλά και στις δυσκολίες και ευθύνες του ποιμαντικού έργου που τον αναμένει.
«Η πατρική σας αγάπη, που από την πρώτη στιγμή μου δείξατε, με εμπνέει και μου δίδει δυνάμεις στο δύσκολο έργο της αποστολής μου», επεσήμανε, για να προσθέσει ότι «αναλογιζόμενος τις ευθύνες μου φρίττω δεχόμενος το πυρ της ιερωσύνης, έχοντας υπ’ όψιν ότι πρέπει να φανώ άξιος, τόσο απέναντι στον λαό του Θεού, όσο και απέναντι στον ίδιο τον Θεό. Και αν πράξω σωστά, τότε η θεία φωτιά θα γίνει δρόσος, αν πράξω εσφαλμένα, τότε η φωτιά γίνεται πυρ καταναλίσκον».
Νουθετώντας τον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο, ο σεπτός της του Κύκκου Μητροπόλεως Ποιμενάρχης, αναφέρθηκε, μέσα από τον μεστό θεολογικό και αγιοπατερικό του λόγο, στο μέγα της Ιερωσύνης Μυστήριο, το επίμοχθο του έργου του ιερέως, αλλά και στις τεράστιες, τις υψηλές και βαριές ευθύνες και δυσβάστακτες υποχρεώσεις, τις οποίες αναδέχεται ως πρεσβύτερος.
Ο κληρικός, υπογράμμισε, «πρέπει να είναι ο ακατάπαυστος φωτεινός σηματοδότης του δρόμου του Θεού, ώστε οι καταφεύγοντες σ’ αυτόν, κουρασμένοι στρατοκόποι αυτής της γης, να βρίσκουν ανάπαυση και χαρά. Πρέπει, ακόμη, ο Ιερέας να είναι ο πνευματικός φάρος, που θα υποδεικνύει τους ποικιλώνυμους κινδύνους της ζωής, αλλά και θα φανερώνει την είσοδο της Εκκλησίας, που είναι το λιμάνι της σωτηρίας, στην προσωπική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Οφείλεις ακόμη να γνωρίζεις, ότι ο Ιερέας πρέπει να είναι το «άλας της γης», που θα προλαμβάνει την κοινωνική σήψη και την ηθική διαφθορά, αλλά και θα διατηρεί, με την δύναμη των Μυστηρίων και τη χάρη του Κυρίου, άφθορη την εικόνα του Θεού στον άνθρωπο και την ωραιότητα της χριστιανικής ζωής».

Ο Πανιερώτατος υπενθύμισε στον π. Περικλη ότι «ο ιερέας οφείλει να είναι ο ακοίμητος φρουρός της ιεράς παρακαταθήκης της πίστεως και των ιερών παραδόσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εναντίον κάθε επιβουλής και νοθεύσεώς τους από μέρους ορατών και αοράτων εχθρών», αλλά και ότι το έργο του ιερέα είναι τριπλό, όπως και το αντίστοιχο έργο της Εκκλησίας, δηλαδή, αγιαστικό, διδακτικό και ποιμαντικό.
Προέτρεψε, ακόμη, τον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο να καλλιεργεί συνεχώς, πέραν των άλλων αρετών, την αρετή της αγάπης, η οποία πρέπει «να είναι καθολική, να απευθύνεται χωρίς διάκριση προς όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνει κανένα έξω από τον ορίζοντά της», να συνδυάζει πνευματικότητα και κοινωνική δράση, αλλά και να ενισχύει και να τονώνει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας «μέχρι που ο Κυπριακός Ελληνισμός να βγει από τη σκιά θανάτου στο υπερήφανο φως της ελευθερίας».

«Εύχομαι, σ' όλη την ιερατική σου σταδιοδρομία», τόνισε κατακλείοντας τον λόγο και τις πατρικές συμβουλές του ο Κύκκου Νικηφόρος, «να καθρεφτίζεσαι πάντοτε στο παράδειγμα του πολιούχου της κοινότητάς σου, οσίου πατρός ημών Κυριακού του αναχωρητού, του οποίου την ιερή μνήμη σήμερα πανδήμως και σεμνοπρεπώς πανηγυρίζουμε, και όπως εκείνος, έτσι και εσύ, να μπορέσεις να σηκώσεις υπομονευτικά τον Σταυρό του Χριστού και να ακολουθήσεις τον ανηφορικό δρόμος της ευαγγελικής αρετής, για να καταξιωθείς, έτσι, και εσύ να ακούσεις, κατά τη φοβερή εκείνη ημέρα της κρίσεως, τη μακαρία εκείνη φωνή του δικαίου Κριτή: «Ευ δούλε αγαθέ και πιστέ,επί ολίγα ής πιστός, επί πολλών σε καταστήσω, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου».

Αμέσως μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, με το οποίο η Κοινότητα Κάμπου και το Τμήμα Δασών τιμούν τους δικούς τους ανθρώπους, δασοπυροσβέστες και δασικούς υπαλλήλους, από τον Κάμπο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος καθώς και όλους εκείνους, οι οποίοι ανάλωσαν τη ζωή τους εργαζόμενοι στο Δάσος.

Ακολούθησε, τέλος, στην πλατεία της κοινότητος Κάμπου, εόρτια τράπεζα που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας προς τιμήν όλων όσων παρευρέθησαν στη χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου της.
Λουκάς Α. Παναγιώτου