Την πρώτη Ομαδική Συμβουλευτική τους Συνάντηση (ΟΣΣ) είχαν, το πρωί του Σαββάτου, 26 Σεπτεμβρίου 2020, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο «Κέντρο Μάθησης» του Προγράμματος, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής).
Η Συνάντηση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τον οποίο τέλεσε, εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Μαχαιριώτης.
Ο Πανοσιολογιώτατος στον χαιρετισμό του, μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, ο οποίος, λόγω έκτακτης δυσκολίας με την υγεία του, ένεκα υπερκόπωσης, δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας.
Ο π. Φιλόθεος, αφού αναφέρθηκε στο αξιολογότατο και υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στους καταξιωμένους στον ακαδημαϊκό χώρο Καθηγητές, που κοσμούν παγκόσμια τις θεολογικές επιστήμες, ευχήθηκε «καλή πρόοδο, πλούσιο τον φωτισμό του Θεού, σ’ αυτό το καινούργιο ξεκίνημα, και η χάρις του Θεού να συνοδεύει έκαστον από εσάς ξεχωριστά. Ο Θεός μαζί σας».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του για την πληθωρική παρουσία και συμμετοχή των νέων φοιτητών, αναφέρθηκε αρχικά στα οργανωτικά θέματα και τον τρόπο λειτουργίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.
Ακολούθως, λαμβάνοντας αφορμή από το γεγονός, ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών προέρχεται από διάφορες ειδικότητες, τόνισε την αξία της διεπιστημονικότητας, την οποία προσφέρει το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την αξιοποίηση της γνώσης και της υποδομής της επιστήμης τους και τον εμπλουτισμό τους με τη θεολογική παιδεία, η οποία είναι ανοιχτή και η οποία ευρίσκεται σε διαρκή και μόνιμο διάλογο με τις άλλες επιστήμες.
Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε με έμφαση, ότι το Τμήμα Θεολογίας αποτελεί «μια προσφορά προς την Εκκλησία και την κοινωνία της Κύπρου, στις οποίες αδαπάνως προσφέρουμε όλους αυτούς τους εκλεκτούς, φωτισμένους και σοβαρούς ανθρώπους, οι οποίοι αποκτούν θεολογική παιδεία και βιώνουν την τριαδολογική, σωτηριολογική εμπειρία στην καθημερινότητά τους και από την άλλη προσεγγίζουν τα κοινωνικά δρώμενα με σοφία και σύνεση».
«Η Θεολογία είναι η βάση της κοινωνίας», σημείωσε, για να προσθέσει, ότι «ο Χριστιανισμός ανέτρεψε την κοινωνική καθεστηκυία κατάσταση της αρχαιότητας και έδωσε ένα νέο φως και μια νέα προοπτική, για να ζήσει ο άνθρωπος ελεύθερος, απαλλαγμένος από τη φθορά της πτώσεως και την απελπισία και την απόγνωση».
Καταξίωσε τον άνθρωπο, τόνισε, από δούλο να τον κηρύξει ελεύθερο, όχι να τον κρατάει υποδουλωμένο στα πάθη και στις κοινωνικές δομές. Ελευθέρωσε και έδωσε μια προοπτική αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων, υπερβαίνοντας τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στάθηκε, είναι και το εξαγγελθέν, από την προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδο, Συνέδριο, με θέμα: «Το έργο και η Θεολογία του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου», του οποίου εφέτος εορτάζουμε 800 χρόνια από την κοίμησή του, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 2020, στο «Κέντρο Μάθησης» του Τμήματος Θεολογίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου