Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η εορτή της Βηθλεεμιτίσσης στον Αρχάγγελο Λευκωσίας

Μεγαλόπρεπα και με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017, η Σύναξη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον Αρχάγγελο Λευκωσίας.


Για την ενορία αυτή, η εορτή της Συνάξεως της Κυρίας Θεοτόκου, τιμάτε όλως ιδιαιτέρως καθότι, στον περικαλλή ναό του Αρχαγγέλου, φυλάσσεται αντίγραφο της εφεστίου εικόνας της Βασιλικής της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ, της επονομαζομένης Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης.


Του Όρθρου και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του ναού Πρωτοπρεσβυτέρου Παρασκευά Παπαμιχαήλ, του Διακόνου Ιάκωβου Αλαγιούπ και του πλήθους των ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την κυήσασα τον Κύριον μας, Υπεραγία Θεοτόκο.


Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι την επομένη ημέρα των μεγάλων εορτών η Εκκλησία μας τιμά το κυριώτερο πρόσωπο, που υπούργησε αυτό το γεγονός. Στην εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, η Παναγία είναι το πρόσωπο εκείνο, που διακόνησε το μεγάλο τούτο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου και γι' αυτό την μνημονεύομε σήμερα.


Η Παρθένος Μαρία, τόνισε, αποτελεί ό,τι εκλεκτότερο είχε να προσφέρει η ανθρωπότητα, έγινε σκεύος εκλογής, κυοφόρησε τον Δημιουργό του παντός και αχώρητο Θεό και συνετέλεσε στο Μυστήριο της δική μας σωτηρίας. 

Μετά το τέλος της ευχαριστιακής συνάξεως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της Εικόνας της Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης, γύρω από τον ναό.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ιστορική επέτειο της επιστροφής του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, ύστερα από το Πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, 7 Δεκεμβρίου 2017, η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και ερευνητή Δρ. Χρύσανθου Χρυσάνθου, με τίτλο «Αντίσταση. "Έτσι υπερασπιστήκαμε τη Δημοκρατία...". Μαρτυρίες για τους αγώνες κατά του πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο»

Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης.

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Λουκά και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος σημείωσε πως "όσοι ζήσαμε τις πικρές και φαρμακωμένες εκείνες αποφράδες μέρες του μαύρου Ιουλίου του 1974, έχουμε χρέος να μη λησμονούμε ποτέ τα φρικτά εκείνα τραγικά γεγονότα, που είχαν μεταβάλει την Κύπρο σε δαντική κόλαση οιμωγών και θρήνων».
Ο Πανιερώτατος υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ το μέγα κακό, για να μην αρχίσουμε να τρέφουμε τις ίδιες αυταπάτες και τις ίδιες ψευδαισθήσεις, που τρέφει ο άνθρωπος πάντοτε, όταν λησμονεί, και τότε το κακό επανέρχεται. Έρχονται οι επόμενες γενιές με την προσωπική τους μνήμη λευκή και ρίχνονται πάλι στην καταστροφή αμέριμνοι, για να ξαναπράξουν το μεγάλο κακό».
Αναφερόμενος, ακολούθως, στην καταγραφή των μαρτυριών και την έρευνα του κ. Χρυσάνθου, αφού διατύπωσε «τον δίκαιο έπαινο» προς τον συγγραφέα σημείωσε ότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην οποία αποβλέπει το βιβλίο, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση του λαού μας, και τούτο, γιατί η ιστορία ενός λαού συνιστά και την αλήθειά του, την ίδια την ψυχή του, γι’ αυτό και όταν ένας λαός περιφρονεί, απαρνείται την ιστορία του, δηλαδή την ψυχή του, τότε απομένει έρμαιο των διαλυτικών ανέμων. Το τέλος της Ιστορίας, κατά τον Αριστοτέλη, είναι η άντληση εμπειριών από τα γεγονότα του παρελθόντος με απώτερο σκοπό την αυτογνωσία του ανθρώπου και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη ζωή».

Στην συνέχεια, η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, τίμησε τον μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο, ανακηρύσσοντας τον επίτιμο μέλος της. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Λουκά, επέδωσε στον μητροπολίτη Νικηφόρο μετάλλιο με τη μορφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ το μέλος της Επιτροπής Ανδρέας Θεοδώρου διάβασε το σκεπτικό για την απόδοση τιμών στον Μητροπολίτη Νικηφόρο, τονίζοντας τη συμβολή τόσο του ιδίου όσο και της Ιεράς Μονής Κύκκου στους εθνικούς αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.

Για το βιβλίο, που περιλαμβάνει μοναδικές και αυθεντικές μαρτυρίες για την αντίσταση στο πραξικόπημα και φωτίζει άγνωστες πτυχές των γεγονότων της ταραγμένης αυτής περιόδου, μίλησε ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας και τέως Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Δρ Γιώργος Γιωργής, ο οποίος παρέθεσε τα γεγονότα του ολέθριου πραξικοπήματος του 1974, καθώς και της επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπως τα αφηγήθηκε ο Χάρης Βωβίδης, ο οποίος είχε αναλάβει τη σχετική επιχείρηση εν μέσω πολλών δυσχερειών και κινδύνων.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας Χρύσανθος Χρυσάνθου, ο οποίος αφού ανέλυσε όσα διαπραγματεύεται το βιβλίο του, ευχαρίστησε τον κ. Γιωργή για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο και όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκδοσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο ο Κωνσταντίνος Ναθαναήλ ερμήνευσε τραγούδια δικής του σύνθεσης με τη συνοδεία της Μαρίας Λεβέντη στο πιάνο.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν το μέλος της Επιτροπής, Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Τετραετές Μνημόσυνο Γέροντος Γαβριήλ

Τελέσθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, το ετήσιο ιερό Μνημόσυνο - επί τη συμπληρώσει τεσσάρων χρόνων από της εκδημίας - του μακαριστού Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Γέροντος Γαβριήλ.
Του Μνημοσύνου και της θείας Λειτουργίας, που προηγήθηκε, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, τον οποίο πλαισίωσαν ο Έφορος και Πατέρες της Μονής Κύκκου, όπως και πλήθος πιστών και πνευματικών παιδιών του αειμνήστου Γέροντα.
Κατά το εμπνευσμένο από την αποστολική περικοπή (Εφεσ. 5, 8-19) κήρυγμά του, ο εκ των πνευματικών τέκνων του Γέροντος και Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Καθηγητής Δρ Χαραλάμπης Μπούσιας, εστίασε την προσοχή του στην φράση «βλέπετε πως ακριβώς περιπατείτε», επεσήμανε την ανάγκη της καλής και σωστής αξιοποίησης του χρόνου της πρόσκαιρης ζωής μας.
Στην συνέχεια αναφερόμενος στο πρόσωπο του Γέροντος Γαβριήλ, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε τα λόγια και τις προτροπές του  και να θεμελιώνουμε τη ζωή μας «στο τρίπτυχο που οδηγεί στη σωτηρία και που αποτελείται από ζώσα πίστη, βεβαία ελπίδα και ενεργό αγάπη».
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου έγινε η διανομή προς όλους τους πιστούς κολλύβων και κερασμάτων έξω από το παραπλεύρως του ιερού ναού, ευρισκόμενο κελλί του μακαριστού Γέροντος και το οποίο άνοιξε για προσκύνημα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ο Καλαμαριάς Ιουστίνος στο Μετόχι του Κύκκου

Πραγματική μυσταγωγία και συνάμα πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η λατρευτική σύναξη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία. Προεξάρχων της θείας Λειτουργίας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερομόναχο Χρυσόστομο, Γέροντα της Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος, τους Αρχιμανδρίτες Επιφάνιο Οικονόμου και Αλέξιο Ιστρατόγλου, τους Πρωτοπρεσβυτέρους Ιγνάτιο Καλογεράκη, Θεόδωρο Στυλιανού και Δημήτριο Μπέλτση.



Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και άπαντες οι μετ’ αυτού συλλειτουργούντες κληρικοί, είναι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι οποίοι βρέθηκαν, το τριήμερο αυτό, στη Μεγαλόνησο, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του εν λόγω Προγράμματος. Η υπό το «κοινόν ποτήριον», μάλιστα, σύναξη απετέλεσε το επιστέγασμα της πνευματικής τους συγκομιδής.



Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου λειτουργεί το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού. Παρόντες, επίσης, ήσαν πατέρες της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και πλήθος πιστών.



Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αφού ευχαρίστησε τον Κύκκου Νικηφόρο για την τεράστια φιλάνθρωπη, πολιτιστική και κοινωνική του δράση στην Κύπρο, την Ελλάδα και διεθνώς, υπογράμμισε την ανάγκη της φιλανθρωπίας ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη σωτηρία του ανθρώπου και την είσοδό του στη βασιλεία των ουρανών. Παράλληλα επικαλέστηκε την διήγηση της κρίσεως, όπου καταξιώνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρουν ψωμί στον πεινασμένο, νερό στον διψασμένο, στήριξη στον φυλακισμένο και σε κάθε άλλο αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό μας.


Λουκάς Α. Παναγιώτου