Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η εορτή της Βηθλεεμιτίσσης στον Αρχάγγελο Λευκωσίας

Μεγαλόπρεπα και με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017, η Σύναξη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον Αρχάγγελο Λευκωσίας.


Για την ενορία αυτή, η εορτή της Συνάξεως της Κυρίας Θεοτόκου, τιμάτε όλως ιδιαιτέρως καθότι, στον περικαλλή ναό του Αρχαγγέλου, φυλάσσεται αντίγραφο της εφεστίου εικόνας της Βασιλικής της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ, της επονομαζομένης Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης.


Του Όρθρου και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του ναού Πρωτοπρεσβυτέρου Παρασκευά Παπαμιχαήλ, του Διακόνου Ιάκωβου Αλαγιούπ και του πλήθους των ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την κυήσασα τον Κύριον μας, Υπεραγία Θεοτόκο.


Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι την επομένη ημέρα των μεγάλων εορτών η Εκκλησία μας τιμά το κυριώτερο πρόσωπο, που υπούργησε αυτό το γεγονός. Στην εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, η Παναγία είναι το πρόσωπο εκείνο, που διακόνησε το μεγάλο τούτο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου και γι' αυτό την μνημονεύομε σήμερα.


Η Παρθένος Μαρία, τόνισε, αποτελεί ό,τι εκλεκτότερο είχε να προσφέρει η ανθρωπότητα, έγινε σκεύος εκλογής, κυοφόρησε τον Δημιουργό του παντός και αχώρητο Θεό και συνετέλεσε στο Μυστήριο της δική μας σωτηρίας. 

Μετά το τέλος της ευχαριστιακής συνάξεως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της Εικόνας της Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης, γύρω από τον ναό.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου