Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μνημόνιο συνεργασίας των Τμημάτων Θεολογίας των Πανεπιστημίων Λευκωσίας και Μόσχας

Μια νέα ακαδημαϊκή συνεργασία εγκαινιάζουν, με την υπογραφή ειδικού Μνημονίου Διμερούς Συνεργασίας, το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» (Saints Cyril and Methodius Institute of Post-Graduate and Doctoral Studies), του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τη Συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Αντιπρύτανης κ. Ανδρέας Πολεμίτης και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος», ο Πρύτανής του και Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων (Αλφέγιεφ).
Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος, ως γνωστό, έχει θέσει το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού υπό την υψηλή επιστασία του. Στα πλαίσια, μάλιστα, της συνεργασίας αυτής οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στις εξειδικευμένες Βιβλιοθήκες, το Μουσείο και τα άλλα ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και Ταμασού κ. Ησαΐας, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Στανισλάβ Οσάτσι, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αντώνης Πολεμίτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, οι Καθηγητές Ανέστης Κεσελόπουλος και Νίκος Νικολαΐδης, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ και ο Ιερέας Ανατόλιος Τσουριακόφ, Γραμματέας και στέλεχος, αντίστοιχα, του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς και ο Γραμματέας του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Λουκάς Παναγιώτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο θεσμικά όργανα, πέρα από την υπογραφή της συγκεκριμένης Συμφωνίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου