Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Κοπή βασιλόπιττας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

«Μια πραγματική καρποφορία, στο βίο και στη ζωή του καθενός», ευχήθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, κατά την κοπή της βασιλόπιτας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διότι στο χώρο της Εκκλησίας οφείλουμε «να καρποφορήσουμε πνευματικά, να παράξουμε έργο ποιμαντικό και αγιοπνευματικό έτσι, ώστε να είμαστε πιο συνεπείς στην αποστολή μας και τα κληρικά στελέχη και τα λαϊκά στελέχη».

«Πιστεύω ότι, όσοι ασχολούνται με την επιστήμη της Θεολογίας, κατ’ επέκταση και εν δυνάμει, είναι στελέχη της Εκκλησίας. Για να σας ελκύσει ο λόγος του Θεού ή κάποια επιστήμη, που έχει σχέση μαζί Του, αυτό σημαίνει, ότι είστε πνευματικοί άνθρωποι. Και οι προτεραιότητες στη ζωή σας είναι ξεκάθαρες. Πρωτίστως προέχει η σωτηρία της ψυχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Ο Πανιερώτατος σημείωσε, ακόμη, ότι «μέσα απ’ αυτό το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Τμήμα Θεολογίας, που παρέχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μπορεί ο καθένας να καλλιεργήσει και να αναπτύξει το τάλαντό του στον Τομεα, που έχει αποφασίσει να επιλέξει και μέσα απ’ αυτό να επιδιώξει τη δική του σωτηρία και καταξίωση».

Τέλος, εξέφρασε την ευχή προς όλους για «καλή και εύφορη τη νέα χρονιά, καλές επιτυχίες στους ευγενικούς πνευματικούς, αλλά και φυσικούς σας στόχους και ο Θεός να σας δίνει υγεία, ευημερία, μακροζωία».
Παράλληλα και πέρα από τις ευχές του, ο Ταμασού Ησαΐας, εξήγγειλε την παροχή μιας υποτροφίας για σπουδές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εις μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.

Μετά την ευλογία και την ανάγνωση της σχετικής ευχής για τη βασιλόπιττα, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον Άγιο Ταμασού και τον Άγιο Κύκκου, που το Τμήμα Θεολογίας είναι υπό την αιγίδα του, «για αυτή τη μεγάλη ευλογία και στήριξη που μας προσφέρουνε στο Τμήμα Θεολογίας». 

«Όπως ήδη ετόνισε ο Πανιερώτατος, δεν είμαστε μόνο εν δυνάμει, αλλά και εν ενεργεία μέλη  της Εκκλησίας, πολλώ μάλλον, διότι είναι κοινός τόπος για μας, ότι εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει Θεολογία και Εκκλησία χωρίς Θεολογία δεν νοείται. Επομένως αυτά τα δυο πράγματα είναι άμεσα αλληλένδετα και όσοι παρανοούν αυτά τα θέματα, είναι θέμα καθαρά έλλειψης Θεολογικής Παιδείας», επεσήμανε.

Ο κ. Οικονόμου, απευθυνόμενος στους φοιτητές, ευχήθηκε σε όλους «καλή χρονιά, με υγεία, με δύναμη, καλές σπουδές, οι οποίες θα προσφέρουνε τόσο στην αύξηση των γνώσεων σας όσο και στην αύξηση του συνειδητού βιώματος και της εμπειρίας της Θεολογίας». «Εμείς», επισήμανε, «διακονούμε την εμπειρική Θεολογία, αλλά καλλιεργούμε και την ιερά επιστήμη της Θεολογίας, που είναι ένας πολύ σημαντικός και βασικός κλάδος, ο οποίος θα πρέπει πάντοτε να αποτελεί το φως, από το οποίο να φωτίζονται όλες οι άλλες επιστήμες, ώστε να έρχονται “εις επίγνωσιν αληθείας” Θεού».
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του Επιθεωρητή Θρησκευτικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου Δρος Γεώργιου Κάκκουρα, που είχε ως θέμα: «Η άμπελος ως μοτίβο στην Κυπριακή Αγιολογία».
Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε στην υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας κ. Δέσποινα Ιωάννου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου