Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Επαναπατρισμός εικόνων Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου

Εκδήλωση υποδοχής των νέο-επαναπατρισθεισών εικόνων του Χριστού και της Παναγίας, που εκλάπησαν από τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Τρίκωμο, μετά την Τουρκική εισβολή, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ .
Ο Διευθυντής του Μουσείου Ανδρέας Φυλακτού, σε χαιρετισμό του στην σημερινή εκδήλωση είπε ότι το Βυζαντινό Μουσείο που αποτελεί το θησαυροφυλάκιο των βυζαντινών εικόνων της Κύπρου, «φιλοξενεί προσωρινά αυτές τις δύο εικόνες ως την ευλογημένη ώρα της επιστροφής τους, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του Τρικώμου, αλλά και των άλλων κατεχόμενων περιοχών μας, στους τόπους τους, εκεί που πραγματικά ανήκουν».
Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι οι εικόνες αυτές, όπως χιλιάδες άλλα εκκλησιαστικά, εθνογραφικά και αρχαιολογικά πολιτιστικά αγαθά είχαν συληθεί και παράνομα απομακρυνθεί από το νησί μας. Οι συγκεκριμένες εικόνες, συνέχισε, εντοπίστηκαν στην Ελβετία, στα υποστατικά Ρώσου υπηκόου και εμπόρου τέχνης. «Οι εικόνες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής, πνευματικής και θρησκευτικής ζωής της Κύπρου. Πρόκειται για εξαιρετικά δείγματα της κυπριακής μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης και χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι τόσο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και οι εκκλησιαστικές αρχές καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για εντοπισμό όσο το δυνατό περισσοτέρων πολιτιστικών αγαθών, τα οποία έχουν παράνομα εξαχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τόσο με την βοήθεια του νομικού πλαισίου σε εθνικό, κοινοτικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όσο και με την αρμονική συνεργασία μεταξύ χωρών και με τις συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων τμημάτων στην Κύπρο, ο αριθμός των επαναπατρισμών θα έχει αυξητική τάση. Το 2013 έλαβε χώρα ο επαναπατρισμός 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης που κλάπηκαν από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Η πρώτη Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αφροδίτη Κοφτερού, σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι η προστασία του πολιτισμού μας είναι άμεση συνυφασμένη με την διατήρηση της ταυτότητας μας. «Εύχομαι σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε πίσω στην Κύπρο και άλλα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά μας», πρόσθεσε.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, στο δικό του χαιρετισμό δήλωσε ότι «σήμερα υποδεχθήκαμε ακόμα δύο θησαυρούς της πατρίδας μας και εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η επιτυχία, γιατί είναι χιλιάδες οι εικόνες και τα αντικείμενα, αρχαιολογικοί θησαυροί της Κύπρου που βρίσκονται στην ξένη και πρέπει να έρθουν στο δικό τους το χώρο». «Να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν, ούτως ώστε οι δύο εικόνες να βρίσκονται σήμερα κοντά μας. Το Υπουργείο Μεταφορών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Γενική Εισαγγελία, την Αστυνομία, τον Πρόξενο της Κύπρου στην Ζυρύχη», πρόσθεσε.
Αυτός ο συντονισμός που υπάρχει, συνέχισε ο Μακαριώτατος, απ’ όλα τα τμήματα πρέπει να συνεχιστεί «και με τον ίδιο ζήλο πρέπει να εργαστούμε όλοι προς αυτή την σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να υποδεχθούμε και άλλους θησαυρούς κλεμμένους που βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε όλο το κόσμο». «Δεν ξέρει κανείς που έχουν σκορπιστεί οι τόσες χιλιάδες εικόνες, αλλά και άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Πιστεύω ότι εάν μείνουμε συντονισμένοι, αν εργαζόμαστε με ζήλο είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία θα είναι δεδομένη. Εύχομαι πολύ σύντομα να υποδεχθούμε και άλλους θησαυρούς της πατρίδας μας, κλεμμένους που βρίσκονται στην ξένη και πρέπει να έρθουν εδώ στο χώρο το δικό τους», συμπλήρωσε.
Ακολούθως πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τρικώμου κ. Ιάκωβος Χατζηβαρνάβας, όπου εξέφρασε την μεγάλη τους χαρά και εκτίμηση που έχουν πίσω τις δύο εικόνες από το Εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου. Ο κ. Χατζηβαρνάβας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο στην επαναπατρισμό των εικόνων. «Ευχή και προσευχή μας είναι οι εικόνες να καταλήξουν σύντομα στο Εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στο Τρίκωμο. Ο Άγιος Ιάκωβος είναι ο πολιούχος και προστάτης Άγιος μας και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό αυτό το γεγονός για τους Τρικωμίτες, διότι μας συνδέει με τον Άγιο Ιάκωβο και το κατεχόμενο χωριό μας. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την συντήρηση και αποκατάσταση των Εκκλησιών μας και τα παρεκκλήσια που έχουμε. Στο Τρίκωμο έχουμε δύο μεγάλους ενοριακούς ναούς και 14 παρεκκλήσια – εξωκλήσια. Πιστεύω ακράδαντα ότι από αυτά τα μικρά πράγματα, τα οποία έχουν τεράστια σημασία στο ψυχισμό του απλού πολίτη, δείχνουμε ότι πραγματικά θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό», κατέληξε.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, οι εικόνες εντοπίσθηκαν το 2007 στον Οίκο πλειστηριασμών έργων Τέχνης Christies στο Λονδίνο.
Μετά από ενέργειες της Εκκλησίας και των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εικόνες κατασχέθηκαν από την Ελβετική Ιντερπόλ, ενώ παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Μετά και την πλήρη τεκμηρίωση της κυπριακής προέλευσης των εικόνων και της κλοπής τους, ακολούθησε λήψη νομικών μέτρων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.
Το Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Ρωσοεβραίο έμπορο τέχνης, Αλεξάντρ Κοτσίνσκι, κάτοχο των εικόνων. Η ετυμηγορία του κυπριακού δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε στα ελβετικά δικαστήρια, όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Κοτσίνσκι υπέγραψαν συμβιβαστικό διακανονισμό για επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο.
Στην πρώτη εικόνα διατάσεων 110 χ 128 εκατ. εικονίζεται ο Χριστός «ό Βασιλεύς των Βασιλευόντων καί Μύγας Άρχιερεύς», ένθρονος, καθώς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ντυμένος με αρχιερατικά άμφια και μίτρα. Με το δεξί υψωμένο χέρι ευλογεί ενώ με το αριστερό στηρίζει ανοικτό ευαγγέλιο. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Χριστό, έχει υψωμένο το δεξί του χέρι και δείχνει προς τον θεάνθρωπο, ενώ με το αριστερό χέρι κρατεί ράβδο και ανοικτό ειλητάριο. Στο κάτω μέρος της εικόνας, κάτω από τα πόδια του Προδόμου, υπάρχει η υπογραφή του ζωγράφου και η χρονολογία με κόκκινα κεφαλαία γράμματα: «ΧΕΙΡ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΙΤΟΣ ΑΧΚ(=1620) Χ(ριστό) Υ». «Μ(ηνός) Αυγούστου).
Η εικόνα της Παναγίας έχει διατάσεις 114 χ 134 εκατ. Η Παναγία είναι μα παραλλαγή του τύπου της Οδηγήτριας. Ένθρονη σε μετωπική στάση, βλέπει μπροστά και κρατά με το αριστερό της χέρι τον Χριστό. Φέρει το δεξί της χέρι χαμηλά μπροστά στο στήθος, κοντά στον Χριστό.
Ο Χριστός κρατεί στο αριστερό χέρι κλειστό ειλητό, ενώ με το δεξί υψωμένο ευλογεί. Το παιδικό του πρόσωπο κοιτάζει την Παναγία. Δεξιά και αριστερά από το κεφάλι της Παναγίας εικονίζονται, σε μικρό μέγεθος, από τη μέση και πάνω, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.
ΚΥΠΕ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Στην Κύπρο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Μετά πολλς χαρς καί τιμς, ξαρχία πεδέχθη τόν Προκαθήμενον καί πατριάρχην τς γίας Πόλεως ερουσαλήμ καί πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλον τόν Γ΄, ποος φίχθη ες τήν Κύπρον, τήν Δευτέραν 28ην Μαρτίου, 2016, προκειμένου να συμμετάσχ ες διαβουλεύσεις μετά το ρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου το Β΄ καί κπροσώπων τν πατριαρχν λεξανδρείας (Πρωτοπρ. γαθοδώρου Παπαευρυπίδου) καί ντιοχείας (πισκόπου Πύργου κ. λία).
Τόν Μακαριώτατον, συνοδευόμενον πό το Σεβασμ. Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος καί το ρχιδιακόνου Ελογίου, πεδέχθησαν ες τό εροδρόμιον Θεοφιλέστατος πίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, κπροσώπου το ρχιεπισκόπου καί Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος μετά το Διακόνου Χριστοφόρου.
Ες τήν ξαρχίαν, νέμενον τόν πατριάρχην ο ερες, π. Νικόλαος ρέστης καί π. Νικόλαος Νικολάου, μετά θυμιατν καί ψαλμωδιν, οα μοναχαί καί συνεργάτατι τς ξαρχίας, ς καί ελαβες πιστοί, φίλοι τν γίων Τόπων. 
Μετά τήν δέησιν καί τόν πολυχρονισμόν το Πατριάρχου ν τ Να, Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος προσεφώνησεν τόν πατριάρχην, κφράσας τήν χαράν ατο διά τήν κομίζουσαν π’ ατο ελογίαν τν γίων Τόπων καί ηχήθη πσαν παρά Θεο δύναμιν ες τήν πιτέλεσιν τς ψηλς ατο ποστολς. πατριάρχης, πένειμεν ες τούς πιστούς τήν πατριαρχικήν ατο ελογίαν.
Σεβασμιώτατος παρέθεσεν πρωϊνόν καί σχεν διαιτέραν μετ’ ατο συνομιλίαν πί θεμάτων τς ξαρχίας.
Μακαριώτατος πέστρεψεν τό σπέρας, τς 29ης Μαρτίου ες Τέλ βίβ, μετά τς συνοδείας ατο, μετά πό περιπετειώδη ναμονήν, προπεμπόμενος πό το Θεοφιλεστάτου πισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, κπροσωποντος τόν ρχιεπίσκοπον καί το Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου.
Εξαρχία Παναγίου Τάφου

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

«Θεολογία και Λογοτεχνία»

Τις ποικίλες σχέσεις της Ορθοδόξου Θεολογίας με την Λογοτεχνία ανέπτυξε, σε επίκαιρη ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Κοντού στην Λάρνακα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σταύρος Φωτίου.
Η ομιλία αυτή ήταν η δεύτερη κατά σειρά, την οποία διοργανώνει το Γραφείο Θρησκευτικής Διαφωτίσεως της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και γίνεται κατά την διάρκεια της μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ι. Μ. Κιτίου

Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Μητρόπολη Κυρηνείας

Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος τὸ Σάββατον, 26 Μαρτίου, ἐχοροστάτησεν κατὰ τὴν ἀκολουθίαν τοῦ Ἑσπερινοῦ εἰς τὸν Ἱερὸν Μητροπολιτικὸν Ναὸν Ἀποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιᾶς. 

Τὴν Κυριακὴν, 27ην Μαρτίου, Β΄ Κυριακὴν τῶν Νηστειῶν, ἐχοροστάτησεν κατὰ τὴν ἀκολουθίαν τοῦ Ὄρθρου καὶ ἐτέλεσεν τὴ Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίου Γεωργίου Μάμμαρι.

Μετὰ τοῦ Πανιερωτάτου συνελειτούργησαν οἱ ἐφημέριοι τοῦ Ναοῦ. Πρὸ τῆς ἀπολύσεως ἐχειροθέτησεν εἰς ἀναγνώστας τοὺς κ.κ. Φίλλιππον Νικολάου καὶ Γεώργιον Χατζηκωστήν, πρὸς οὕς ὁ Πανιερώτατος ἀπηύθυνε πατρικὰς νουθεσίας καὶ συμβουλάς.

Τέλος, ἀνεφέρθη διὰ συντόμου λόγου εἰς τὴν προσωπικότηταν τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καὶ ηὐχήθη καλὴν δύναμιν διὰ τὸ ὑπόλοιπον τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.
Ι. Μ. Κυρηνείας


Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αρχιερατική Λειτουργία Βόστρων στην Ορμήδεια

Ἀρχιερατικήν θείαν Λειτουργίαν ἐτέλεσεν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, τήν Κυριακήν, 28 ην Μαρτίου, 2016, προσκληθείς εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Κωνσταντίνου τοῦ Ἀλαμάνου, εἰς τήν Ὀρμήδειαν.

Μετά τοῦ Σεβασμιωτάτου συνελειτούργησαν οἱ Αἰδεσιμ. Πρεσβύτεροι π. Σέργιος Σεργίδης καί π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ὡς καί ὁ Διάκονος π. Χριστοφόρος Χριστοδούλου.

Ὁ Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ὡμίλησεν ἐπί τῆς Εὐαγγελικῆς περικοπῆς πρός τούς προσελθόντας πιστούς, ἐτόνισεν τήν δύναμιν τῆς πίστεως εἰς τήν φιλευσπλαχνίαν τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, ἀπό τήν ὁποίαν ἐμφοροῦντο ὁ παραλυτικός καί οἱ φορεῖς του καί ἡ ὁποία τούς ὢθησεν ἳνα ἀποκαλύψουν τήν στέγην τῆς οἰκίας προκειμένου ἳνα παρουσιάσουν τόν παραλυτικόν εἰς τόν Ἰησοῦν καί προέτρεψεν τούς πιστούς, ὃπως διδάσκωνται ἀπό τό παράδειγμά των, ἳνα προσφέρουν τήν ἀγάπην καί τήν φροντίδα εἰς ὃλους τούς συνανθρώπους ἡμῶν χωρίς διάκρισιν, ἐφ’ ὃσον εἰς τό πρόσωπον κάθε πάσχοντος πρέπει νά βλέπωμεν τόν ἲδιον τόν Χριστόν.

Τέλος, προέτρεψεν ὃπως οἱ πιστοί προετοιμάζωνται κατά τήν περίοδον τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, διά νηστείας καί ἐξομολογήσεως πρός ὑποδοχήν τῶν Παθῶν τοῦ Κυρίου καί τῆς Ἀναστάσεως Αὐτοῦ.
Εξαρχία Παναγίου Τάφου

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» στην Τηλλυρία

Με λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εορτάστηκε, στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τιμήθηκε η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου του 1821.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλληρίας Αγαθονίκου.
Μετά το τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως εψάλει πανηγυρική δοξολογία, στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου κ. Κώστας Μιχαηλίδης, οι Κοινοτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και τμήματος της Εθνικής Φρουράς, που εδρεύει στην περιοχή και ακολούθησε καλλιτεχνική εκδηλώση με παραδοσιακούς χορούς.


Λουκάς Α. Παναγιώτου

Η εορτή του Ευαγγελισμού στην Μητρόπολη Ταμασού

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και η επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Ανήμερα της εορτής ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Κλήρου.
«Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας, αλλά και του Έθνους μας», τόνισε στον λόγο του ο Πανιερώτατος. «Είναι μέρα πνευματικής χαράς, αλλά και εθνικής αγαλλίασης. Έτσι με το γνωστό, διπλό της χαρακτήρα, ανέτειλε και πάλι φέτος η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας, που μας καλεί να αναλογισθούμε τόσο τον θρησκευτικό όσο και τον εθνικό χαρακτήρα της σημερινής πανηγύρεως».
Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ταμασού, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της θέσεως, που κατέχει η Υπεραγία Θεοτόκος, επισημαίνοντας ότι, «η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην Εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές, και αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Έτσι, το πρόσωπο της Θεοτόκου συνδέεται στενά με το Πρόσωπο του Χριστού. Και η αξία της Παναγίας δεν οφείλεται μόνον στις αρετές της, αλλά κυρίως στον καρπό της κοιλίας της. Γι’ αυτό, η Θεοτοκολογία συνδέεται στενώτατα με την Χριστολογία. Όταν κάνουμε λόγο για τον Χριστό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν που του έδωσε σάρκα, και όταν κάνουμε λόγο για την Παναγία, αναφερόμαστε ταυτόχρονα και στον Χριστό, γιατί από Αυτόν αντλεί Χάρη και αξία. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ακολουθία των Χαιρετισμών, στην οποία υμνείται η Θεοτόκος, αλλά πάντοτε εν συνδυασμώ με το ότι είναι μητέρα του Χριστού: «Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα».
Ακολούθως εψάλλει η πανηγυρική Δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο έντιμος έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τοπική μαθητική παρέλαση.
Ι. Μ. Ταμασού