Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Συνάντηση θρησκευτικών ηγετών στην Γενεύη

Στα πλαίσια της 31ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη στις 11 Μαρτίου, εκδήλωση με τίτλο: ‘‘Διαθρησκευτική Επικοινωνία, Θρησκευτική Ελευθερία και Οικοδόμηση της Ειρήνης’’. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μόνιμη Σουηδική Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και σ΄ αυτήν συμμετείχαν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο Μουφτής της Κύπρου κ. Talip Atalay, ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Δρ. HBielefeldt και ο διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αλεξάνδρεια PWeiderud. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Σουηδή Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα. Μ. Bard και συντόνισε η διαμεσολαβήτρια του διαλόγου των Θρησκευτικών Ηγετών στην Κύπρο κα. Salpy Weiderud.
Οι ομιλητές στήν εκδήλωση παρουσίασαν τις εμπειρίες τους μέσα από τον διαθρησκειακό διάλογο των Θρησκευτικών Ηγετών της Κύπρου που πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Κύπρο. Μέσα από τις εισηγήσεις έγινε μια ενδεικτική αποτίμηση των θετικών αποτελεσμάτων του διαλόγου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Παρουσιάστηκαν ακόμη συγκεκριμένα παραδείγματα αποτυχημένων πρωτοβουλιών των Θρησκευτικών Ηγετών λόγω άρνησης συνεργασίας του κατοχικού στρατού και του κατοχικού καθεστώτος. Έγινε αναφορά στις προσδοκίες των διαλεγομένων Ηγετών της Κύπρου, για την αποδοχή και υλοποίηση εκ μέρους των διαπραγματευομένων πολιτικών ηγετών κ. Ν. Αναστασιάδη και κ. Μ. Ακιντζί, συγκεκριμένων προτάσεων που στόχο έχουν την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο. Τέλος υπογραμμίστηκε η σημασία του εν εξελίξει διαλόγου ως παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της σπαρασσόμενης από τις εμφύλιες σύγκρουσης Μέση Ανατολή.
Κατά την εκδήλωση έγιναν τιμητικές αναφορές στον ειδικό εισήγηση των Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. HBielefeldt. Κατά την διάρκεια της εξαετούς θητείας του που λήγει το ερχόμενο Ιούλιο, πραγματοποίησε στην Κύπρο τέσσερις συνεχόμενες επισκέψεις. Η συμβολή και η στήριξη του στον διάλογο των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου ήταν πολύ σημαντική. Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκε εκ μέρους των θρησκευτικών ηγετών στον κ. HBielefeldt τιμητικό δώρο.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε. κ. Ανδρέας Ιγνατίου, μέλη από άλλες αποστολές: την Ελλάδα, την Σουηδία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Τουρκία, την Αγία Έδρα, καθώς και εκπρόσωποι από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Γραφείο Εκκλησίας Κύπρου

στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου