Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Η απόκριση της Ορθόδοξης Παιδείας και Αγωγής στη Δυτική αλλοτρίωση

«Εκείνο που πρωτίστως διακρίνει τον κόσμο της καθ’ ημάς Ανατολής από αυτόν της Δύσεως είναι η δυναμική παρουσία του ιερού» επεσήμανε ο καθηγητής της Φιλοσοφίας της Παιδείας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜΑ) του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Νίκος Ορφανίδης μιλώντας, το πρωί του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο Da Vinci του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η ομιλία του κ. Ορφανίδη με τίτλο: «Η απόκριση της Ορθόδοξης Παιδείας και Αγωγής στη Δυτική αλλοτρίωση» εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των καθιερωμένων επιστημονικών συναντήσεων που οργανώνει, ανά δίμηνο, το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσβλέποντας στην περαιτέρω ενημέρωση και ενίσχυση των Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος.
Ο διακεκριμένος καθηγητής με τον μεστό φιλοσοφικό του λόγο επεχείρησε μια διαδρομή από τον τόπο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, το Βυζάντιο και τον λόγο των Πατέρων στο σήμερα, στην ουσία και το ζητούμενο της Παιδείας και της Φιλοσοφίας, όπως αυτές εκφράζονται στη χρησιμοθηρική ηθική του “homo economicus” της Δύσεως και στη Νεοελληνική και σύγχρονη Ορθόδοξη σκέψη.
«Μια Νεοελληνική Φιλοσοφία και Παιδεία, συνέχεια και ανάδειξη του κόσμου και του τρόπου της καθ’ ημάς Ανατολής», υπογράμμισε ο κ. Ορφανίδης, «πιστεύω πως θα μας οδηγήσει στην υπέρβαση των αδιεξόδων της δυτικότροπης ζωής μας και της κρίσης της Παιδείας την οποία βιώνουμε, ως μια κατάσταση πτώσης και παγίδευσης σε μια στεγνή και στενόχωρη χρησιμοθηρική πρόσληψη των πάντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την ομιλία του κ. Ορφανίδη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση για την ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο στην παρουσία της Διοίκησης, των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου και καθηγητών του Τμήματος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππος Πουγιούτας μεταφέροντας τις ευχές της Πρυτανείας και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου για τη νέα χρονιά, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει δυναμικά τη νέα χρονιά με προσήλωση στους στόχους του για εκπαιδευτική και ερευνητική αριστεία. Αναφερόμενος στο έργο του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού ο κ. Πουγιούτας είπε ότι «το Τμήμα διανύει το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος ζωής του και αποτελεί μια πρωτοποριακή καινοτομία στα επιστημονικά πράγματα του τόπου μας και όχι μόνο».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού, καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, κάνοντας ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας του Τμήματος, σημείωσε ότι αυτό έχει καθιερωθεί στον Πνευματικό κόσμου του τόπου μας και έχει κάνει ήδη τα πρώτα σταθερά του βήματα στον ελλαδικό χώρο.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «το Πρόγραμμα αριθμεί σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών (περίπου 100), τόσο στον τομέα του Master όσο και του Διδακτορικού. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι σπουδαστές του, προέρχονται από διάφορες ειδικότητες: θεολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυχολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, νοσηλευτές κ.λπ., ενώ ανάμεσα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Αφρική και την Ιορδανία».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου