Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

«Ο Σταυρός, για μας, είναι το παν»

«Ο Σταυρός, για μας, είναι το παν. Είναι η αρχή της σωτηρίας μας και χωρίς Σταυρό δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία στον άνθρωπο», τόνισε, στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, προσθέτοντας, ότι «καλούμεθα να ενωνόμαστε με τον Κύριό μας διά του Σταυρού και να ομολογούμε, ότι «εν αυτώ η σωτηρία». Χωρίς Σταυρό δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία στον άνθρωπο».


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, ο οποιος προεξήρχε της θείας Λειτουργίας, το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου 2019, Κυριακή, μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Ιερό Ναό αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, αναφέρθηκε, με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην αανεκτίμητη αξία του ιερού αυτού συμβόλου και στο καθήκον κάθε χριστιανου να Τον σέβεται και να Τον τιμά.

«Αυτή την περίοδο η Εκκλησία μας, όπως πάντοτε, αλλά τώρα σε πιο ουσιαστικούς ρυθμούς, μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό. Τον Σταυρό επάνω στον οποίο ο Κύριός μας έχυσε το Άχραντο Αίμα Του και προσέφερε ζωή και σωτηρία στον κόσμο. Ο ίδιος είχε πει ότι γι’ αυτό ήλθε «εις την ώραν αυτήν». Ήλθε για να θυσιαστεί υπέρ των ανθρώπων, από την αγάπη του για τον άνθρωπο και από τη θέλησή του να μην μείνει υποχείριο του Άδου, αλλά να είναι νικητής και τροπαιούχος και επάνω στον θάνατο, όπως υπήρξε Εκείνος, ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου», σημείωσε. 


Απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Κορίνθου Διονύσιος, επεσήμανε ότι «οι ημέρες μας είναι δύσκολες ημέρες. Κάποιοι που τους αρέσουν οι τίτλοι, «έμποροι των εθνών», βλέπουν αλλιώς τα πράγματα και δημιουργούν ανακατέματα στις κοινωνίες, στα όρια των χωρών και, προκειμένου τάχα να μας συμφιλιώσουν, μας απαγορεύουν αυτά τα ιερά σύμβολα της πίστεώς μας να τα τιμούμε, να ομολογούμε ότι αυτά μας προσφέρουν τη σωτηρία και ακόμη πως, χάρις στην επίκληση αυτών, μπορούμε να σωζόμαστε από ορατούς και αοράτους εχθρούς. Αλλά εμείς τί παραλάβαμε από τους πατέρες μας; Την πίστη μας. Παραλάβαμε «Ιησούν Χριστόν και τούτον εσταυρωμένον και αναστάντα». Και ένας να μείνει στον κόσμο, που θα πιστεύει αυτό το Ευαγγέλιο της θυσίας του Κυρίου μας Ιησού, αυτός ο ένας θα είναι που θα αποτελέσει το αλάτι της γης και τη φωτιά, που θα κάψει όλα εκείνα τα σαπρά, που αγωνίζονται να επισκιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Έτσι, ψάλλουμε: «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης, Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός Βασιλέων το κραταίωμα, Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός Αγγέλων η δόξα, και των δαιμόνων το τραύμα».

Ο σεπτός Ιεράρχης, της κατά Κόρινθον Εκκλησίας, «της Μητροπόλεως, όπου ίδρυσε ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος και είναι μια από τις ισχυρότερες, αρχαιότερες, ιστορικότερες και περίπυστες Μητροπόλεις», τόνισε με έμφαση, ότι «αισθάνομαι την υποχρέωση τους χριστιανούς που μου ανέθεσε, δια του ωμοφορίου μου, η Εκκλησία να τους κηρύξω, όπως ο Παύλος, τον Σταυρό».


«Αυτή, λοιπόν, η Μητρόπολις έβαλε στόχο να κηρύττει εναργέστερα τον Σταυρό του Κυρίου και να αναδεικνύει την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου σε μικρούς και σε μεγάλους, σε επιστήμονες, σε κληρικούς, ώστε να είναι καλά οπλισμένοι με την πανοπλία του Αγίου Πνεύματος και με τη δύναμη του Σταυρού. Και είμαι ευγνώμων, διότι εδώ στην Κύπρο άρχισε να υποστασιάζεται η θέλησή μου γι’ αυτό το κήρυγμα, καθώς ευρήκα ευήκοα ώτα στους επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Βρήκα ευήκοα ώτα από τον κ. Πρύτανη, τον Φίλιππο Πουγιούτα, τον Κοσμήτορα κ. Χρήστο Παναγίδη, τον Καθηγητή και Πρόεδρο κ. Χρήστο Οικονόμου, τον Καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, αλλά και την Γραμματεία, που υποστηρίζει τις Θεολογικές Σπουδές, στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παναγιώτου», τόνισε, για να εξαγγείλει τη δημιουργία του «Κέντρου Μάθησης» του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Κόρινθο. Ένα μορφωτικό Ίδρυμα Παυλείων Σπουδών που θα λειτουργεί στην Αρχαία Κόρινθο, εκεί όπου έζησε ο Απόστολος Παύλος για ενάμιση χρόνο.

Στόχος του μορφωτικού αυτού Ιδρύματος, υπογράμμισε, είναι «να μεταστοιχειώσομε και να αναπτύξομε και να διακηρύσσομε το έργο του Αποστόλου Παύλου στο όνομα του Χριστού και του Σταυρού και της Αναστάσεως».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε «ιδιαίτατα» τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, τον και Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κύκκου, ο οποίος έχει θέσει υπό την υψηλή επιστασία του το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τον, εκ των αδελφών της Μονής Κύκκου, Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα και τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για την όλη συνδρομή τους και όλους όσοι συνετέλεσαν στο να στηθεί αυτό το Μορφωτικό Ίδρυμα. Εκζήτησε, ακολούθως, τις προσευχές όλων για την επιτυχία και την κατά Θεόν προκοπή της προσπάθειας αυτής και, κλείνοντας, ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν την χάρη και την ευλογία του Σταυρού.


Τέλος, ο Μητροπολίτης Κορίνθου, αναφέρθηκε και στη φωτιά στην Επαρχία του και ζήτησε από τους παρισταμένους πιστούς, αλλά και όσους παρακολούθησαν τη μετάδοση της θείας Λειτουργία και το κήρυγμά του, μέσω της τηλεοπτικής οθόνης παγκόσμια να  προσευχηθούν για το ιστορικό μοναστήρι του αγίου Παταπίου, άλλα και τα μοναστήρια και τους κατοίκους που βρίσκονται στα Γεράνια όρη και κινδυνεύουν από τη φωτιά. «Να σταματήσουν οι άνεμοι και ο Θεός να τα φέρει όλα ούρια και ευλογημένα» πρόσθεσε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου