Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Η Ακολουθία των Παθών στο Μετόχι του Κύκκου

Με τη μοναξιά να πληγώνει τις φορτισμένες με δέος καρδιές του πιστού λαού μας, κάτω από τους απρόσμενους περιορισμούς, τους πρωτόγνωρους εγκλεισμούς και την απομόνωση στα «καταφύγια» και τα «ταμιεία» μας, ένεκα της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, διερχόμαστε τις ημέρες τούτες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Στον «κεκλεισμένων των θυρών» Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, τελέστηκε, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, σε κλίμα ιερής συγκίνησης και βαθιάς κατάνυξης, η Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, η οποία, ειρήσθω  εν παρόδω, μετεδιδόταν  ραδιοτηλεοπτικά σε όλη την Κύπρο και σ’ ολόκληρη την οικουμένη, μέσω του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ. Ρίγη συγκίνησης συνείχαν τους όπου γης πιστούς κατά την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων, όπου, ως γνωστό, περιγράφονται τα δραματικά γεγονότα και η πορεία του Κυρίου προς τον Γολγοθά, μέχρι και την ταφή Του.

Παράλληλα, ανάμεσα στα ιερά Ευαγγέλια και τις μεγαλόπρεπες υμνωδίες και τα τροπάρια της ημέρας, τις οποίες απέδωσαν θαυμασιώτατα μερικά από τα μέλη του πολυμελούς Βυζαντινού Χορού της Μονής Κύκκου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη τους κ. Άριστου Θουκυδίδη και του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του σταυρικού μαρτυρίου με τη λιτάνευση του Εσταυρωμένου και με το συγκλονιστικό αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» να δονούσε τους θόλους του Ναού, αλλά και τις καρδιές όλων μας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου