Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος στο Μετόχι του Κύκκου

Σε κλίμα πένθιμο και βαρύ, λόγω και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού, με την απαγόρευση της συμμετοχής και την προσέλευση μας στις λατρευτικές συνάξεις των Αγίων τούτων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και με βαθιά συγκίνηση τελέστηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, η ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Της κατανυκτικότατης αυτής ιεράς Ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από πατέρες της Μονής και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μέσα από τους ύμνους, που αποδόθηκαν από μέλη του βυζαντινού χορού της Μονής και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα δόθηκε η δυνατότητα, σε όσους μετείχαν νοερά, μέσα από τους ραδιοτηλεοπτικούς τους δέκτες, στη σημερινή Ακολουθία, να γίνουν και πάλιν κοινωνοί του πάθους, του μυστηρίου της λυτρώσεως και της εξαγοράς μας από την αμαρτία δια της Σταυρικής θυσίας του Κυρίου μας.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του Ιερού Ευαγγελίου, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου Χριστού, όπου δύο εκ των κληρικών, ως άλλοι Ιωσήφ από Αριμαθαίας και Νικόδημος, κατέβασαν από τον Σταυρό το Σώμα του Χριστού και αφού το τύλιξαν με ένα λευκό σεντόνι το μετέφεραν εντός του ιερού βήματος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η λιτάνευση του «Σώματος» του Κυρίου γύρω από τον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή του στο περίτεχνα ανθοστόλιστο Κουβούκλιο του Επιταφίου.

Το εσπέρας, κατά την Ακολουθία του Επιταφίου (Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου), εψάλησαν, από Πατέρες και κληρικούς της Μητροπόλεως, μπροστά από το ανθοστόλιστο με πανέμορφες αποχρώσεις λουλουδιών ιερό Κουβούκλιο, τα υπέροχα και μοναδικά Εγκώμια.

Πριν το τέλος της Ακολουθίας, ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου, εντός και εκτός του Ναού και στη συνέχεια ο Επιτάφιος μεταφέρθηκε στο Ιερό Βήμα, όπου τοποθετήθηκε επάνω στην Αγία Τράπεζα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου