Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Ανάσταση και Εσπερινός της Αγάπης στο Μετόχι

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, στο εν Λευκωσία Μετόχιο της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής της Ελεούσας του Κύκκου, η «εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων», η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, προς την Κυριακή, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, προέστη της τελετής της Αναστάσεως, η οποία, λόγω των περιοριστικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού και χωρίς την παρουσία πιστών, περιστοιχιζόμενος από πατέρες της Μονής και κληρικούς της Μητροπόλεως Κύκκου.

Ο Πανιερώτατος ανέγνωσε το Ευαγγέλιο «Διαγενομένου του Σαββάτου…» και έψαλλε πανηγυρικά το «Χριστός Ανέστη», την ενθουσιαστική τούτη ιαχή της Ορθοδοξίας, διακηρύσσοντας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τον παιάνα της χαράς και της ελπίδας, ότι «εσκύλευται Άδης» και ότι η ζωή κατήγαγε θριαμβευτική νίκη επί του θανάτου.

Ακολούθησε ο Όρθρος με τον λαμπριάτικο Κανόνα, ποίημα του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, τον οποίο απέδωσαν μοναδικά και συγκινητικά μέλη του βυζαντινού χορού της Μονής Κύκκου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη τους κ. Άριστου Θουκυδίδη και η Πασχαλινή θεία Λειτουργία.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε, μέσα στην ευφρόσυνη ατμόσφαιρα της Αναστάσιμης χαράς, η ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, κατά τη διάρκεια του οποίου αναγνώστηκε, κατά τα καθιερωμένα, το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον της ημέρας, σε διάφορες ξένες γλώσσες.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου