Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Κύκκου: «Η αδάμαστη ψυχή του λαού μας δεν θα γνωρίσει ποτέ κάμψη»




Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Κώστα Λοΐζου, στην κοινότητα του Κάμπου της Τσακίστρας, στην περιοχή Κύκκου.

Ο Κώστας Λοΐζου γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 7 Σεπτεμβρίου 1935. Ήταν επίλεκτο μέλος της ΕΟΚΑ και από τους πρωτοπόρους του αγώνα, με πλούσια δράση εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών. Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1958 στο χωριό Κάμπος, της επαρχίας Λευκωσίας, από σοβαρά εγκαύματα που έπαθε, ύστερα από επίθεση της ανταρτικής ομάδας του, εναντίον του αστυνομικού σταθμού Κάμπου.

«Αμάραντη και οδηγητική ας είναι η μνήμη του ήρωα και λεοντόκαρδου της ΕΟΚΑ Κώστα Λοΐζου και όλων των ηρώων του θρυλικού έπους του 1955 - 59», τόνισε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την τέλεση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα.

«Οι καιροί υπάρξαν πάντοτε χαλεποί για τον ελληνισμό της Κύπρου, τίποτε όμως δεν τιθάσευσε την αδάμαστη ψυχή του. Έτσι και τώρα, δεν θα γνωρίσει ποτέ κάμψη και αμφιταλάντευση στον αγώνα του για την πραγματική επανένωση της Κύπρου σε ένα ελεύθερο, ενωμένο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, μέσα στο οποίο θα γίνονται από όλους σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα μοιράζονται και θα απολαμβάνουν από κοινού τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα του φιλοπρόοδου λαού μας», επεσήμανε με έμφαση ο Πανιερώτατος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα από την Εκκλησία, την Πολιτεία, την οικογένεια του ήρωα, οργανωμένα σύνολα, χωριανούς και συμπολεμιστές του και εψάλλει ο εθνικός ύμνος.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
16 Ιουλίου 2012




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου