Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄

Σύσσωμος ο κυπριακός ελληνισμός απότισε, για άλλη μια χρονιά, φόρο τιμής στο μεγάλο του ηγέτη, αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, τον ιεράρχη και άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή και τους αγώνες του με την Κύπρο. Με πάνδημα μνημόσυνα σε όλους τους ιερούς ναούς της νήσου, τιμήθηκε η μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, με την ευκαιρία της τριακοστής πέμπτης επετείου από το θάνατό του.
Το καθιερωμένο επίσημο μνημόσυνο τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συμπαραστατούμενου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Βόστρων Τιμόθεο.

Στο μνημόσυνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο. Η βουλευτής κ. Ρούλλα Μαυρονικόλα εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής και η κ. Παπαδή τον πρέσβη της Ελλάδας. Παρέστησαν, επίσης, μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ Φανής Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Παρέστησαν ακόμη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης, μέλη της οικογένειας του Εθνάρχου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς, στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία και προσφορά του Μακάριου Γ΄, στον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον κληρικό που στενά συνέδεσε το δικό του ιστορικό πέρασμα με την ιστορική διαδρομή της Κύπρου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και υπήρξε, αδιαμφισβήτητα, «ο μεγαλύτερος ηγέτης που ανέδειξε ποτέ ο τόπος μας».
Τόνισε ακόμη ότι η φήμη, το πολιτικό εκτόπισμα αλλά και το ηθικό του ανάστημα, ξεπέρασαν κατά πολύ τα στενά όρια της ταλαίπωρης Κύπρου και επεσήμανε την ταύτιση του λαού με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, προσθέτοντας πως «ο Μακάριος ενέπνευσε το λαό και εμπνεύσθηκε από αυτόν, στήριξε το λαό και στηρίχθηκε από αυτόν, όσο ελάχιστοι ηγέτες στον κόσμο».

«Ο Μακάριος ως άνθρωπος της Εκκλησίας ήταν συνειδητός υπερασπιστής της αγάπης και της αδελφοσύνης που είναι θεμελιώδεις χριστιανικές αρετές, αυτές οι αρετές είναι που διάνθισαν και τον πολιτικό του βίο», ανέφερε ο κ. Μαλάς για τονίσει ακολούθως ότι «αυτές τις αρετές που ασπαζόταν με σθένος ο Εθνάρχης Μακάριος διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτητα της αποδοχής του και στην μετέπειτα πορεία του νεοσύστατου κράτους».
«Οι καιροί δεν προσφέρονται για κομματικές ή παραταξιακές αντιπαλότητες. Ας αφήσουμε λοιπόν στο περιθώριο τις μεμψιμοιρίες και τις συνεχείς επικρίσεις και ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στο λιμάνι της ασφάλειας και της ανανέωσης», υπογράμμισε.
Ο κ. Μαλάς κλείνοντας τον λόγο του επεσήμανε ότι «αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον άνδρα που τιμούμε σήμερα. Ο αγώνας του θα δικαιωθεί μόνον μέσω της δικαίωσης του λαού μας. Θα δικαιωθεί μόνο μέσω της επανένωσης της πατρίδας μας. Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε την παρακαταθήκη του να πάει χαμένη». 

Μετά το μνημόσυνο στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και κατατέθηκαν στεφάνια από την Εκκλησία, την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, την οικογένεια του Εθνάρχη, συνδέσμους και οργανώσεις.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
29 Ιουλίου 2012




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου