Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

«Κυπρίων Άγιοι» - Άγιος Τίμων


Βίος Αγίου Τίμωνος

(συνεργάτου των αγίων Αποστόλων)



Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει, την 28η του μηνός Ιουλίου, την ιερή μνήμη του Αγίου Τίμωνος, ακολούθου και συνεργάτη στο ευαγγελικό κήρυγμα των Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα και Μάρκου. Ο Άγιος συνδέθηκε με τους Αποστόλους κατά τη δεύτερη ιεραποστολή του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κύπρο (49 μ.Χ.), ήταν Κύπριος και καταγόταν από το χωριό Λαμπαδιστού, το οποίο βρισκόταν απέναντι από το χωριό Γαλάτα της Σολέας.
Στο έργο «Περίοδοι και Μαρτύριον του Αγίου Βαρνάβα του Αποστόλου», το οποίο αποτελεί την κυριότερη πηγή άντλησης στοιχείων για τον άγιο, αναφέρεται ότι οι Απόστολοι Βαρνάβας και Μάρκος, ερχόμενοι από τη Λαοδίκεια της Μικράς Ασίας στην Κύπρο για να συνεχίσουν την ευαγγελική τους περιοδεία, έφθασαν νύκτα στον Κρομμυακίτη (σημερινό Κορμακίτη), όπου φιλοξενήθηκαν από τους «ιερόδουλους» (υπηρέτες ειδωλολατρικού ναού) Τίμωνα και Αρίστωνα. Ο Τίμωνας φαίνεται πως ήταν τότε ασθενής, ο Βαρνάβας τον θεράπευσε και στη συνέχεια τον μύησε στην αλήθεια του Ευαγγελίου.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των δύο Αποστόλων να κηρύξουν στην Λάπηθο, κατευθύνθηκαν, ακολουθούμενοι από τον Τίμωνα και στη συνέχεια από τον Άγιο Ρόδων, στο χωριό Λαμπαδιστού, απ' όπου καταγόταν ο Τίμων. Εκεί φιλοξενήθησαν στο σπίτι του Αγίου Ηρακλειδίου, τον οποίο οι δυο Αποστόλοι χειροτόνησαν επίσκοπο Ταμασέων.
Αργότερα η ιερή συνοδεία επισκέφθηκε το Κίτιον, όπου και εκεί δεν έγιναν δεκτοί και φεύγουν με πλοίο για τη Σαλαμίνα. Εκεί ο Βαρνάβας βρήκε μαρτυρικό θάνατο και ο Μάρκος, με τη βοήθεια των Αγίων Τίμωνα και Ρόδωνα, ενταφίασαν σε παρακείμενο σπήλαιο το ιερό λείψανο του Αποστόλου και διέφυγαν μέσω Λεδρών (σημερινή Λευκωσία) για να φθάσουν στον Λιμνίτη των Σόλων. Εδώ ο Απόστολος Μάρκος κατήχησε, βάπτισε και χειροτόνησε στη συνέχεια τον Άγιο Αυξίβιο, πρώτο επίσκοπο των Σόλων. Ακολούθως, ο Μάρκος με τη συνοδεία του απέπλευσαν για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.


Οι άγιοι Τίμωνας και Ρόδωνας, σύμφωνα με αρχαίες τοπικές παραδόσεις, φαίνεται πως μετά το μαρτυρικό θάνατο και του Ευαγγελιστού Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, επιστρέφουν στη γενέτειρά τους Κύπρο, συνεχίζοντας την ιεραποστολική τους δράση στο νησί. Και ο μεν Ρόδων καθίσταται επίσκοπος Ταμασού, διαδεχόμενος τον Άγιο Μνάσωνα. Ο δε Τίμων φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε τελικά κοντά στο χωριό Βάσα Κοιλανίου, σε αρχαίο ρωμαϊκό τάφο, τον οποίο μετέτρεψε σε χώρο άσκησης και λατρείας του αληθινού Θεού. Το λαξευτό αυτό ασκητήριο σώζεται μέχρι σήμερα και τιμάται στο όνομα του Αγίου Τίμωνα.
Μια άλλη παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άγιος Τίμων έγινε επίσκοπος Βόστρων (σημερινή πόλη Μπόσρα στη Συρία) όπου και μαρτύρησε για το Χριστό, ριφθείς  εις την πυρά. Όσο για το σπήλαιο στη Βάσα Κοιλανίου, αναφέρεται ότι σ’ αυτό ασκήτευσε ένας άλλος Κύπριος όσιος, που φέρει το ίδιο όνομα με το συνεργάτη των Αποστόλων Τίμωνα. Ο Όσιος Τίμων, ο Ασκητής, φαίνεται ότι γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά ασκήτευε στους Αγίους Τόπους. Κατά τους διωγμούς των Αράβων κατέφυγε στην Κύπρο μαζί με τον επίσης Κύπριο Όσιο ασκητή Βαρνάβα. Οι δυό αυτοί Όσιοι έφθασαν στη Βάσα Κοιλανίου, όπου συνασκήτεψαν σε δυο ξεχωριστά σπήλαια, τα οποία είναι κοντά το ένα με το άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου