Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

«Η κοινωνική δυναμική της Θεολογίας»

Στην έναρξη των μηνιαίων Σεμιναρίων της Αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών Κύπρου, στην Λευκωσία και στην Λεμεσό, παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Χρήστος Κ. Οικονόμου, ανταποκριθείς σε σχετική πρόσκληση του Αρχιεπίσκοπο τους κ. Ιωσήφ Σουέηφ.
Η πρόσκληση αυτή είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών και ιδιαίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Σουέηφ. Η συνεργασία ξεκίνησε εδώ και οκτώ χρόνια, από τότε, δηλαδή, που ο Καθηγητής Οικονόμου, τέως Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εισήγαγε τις Θεολογικές Σπουδές στην Κύπρο και ενισχύθηκε περαιτέρω με την ίδρυση του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι και το γεγονός ότι ανάμεσα στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους Διδάκτορες του Τμήματος Θεολογίας συμπεριλαμβάνονται ιερείς και λαϊκοί από τη Μαρωνιτική Κοινότητα.
Ο κ. Οικονόμου στις δύο συναντήσεις που είχε με τους ιερείς, τις μοναχικές αδελφότητες και τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών Κύπρου, εστίασε την προσοχή του στην κοινωνική δυναμική της Θεολογίας, επισημαίνοντας τα πνευματικά χαρίσματα του ανθρώπου, την προπτωτική κατάσταση και τις συνέπειες της πτώσεως. Ανέλυσε τη θεολογική σημασία του ανθρώπου της αμαρτίας και του ανθρώπου της χάριτος, κατά την Παύλεια ανθρωπολογία, και αναφέρθηκε στην ιστορία της θείας Οικονομίας, που έχει κέντρο τον Ιησού Χριστό, ως σωτήρα και λυτρωτή του κόσμου.
Ανέλυσε, έπειτα, τον ρόλο του πρώτου και δεύτερου Αδάμ, κατά την Παύλεια Θεολογία και τη συμβολή του Χριστιανισμού στον πολιτισμό και την κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου.
Ο Καθηγητής έκανε, επίσης, ιδιαίτερο λόγο για την αξία του Διορθόδοξου, Διαχριστιανικού και Διαθρησκειακού Διαλόγου, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους για να αναζητήσουν κοινά σημεία της Αγίας Γραφής, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην ενότητα των ανθρώπων με κύριο θεολογικό γνώρισμα την αγάπη. «Η συμβολή του Χριστιανισμού στην κοινωνία και τον πολιτισμό», τόνισε, «έπαιξε σημαντικό ρόλο σε τέσσερα επίπεδα: Την ισότητα των δύο φύλων, το θέμα της δουλείας, της χρήσης του πλούτου και την αντιμετώπιση των περιθωριακών ανθρώπων».
«Η ανατροπή των κοινωνικών δεδομένων», πρόσθεσε, «της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, δημιούργησε νέα κατάσταση στη σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού, καθώς επίσης στο παγκόσμιο στερέωμα με την Οικουμενικότητα της Θεολογίας».
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Καθηγητής Οικονόμου στα Καινοδιαθηκικά παραδείγματα διαλόγου θρησκειών και πολιτισμών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση της αλλοεθνούς Χαναναίας και τη μεγάλη πίστη της, στο διάλογο του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα για τη λατρεία του αληθινού Θεού, στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη για την έννοια του πλησίον, στον Εκατόνταρχο που αναγνώρισε τον Ιησού Κύριο των δαιμονικών δυνάμεων και ανέλυσε την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο των Αθηνών. Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο διάλογος αποτελεί την κύρια μέθοδο στη διδασκαλία του Ιησού και με τον τρόπο αυτό διέδιδε παραστατικά, διαλεκτικά και δυναμικά το ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων. Αυτό είναι το πρότυπο κάθε Διαλόγου της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο».
Αυτός ο Διάλογος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την  Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών και ιδιαίτερα με τον Αρχιεπίσκοπό τους κ. Ιωσήφ Σουέηφ συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση των αρμονικών σχέσεων μεταξύ των Χριστιανικών Κοινοτήτων της Κύπρου και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία του ανθρώπινου προσώπου, ώστε σε μια ενωμένη Κύπρο, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να απολαμβάνουν τα αγαθά της ελευθερίας που τους στέρησε η εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο, ώστε να συνεχίσει ο καθένας να λατρεύει τον Θεό που πιστεύει και να παράγει πολιτισμό που οδηγεί στην ενότητα των λαών.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου