Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Κύκκου

Με βαθειά ευλάβεια, εκατοντάδες πιστοί απ’ όλα τα μέρη της Κύπρου και του εξωτερικού κατέφθασαν με κάθε μέσο, στην Ιερά Μονή Κύκκου, το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2016, όπου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, για να συνεορτάσουν μετά της Αδελφότητος της Μονής και να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, της Ελεούσας του Κύκκου.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε με τη δέουσα μοναστική τάξη και λαμπρότητα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας, θεοφρουρήτου και σεβασμίας Μονής, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος με τη συμμετοχή του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, πατέρων της Μονής και παρεπιδημούντων κληρικών, μεταξύ των οποίων ο Ιερομόναχος π. Αντίπας, από το Ιβηριτικό κελλίο της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους.

Τους θεσπέσιους ύμνους των ιερών ακολουθιών της εορτής απέδωσε με κατανυκτικό τρόπο ο Βυζαντινός Χορός των ιεροψαλτών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κύκκου, αναφέρθηκε στην Παναγία Μητέρα μας, την οποία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «επέλεξε ο Θεός για να βαστάξει στους κόλπους της, τον τα πάντα βαστάζοντα Κύριον» και να συνυπουργήσει, με τον τρόπο αυτό, «στην θεουργική διαδικασία του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας».

«Η Γέννηση της Παναγίας υπήρξε το προοίμιο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους», τόνισε και γι’ αυτό «επάξια η Εκκλησία μας ανυμνεί την Παναγία ως «την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ», αναφέρουσα και τον λόγο της ανυπέρβλητης αυτής τιμής, που είναι η αδιάφθορη γέννηση από την Παναγία του Θεού Λόγου».

«Δίκαια οι πιστοί ανυμνούμε και γεραίρουμε το άχραντο πρόσωπο της Παρθένου, διότι δι’ αυτής ανυμνούμε και γεραίρουμε τον άσπιλο Τόκο της, την πηγή της αφθαρσίας και του φωτός, τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή μας Χριστό», ανέφερε ο Πανιερώτατος, για να επισημάνει, ακολούθως, ότι «ο καλύτερος, όμως, ύμνος προς την Παναγία, τον οποίο δέχεται με ικανοποίηση είναι η μίμηση των αρετών της».

Στη συνέχεια, ο Κύκκου Νικηφόρος παρακάλεσε, όλοι μαζί, «να στρέψουμε ευλαβικά τα μάτια της ψυχής μας προς αυτή, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, την Παναγία μας και θερμά να την παρακαλέσουμε να χαρίζει στον λαό μας υπομονή και καρτερία, σύνεση και ψυχραιμία και ενότητα και ομοψυχία. Να την παρακαλέσουμε, ακόμη, να μεσιτεύσει προς τον Υιό της και Θεό μας, για να φανεί ίλεως και να σβήσει επιτέλους την φλόγα της φρικτής δοκιμασίας μας και να κερδίσει επιτέλους η δικαιοσύνη».

«Γιορτή, σήμερα, της Γεννήσεως της Παναγίας μας, ας την τιμήσουμε όλοι μαζί, ας επευφημήσουμε την Μάνα του Λυτρωτή μας. Ας τιμήσουμε με καθαρότητα ψυχής και σώματος Αυτή, την όντως καθαρή και υπέραγνη Μητέρα του φωτός. Ας υπηρετήσουμε την Παναγία μας με ταπείνωση, με υπακοή, με συγγνώμη, με υπομονή και με αγάπη έμπρακτη προς τον πλησίον. Ας κάνουμε, τέλος, την μνήμη μας και την καρδιά μας ταμείο και κατοικία των αρετών της Παναγίας. Μια τέτοια διάθεση όλων μας, θα είναι ο ωραιότερος ύμνος προς την άγουσα τα γενέθλιά της σήμερον Παναγία μας και, αν αυτό γίνει, τότε να είστε βέβαιοι ότι και η εθνική δικαίωση δεν θα βραδύνει και τον σημερινό Γολγοθά θα διαδεχθεί η αυριανή Ανάσταση της εθνικής μας λύτρωσης και σωτηρίας», τόνισε, ο Πανιερώτατος, κατακλείοντας τον λόγο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος ευσεβών Χριστιανών συνέρρεε, μέχρι αργά το απόγευμα, στην χάρη της Κυρίας Θεοτόκου, περιμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσουν το περίπυστο και θαυματουργό Εικόνισμα της Ελεούσας του Κύκκου και να εκζητήσουν τη βοήθεια και μεσιτεία Της.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου