Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ο Λεμεσού Αθανάσιος στο Ιάσιο Ρουμανίας

Στο Ιάσιο της Ρουμανίας μετέβει το πρωί της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος για να μετάσχει, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιασίου και Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνη, για να μετάσχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς της πολιούχου όλης της Ρουμανίας, Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής.

Τον Πανιερώτατο, ο οποίος μετέφερε μαζί του και τα ιερα λείψανα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιασίου Θεοφάνης και κληρικοί της Μητροπόλεως  με συνοδεία ιερέων.

Μετά την υποδοχή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτοσανίου κ. Καλλίνικος τέλεσε ευχαριστήρια δοξολογία και στην συνέχεια ο Ιασίου Θεοφάνης καλοσώρισε τον Λεμεσού Αθανάσιο και τη συνοδεία του και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσης να επισκεφθεί το Ιάσιο και να μετάσχει στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις. 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού στην αντιφώνησή του εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στον Καθεδρικό ναό του Ιασίου και όλοι μαζί να εορτάσουν την Αγία Παρασκευή την Επιβατινή. Ακόμη εξέφρασε τις ευχές του εκ μέρους όλης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου λέγοντας: «Για μας είναι μεγάλη ευλογία που βρισκόμαστε μαζί σας σε αυτή τη μεγάλη και σημαντική εορτή για όλο τον Ορθόδοξο λαό της Ρουμανίας, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία μεγάλη ευλογία που μαζί μας φέραμε τα λείψανα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου».

Τα λείψανα του Αγίου Νεόφυτου του Εγκλειστου τοποθετήθηκαν δίπλα από τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής για προσκύνημα και την Τετάρτη, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε λιτανεία των χαριτόβρυτων λειψάνων στους δρόμους του Ιασίου. Σε αυτή τη περίοδο αναμένονται 300.000 πιστοί από όλοι την Ρουμανία για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανα του Κύπριου αγίου και της αγίας Αγία Παρασκευή της Επιβατινής.
Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, τελέστηκε θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιασίου και Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο  και άλλους τέσσερεις Μητροπολίτες, εφτά Αρχιεπισκόπους, δεκαπέντε Επισκόπους, στην παρουσία χιλιάδων πιστών.
Στην ομιλία του ο Ιασίου Θεοφάνης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λεμεσού για την ιδιαίτερη χαρά που τους έδωσε συλλειτουργώντας μαζί τους στην τόσο μεγάλη και σημαντική εορτή της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής. Επίσης, ευχαρίστησε για το γεγονός του ότι οι Ρουμάνοι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανα του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. 

Ο  Μητροπολίτης Λεμεσού, στο σύντομο λόγο του, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά και ευλογία για μας σήμερα που μετέχουμε στη πανηγύρι της Οσίας Παρασκευής και είναι μεγάλη η χαρά για μας, που φέραμε μαζί μας το λείψανο του Αγίου Νεόφυτου του Εγκλείστου από την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου».
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία», επεσήμανε, «καθιέρωσε  να τιμούμε τα Αγια λείψανα για τους εξής τρεις λόγους: Πρώτο για να μαζευόμαστε και να προσευχόμαστε όλοι μαζί σαν ένα, δεύτερο για να τελέσουμε την θεία λειτουργία και να κοινωνήσουμε με το Σώμα και Αίμα του Χριστού και να έχουμε ως διαμεσολαβητές τους Αγίους για την σωτηρία της ψυχής μας. Άλλος ένας λόγος είναι ότι οι Άγιοι είναι ζωντανά παραδείγματα του Ευαγγελίου και χωρίς αυτούς το Ευαγγέλιο δεν θα αποδεικνυόταν. Τέλος οι βίοι των Αγίων είναι ένα παράδειγμα για εμάς τους ανθρώπους προς μίμηση».
«Για εμάς η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Νεόφυτος σήμερα μας αποδεικνύουν ότι όταν ο άνθρωπος αγαπά τον Χριστό δεν του λείπει απολύτως τίποτα και όταν ο Χριστός λείπει από τις ψυχές των ανθρώπων, όσα και να έχει ο άνθρωπος είναι δυστυχισμένος», κατέληξε.
Μαΐστωρ – Ι. Μ. Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου