Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Πορεία – Λιτανεία στα βήματα των Αγίων Αποστόλων

Με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια και αρμόζουσα λαμπρότητα έγινε η μεγάλη Πορεία – Λιτανεία στα Βήματα των Αγίων Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα, Μάρκου και Τυχικού το Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. Η Πορεία – Λιτανεία ξεκίνησε από το Μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στη Σκουριώτισσα, μετά από τον καθιερωμένο Αγιασμό και τις ευχές και ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου.

Η Πορεία – Λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Βάφτισης του Αγίου Ηρακλειδίου από τους Αποστόλους πέρασε μέσα από τα χωριά Κατύδατα, Λινού, Φλάσου, Ευρύχου, Κοράκου, Τεμπριά, Σινά Όρος, Λαμπαδού, Κακοπετριά, Γαλάτα και κατέληξε στα Καλιάνα στον ωραιότατο Ναό των Αγίων Ιωακείμ και Άννας, όπου ψαλθήκαν χαιρετισμοί προς τον Άγιο Ηρακλείδιο. Η Αγία Εικόνα παρέμεινε στον Ναό μέχρι την επόμενη μέρα.


Την Κυριακή 23η Οκτωβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η πομπή πορεύτηκε προς το παρεκκλήσι των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας και ακολούθως μέσα από το πανάρχαιο μονοπάτι Σολιάς Μαραθάσας προς το Αγίασμα Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή και στη συνέχεια στο Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην κοινότητα Οίκου. Εκεί αφίχθηκε ταυτόχρονα και το Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα.


Ακολούθως η πομπή με όλες τις αρμόζουσες τιμές προχώρησε προς το ποταμό Σέτραχο όπου 2000 χρόνια πριν οι Άγιοι Απόστολοι βάφτισαν τον Άγιο Ηρακλείδιο. Έγινε Αγιασμός των Υδάτων και Δέηση. Ακολούθως την Αγία Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα υποδέχτηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος και εισήλθε πανηγυρικά εντός του ναού του Αγίου Ηρακλειδίου που μαζί με τον ναό του Αγίου Ιωάννη και του Ακάθιστου Ύμνου συναποτελούν την ιερά μονή Οσίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή.


Ακολούθησε παρακλητικός κανόνας και χαιρετισμοί προς τον Άγιο Ηρακλείδιο και ο θείος λόγος του Μητροπολίτη Μόρφου γεμάτος πόνο και αγωνία, προσευχή, αλλά και ελπίδα για το ποίμνιο του και τους απανταχού χριστιανούς.

Σε όλες τις κοινότητες η Αγία Εικόνα τύχαινε θερμότατης υποδοχής και γίνονταν δεήσεις για τερματισμό της ανομβρίας και ελευθερίας της Κύπρου μας.
Ι. Μ. Μόρφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου