Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Αγώνα ΕΟΚΑ στο Παραλίμνι

Τελέστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Οκτωβρίου 2016, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους δεκάδες αγωνιστές με καταγωγή από το Παραλίμνι, που πύκνωσαν τις τάξεις της ΕΟΚΑ κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955 -59 και με τις ηρωϊκές πράξεις τους πρόσφεραν τεράστιο έργο για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού.
Πριν από την τελετή των αποκαλυπτηρίων τελέστηκε τρισάγιο, για τους πεσόντες κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. 
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι «το Παραλίμνι, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 έδωσε σύσσωμο, το παρόν του στη μάχη της πατρίδας, στο κάλεσμα της ιστορίας. Όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών, αγωνίστηκαν αφειδώλευτα και με σθένος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε πως «γίνονται προτομές αλλά ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι σε εκείνους, που έδωσαν τη ζωή τους, είτε και εκείνους που δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας».
«Το μνημείο έχει συμβολικό χαρακτήρα, τιμούμε τους αγωνιστές του Παραλιμνίου για τη δράση τους και τους αγώνες που προσέφεραν για την απελευθέρωση της Κύπρου», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Παραλιμνίου ΕΟΚΑ (1955-59), Δημοσθένης Κατσούρης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς ο δικός μας στόχος έμεινε ανέφικτος. Ελπίζω ο δικός σας στόχος να είναι εφικτός για να ενώσετε την πατρίδα μας».
«Εγκαινιάζουμε ένα νέο προσκυνηματικό χώρο, αφιερωμένο στους αγωνιστές του Παραλιμνίου που αφιέρωσαν μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να πατούμε σε στέρεο έδαφος διεκδικώντας την απελευθέρωση της πατρίδας μας» τόνισε, στον λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Το μνημείο αυτό», σημείωσε, «αποτελεί ένα όραμα, που προσφέρει σε όλους μας την δυνατότητα αντικρίζοντας το να αναλογιζόμαστε τις μεγάλες δυνάμεις που μπορεί να κρύβει η ανθρώπινη μας ψυχή. Το αποδεικνύει η δράση των 350 ενεργών μελών που πρόσφερε το Παραλίμνι στην ΕΟΚΑ, το αποδεικνύει ένα γεγονός πρωτοφανές: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μπήκαν σε μία πολεμική αναμέτρηση με ελάχιστα μέσα, ανύπαρκτη εκπαίδευση και ολοκλήρωσαν την αποστολή τους σαν έμπειροι πολεμιστές, προσφέροντας μας την ελευθερία».
Σήμερα, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «όλες αυτές τις δυνάμεις που κρύβει ο λαός μας οφείλουμε να τις επιστρατεύσουμε ξανά. Αυτή τη φορά όμως για να οικοδομήσουμε μία νέα ειρήνη στον τόπο μας, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ασφαλές που να προσφέρει ευημερία, που να προσφέρει ό,τι και τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών για όλους τους πολίτες του».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, και στον άνθρωπο «που η σύγχρονη ιστορία μας τον έχει κατατάξει μεταξύ των μεγάλων, στον Τάσο Μάρκου» λέγοντας πως «αποτελεί πραγματικά στιγμή περηφάνειας για μένα, η πράξη τιμής που το κράτος εκ μέρους μου, αποδίδει σήμερα στον ήρωα, στον αγνοούμενο υποστράτηγο μας, Τάσο Μάρκου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέδωσε στο γιο του ήρωα Τάσου Μάρκου το Πολεμικό Μετάλλιο Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αυτή η ύψιστη τιμή αποδίδεται σε πολίτη της και νιώθω πως ο άνθρωπος που έγινε θρύλος, τη δικαιούται όσο κανένας άλλος».
Στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Σεβ. Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ, ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας, και Κοινοτάρχες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου