Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με Αλέξη Τσίπρα

Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του, ως πρωθυπουργός, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Μακαριωτάτου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, κράτησε κάτι λιγότερο από μισή ώρα και οι δύο άντρες αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς για το Εθνικό πρόβλημα, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στις αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας.
Σε δηλώσεις, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του «στο θρησκευτικό κέντρο του νησιού, την Ιερά Αρχιεπισκοπή» και επεσήμανε ότι «τον ακούσαμε μετά προσοχής και ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις, εφ’ όλης της ύλης».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι «η ευχή και η προσευχή μας είναι να πετύχει ο νέος Πρωθυπουργός» και πρόσθεσε πως «η επιτυχία του θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού». «Το ευχόμεθα από το κέντρο της καρδίας μας να δούμε την μητέρα Πατρίδα να ανεβαίνει συνεχώς, να βρει το δρόμο της και να μην πεινάσει κανείς πλέον στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο». Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία στη συνέχεια των επαφών του κ. Τσίπρα, που θα έχει τις επόμενες μέρες στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος τόνισε ότι ενημέρωσε  τον Αρχιεπίσκοπο για τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και εξήρε το ρόλο της Κυπριακής Εκκλησίας «ως προστάτη των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού ευρύτερα».
«Ευχήθηκα στον Μακαριώτατο να συνεχίσει την προσπάθεια, για να έχει η Εκκλησία της Κύπρου μια σημαντική αναφορά σε κοινωνικό έργο, όταν το χρειάζεται και το χρειάζεται αυτή την περίοδο ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός. Κυρίως, όμως, να συνεχίσει και την προσπάθεια για τον αναγκαίο διαθρησκευτικό διάλογο, σε μια εποχή όπου το μίσος το θρησκευτικό μας οδηγεί σε περιπέτειες, με την άνοδο του φονταμενταλισμού και του φανατισμού. Οι πεφωτισμένοι πνευματικοί ηγέτες πρέπει να προτάξουν τα στήθη τους στο μίσος, διότι οι θρησκείες είναι για να ενώσουν τους λαούς και όχι για να τους χωρίσουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε, επίσης, στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας σε ολόκληρη την Κύπρο και τόνισε την ανάγκη να μπορούν οι χριστιανοί, ελευθέρα, σε κάθε σημείο της Κύπρου, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Πριν τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου τελέστηκε τρισάγιο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο. Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ και ξεναγήθηκε στους χώρους κράτησης των ηρώων και την αγχόνη.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Σταύρος Ιωαννίδης - Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου