Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ασσιώτες εόρτασαν τον Άγιο Σπυρίδωνα

Τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος τιμά ολόκληρη η Κύπρος, αλλά ιδιαίτερα η κωμόπολις της Άσσιας, η γενέτειρα του μεγάλου οικουμενικού ιεράρχου.
Την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αυτοστέγασης Λατσιών, όπου ιερουργεί ο ασσιώτης Ιερέας π. Σωτήριος Δαβίδ.
Eκ μέρους της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Άσσιας, Επίσκοπος Μεσαορίας, καθώς και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, τίμησαν τον π. Σωτήριο Δαβίδ, ο οποίος μέχρι το 1974 ήταν εφημέριος στον Τίμιο Πρόδρομο Άσσιας, για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινότητα της Άσσιας.
Στην προσφώνησή του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε αρχικά στο βίο και στην προσωπικότητα του Αγίου.
"Τούτος ο Οικουμενικός Ιεράρχης γεννήθηκε στην Άσσια της Μεσαορίας και λάμπρυνε τον επισκοπικό θρόνο της Τριμυθούντας και μάς άφησε πολλά ιστορικά στοιχεία ως τεκμήρια της Αγιότητάς του, τόσο με τον ενάρετο βίο και τη συμμετοχή στην Α΄ Οικουμενική Συνόδο, στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., όσο και με τη διαποίμανση του λαού του Θεού της επισκοπής Τριμυθούντος, καθώς και την ομώνυμη Ιερά Μονή στην τουρκοκρατούμενη Τρεμετουσιά.... Πορεύθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας στη ζωή με ταπείνωση και αγάπη, αρετές οι οποίες κοσμούν την αγιότητα του βίου του...Αυτές οι αξίες και αρετές του Οικουμενικού Ιεράρχου θα πρέπει να κοσμούν ιδιαίτερα τους Κύπριους, και δη τους πρόσφυγες και συγχωριανούς του Αγίου μας"
Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά σε ένα σύγχρονο πρότυπο ποιμένος, στον π. Σωτήριο Δαβίδ.
"Μέσα στη θλίψη του εκτοπισμού και της περιπλάνησης, «κρίμασι ος οδε Κύριος», έχουμε ως δώρο Θεού και πνευματική χαρά, πρόσωπα που αγωνίζονται αθόρυβα μιμούμενοι τους Αγίους μας. Με τη ζωή και τα έργα τους παραμένουν παραδείγματα για εμάς τους νεότερους. Ο Οικονόμος π. Σωτήριος Δαυΐδ, 41 ολόκληρα έτη ζει και λειτουργεί μακράν της γενέτειρας γης, της αγαπημένης του Άσσιας".
Το 1974 ο π. Σωτήριος συλλαμβάνεται από τους Τούρκους εισβολείς. "Ωστόσο, μετά από ένα χρονικό διάστημα, δραπετεύει νύχτα από τα κατεχόμενα, μαζί με άλλους δέκα Ασσιώτες, και φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές όπου συναντά την οικογένειά του. Για καιρό διαμένουν σε άθλιες συνθήκες, όπως οι πλείστοι των προσφύγων, σε μια παράγκα στις Βρετανικές Βάσεις. Εκεί λειτουργεί για μερικούς μήνες το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης"
Κλείνοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον π. Σωτήριο "για όσα πρόσφερε στην Εκκλησία, στην Κοινωνία της Άσσιας, στα Λατσιά και όπου αλλού διακόνησε τον Θεό ως κληρικός και τον άνθρωπο, ως οικονόμος των Μυστηρίων της Εκκλησίας".
"Παραμένει ένα πολύπλευρο και αυθεντικό παράδειγμα για όλους μας. Για τους συζύγους, τους γονείς, τους κληρικούς, τους εραστές της Εκκλησιαστικής Μουσικής, τους συμπαραστάτες στον πονεμένο άνθρωπο, τους ταπεινούς και συγκαταβατικούς κληρικούς".
Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος προσέφερε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ένα ανάγλυφο ασημένιο εικόνισμα που ιστορεί τη συνάντηση των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα με τον Διοικητή Ανθύπατο Σέργιο, τον Ύπατο Ρωμαίο αξιωματούχο της Κύπρου στα Ρωμαϊκά ανάκτορα της Πάφου.
Ακολούθως μίλησε και ο κοινοτάρχης κ. Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος προσέφερε στον π. Σωτήριο αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλων των σωματείων της κωμοπόλεως Άσσιας.
Επίσης, ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αυτοστέγασης Λατσιών προσέφερε αναμνηστικό δώρο.
Έπειτα, αντιφώνησε συγκινημένος ο π. Σωτήριος ευχαριστώντας και δοξολογώντας τον Θεό για την μακρόχρονη ζωή που του χάρισε, κατά την οποία υπηρέτησε τον Θεό και τον άνθρωπο. Ακολούθως, προέτρεψε τους παρόντες να μην ξεχάσουν ποτέ ότι η Άσσια, παρά την παράνομη τουρκική κατοχή, τους ανήκει και ο αγώνας για την ελευθερία της δεν πρέπει να πάψει ποτέ. Αλλά μόνο με ταπεινότητα και πίστη στο έλεος του Πανάγαθου Θεού θα τα καταφέρουμε. Βοήθειά μας, ο Άγιος Σπυρίδωνας, προστάτης της Άσσιας, της Κύπρου και ολόκληρης της οικουμένης.
Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου