Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η εορτή της Παναγίας Βηθλεεμίτισσας στον Αρχάγγελο

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ιερό ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Άρχάγγελο Λευκωσίας, όπου φιλοξενείται αγιογραφημένο αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας.

Για άλλη μια χρονιά, την πανηγυρική αυτή σύναξη, λάμπρυνε με την παρουσία του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Παρασκευά Παπαμιχαήλ και τον Διάκονο Ιάκωβο Αλαγιούπ. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους παρισταμένους πιστούς ο Μητροπολίτης Βόστρων, ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος εκτενώς στην μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και την συμμετοχή της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ένσαρκη Οικονομία του Θεού Λόγου, αλλά και τη σημασία που έχει για τη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στον εορτασμό της Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης, η εικόνας της οποίας ίσταται προς προσκύνηση των πιστών δίπλα από το ιερό Σπήλαιο, όπου γεννήθηκε ο Χριστός και επεσήμανε τις ιδιαίτερες σχέσεις της ενορίας του αγίου ενδόξου αποστόλου Μάρκου και της Μητρός των Εκκλησιών, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

«Είναι πράγματι μεγάλο πράγμα η εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας να ευρίσκεται εις την αγιοτόκον νήσον Κύπρον και να προσκυνείται από τους ευλαβείς χριστιανούς, οι οποίοι συνδέονται άμεσα και από αρχαιοτάτων χρόνων με τους Αγίους Τόπους», ανέφερε.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία γύρω από τον περικαλλή ναό και η διέλευση των πιστών, κατά το κυπριακό ειωθός, κάτω από την Εικόνα της Βηθλεεμιτίσσης, προς ευλογία και αγιασμό.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου