Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η Κύπρος τίμησε τον Απόστολο Ανδρέα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάζεται ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας σε ολόκληρη την Κύπρο, στην οποία, χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχει σπίτι ή οικογένεια που να μην έχει ένα εορτάζοντα κατά την ημέρα αυτή.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατούμενου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Κύπρου Χρυσόστομος χειροθέτησε δύο αναγνώστες από τα μέλη του χορού των Ιεροψαλτών του ναού.
Την επομένη ημέρα, στον ίδιο ναό, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας, με την συμμετοχή των εφημερίων του ναού και στην παρουσία πλήθους πιστών.
Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στον βίο και την ιεραποστολική πορεία του Αποστόλου Ανδρέου και επεσήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον Απόστολο Ανδρέα είναι να τον μιμηθούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Απόστολοι, οι Πατέρες της Εκκλησίας και όλοι οι Άγιοι ήταν άνθρωποι αμαρτωλοί σαν κι εμάς. Αλλά η αγάπη τους για τον Θεό ήταν τόσο μεγάλη που καθάρισαν την ψυχή τους από κάθε ακαθαρσία και παρέδωσαν τη ζωή τους στον Θεό. Είναι αυτό που ευχόμαστε κάθε φορά στην Εκκλησία: "Πσαν τήν ζωήν μν Χριστ τ Θε παραθώμεθα".
Η μνήμη του Πρωτόκλητου Αποστόλου τιμήθηκε με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και στην κατεχόμενη Μονή του, στην Καρπασία, με προεξάρχοντα της Ευχαριστιακής συνάξεως τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου