Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Πανήγυρις Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου η εορτή της μνήμης του εγερθέντος αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου, του και Πολιούχου της πόλεως της Λάρνακος.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο πανηγυρίζων ιστορικός και περικαλλής αρχαίος ναός του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος κτίστηκε στο τέλος του 9ου αιώνα (γύρω στα 890-900μ.Χ) από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Στ΄ το Σοφό πάνω από τον τάφο του αγίου, σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη του ιερού λειψάνου του, που είχε τότε βρεθεί στον τάφο του.
Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε και προεξήρχε της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρσινόης κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή ικανού αριθμού κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.
Την  παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά των Αγίων Λειψάνων και της Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου Λαζάρου στους δρόμους της πόλεως.

Της περιφοράς προέστει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος συμπαραστατούμενος από το ιερατείο της πόλης, με την συμμετοχή των  Πολιτικών, Δημοτικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου