Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Χειροτονία Ιερομονάχου και χειροθεσία Οικονόμου στη Μονή Κύκκου

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας προβάλλει την ιερή μνήμη του Οσίου Πατρς ημών Ιωννου του Σιναΐτου, του και συγγραφέα της Κλίμακος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος προέστη της Θείας Ευχαριστίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κύκκου, συλλειτουργούντων των πατέρων και αδελφών της Μονής.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και αμέσως μετά τον Χερουβικό Ύμνο και τη Μεγάλη Είσοδο, ο Κύκκου Νικηφόρος, τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του μέλους της αδελφότητας Ιεροδιακόνου π. Βασιλείου, ενώπιον πληθούσης Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και πολλοί κάτοικοι και απόδημοι της γειτνιάζουσας με τη Μονή κοινότητας Μηλικουρίου.

Μετά τη χειροτονία, όλος ο λαός του Θεού ανεφώνησε πολλές φορές το «Άξιος», ενώ η βροντώδης εκφώνηση του Πανιερωτάτου, κατά την παρουσίαση του νεοχειροτονηθέντα, με το «αύτη η αλλοίωσις της Δεξιάς του Υψίστου» και ο δοξολογικός ύμνος, «τις Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών», συγκλόνισαν τις ψυχές των ευλαβώς παρασταθέντων στη χειροτονία.

Ο Πανιερώτατος, απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα ιερομόναχο, εξέφρασε, με περίσσια αγάπη, λόγους πνευματικής οικοδομής, πατρικές συμβουλές και νουθεσίες, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του Μυστηρίου της Ιερωσύνης και της διακονίας του λαού του Θεού.

«Πάνω από τις πετρωμένες, σήμερα, καρδιές να ανεμίζεις πάντοτε το πύρινο δίχτυ της αγάπης», υπογράμμισε ο σεπτός Ποιμενάρχης της του Κύκκου Μονής και Μητροπόλεως. «Από μέσα σου να αναδίδεται πάντοτε ο ευλογημένος αχός της αγάπης. Η μοναδική μυστική χαρά σου να είναι το ιδανικό της αγάπης, της θυσιαστικής αγάπης. Γνώριζε ότι η θυσία είναι η πνευματική ηδονή της αγάπης. Χωρίς θυσία, η αγάπη γίνεται αβαρής, φλύαρη, άκαρπη».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «ο ιερέας του Υψίστου δεν μπορεί να αγγίξει τον Θεό, αν δεν χαμηλώσει, αν δεν φτάσει ως την φάτνη, εκεί όπου ο Υιός και Λόγος του Θεού «εταπείνωσεν εαυτόν μορφήν δούλου λαβών εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος».

«Ταπείνωση, λοιπόν και αγάπη. Καθημερινό ξεμαντάλωμα των στεγανών του οποιουδήποτε τυχόν ατομικισμού σου, για να μπορέσεις με φρόνημα ταπεινό να τολμήσεις την ηρωϊκή έξοδο από τα τείχη της νοσηρής ιδιοτέλειας και με αγάπη κενωτική να περάσεις προς τον πλησίον, γιατί μόνο με το άπλωμα της καρδιάς σου, με φρόνημα ταπεινό και αγαπητικό θα συναντήσεις τον Θεάνθρωπο Χριστό», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ιερομόναχος θα παραμείνει στη Μονή Κύκκου και θα εξυπηρετεί εφεδρικά και τις λειτουργικές ανάγκες της κοινότητας Μηλικουρίου.

Λίγο πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου, στον εκ των μελών της αδελφότητας Ιερομόναχο Μελέτιο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου