Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Επιτάφιος και πρώτη Ανάσταση στη Μονή Κύκκου

Με τη δέουσα μοναστική τάξη εορτάστηκε, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην Ιερά Μονή Κύκκου, «η Θεόσωμος ταφή και η εις Άδου κάθοδος» του Κυρίου.

Προεξάρχων της συγκινητικής αυτής Ακολουθίας ήταν ο Καθηγούμενος της Σεβασμίου Μονής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Ο Πανιερώτατος, μαζί με Πατέρες και μέλη του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών της Μονής, έψαλλαν τα Εγκώμια, μέσα από τα οποία εξυφαίνονται τα Πάθη του Κυρίου, εξυμνείται η ταφή Του και διασαλπίζεται η νίκη Του κατά του θανάτου.

Πριν το τέλος του Όρθρου, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου γύρω από το Καθολικό της Μονής και η τοποθέτησή του πάνω στην Αγία Τράπεζα, με τη βεβαιότητα ότι «τούτο Σάββατόν εστι το υπερευλογημένον, εν ω Χριστός αφυπνώσας αναστήσεται τριήμερος».

Την επομένη, ο Πανιερώτατος χοροστάτησε στην πρωϊνή Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου και στο «Ανάστα ο Θεός», εξήλθε του Ιερού Βήματος, σκορπώντας φύλλα δάφνης και μετέφερε στους πιστούς τη χαρμόσυνη είδηση της επερχομένης Αναστάσεως του Κυρίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου