Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κυριακή των Βαΐων, η ωραία πύλη της Μεγάλης Εβδομάδας

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, εορτάστηκε η θριαμβευτική Είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Των ιερών ακολουθιών του Όρθρου, της  Θείας Λειτουργίας και της καθιερωμένης λιτανείας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.   
«Η Εκκλησία μας ανοίγει σήμερα την ωραία πύλη της Μεγάλης Εβδομάδας, για να μας εισαγάγει στη μυσταγωγία των παθών», τόνισε ο Πανιερώτατος, για να υπογραμμίσει ακολούθως, ότι η Εκκλησία «μας καλεί να ξαναλουστούμε της Μεγάλης Εβδομάδας την κατάνυξη, να αισθανθούμε, κατά τις άγιες αυτές ημέρες, δέος και ψυχική έξαρση. Δεν προσκαλούμαστε ως απλοί θεατές, αλλά ως συμμέτοχοι του πάθους, όχι απλώς να υποδεχτούμε αλλά να συναναβούμε μετά του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και να συσταυρωθούμε μετ’ αυτού «ταις του βίου ηδονές».

«Οι ιερές ακολουθίες των Παθών, που θα παρακολουθήσομε κατά την αγία και Μεγάλη αυτή Εβδομάδα, δεν πρέπει να είναι εξωτερικά γεγονότα, αλλά εσωτερικές εορτές. Τώρα που περιμένουμε τον νικητή του θανάτου, Χριστό, να μπει στα Ιεροσόλυμα του καθενός μας και στην ψυχή μας, με τα άχραντα μυστήρια, να πετάξουμε πρέπει τα παλιά τα ρούχα των αμαρτιών μας, με μια βαθειά μετάνοια και ειλικρινή εξομολόγηση. Να απεκδυθούμε κάθε παλιά συνήθεια του παλαιού ανθρώπου «συν ταις πράξεσιν αυτού και ταις επιθυμίαις» και με μια αλλαγή ολοκληρωτική της ζωής μας, να πάρουμε στα χέρια μας τα βάια της νίκης, τις αειθαλείς πνευματικές αρετές και ύστερα με άρρητη χαρά και αγαλλίαση να πλησιάσουμε την Αγία Τράπεζα του Άρτου της ζωής, λέγοντες μαζί με τους ανυμνούντες παίδες το «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», πρόσθεσε.
Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Κύκκου Νικηφόρος, επεσήμανε εμφαντικά ότι: «Αληθινή προσκύνηση των Αγίων Παθών είναι η μετάνοια και εξομολόγηση και αληθινό Πάσχα και Ανάσταση είναι η θεία Κοινωνία. Αν έτσι προσκυνούμε τα Άγια Πάθη και έτσι γιορτάζουμε τη θεία Ανάσταση, τότε θα είμαστε γνήσιοι χριστιανοί, άξιοι μαθητές του Χριστού και οι δεήσεις, οι παρακλήσεις και οι προσευχές προς τον Κύριο, θα γίνουν δεκτές και θα φανεί ίλεως και θα συντομεύσει τον χρόνο της δοκιμασίας μας και θα κερδίσει, τελικά, η δικαιοσύνη και θα τερματιστεί το μαρτύριο του διχασμού της πατρίδας μας».

Λίγο πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας της Βαϊοφόρου πέριξ του ναού, η ανάγνωση του σχετικού Ευαγγελίου της εορτής και η ευλογία των κλάδων της ελαίας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου