Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση για τον υμνογράφο π. Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού ναού Παναγίας Καθολικής στην Λεμεσό, εκδήλωση αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του αείμνηστου, μεγάλου υμνογράφου της Εκκλησίας μας Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη.
Ομιλητές ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και ο Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος υμνογράφος της μεταβυζαντινής εποχής. Το έργο του γνώρισε μεγάλη απήχηση και η φήμη του ως υμνογράφου ξεπέρασε σύντομα το ασκητικό κελί του και διαδόθηκε σε ολόκληρο το Άγιο Όρος.
Η Εκκλησία αποδέχθηκε πολύ νωρίς το έργο του νέου υμνογράφου της και το ενέταξε στις εκκλησιαστικές ακολουθίες. Επανειλημμένα επαινεί το έργο και τιμά το πρόσωπο του υμνογράφου. Οι ύμνοι του ψάλλονται στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, εντάσσονται δηλαδή στην λειτουργική χρήση, παράλληλα με τα έργα των προγενέστερων μεγάλων υμνογράφων της.
Η ευρεία απήχηση του έργου φαίνεται και από την μεγάλη ζήτηση των διαφόρων ακολουθιών, από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να συμπληρωθούν τα εκκλησιαστικά βιβλία. Όπως ήταν φυσικό, η πανθομολογούμενη αναγνώριση της αξίας του έργου του υμνογράφου προκάλεσε και την, συνδεόμενη με αυτήν, απονομή διαφόρων διακρίσεων, τόσο από την Εκκλησία όσο και από την Πολιτεία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του απονέμει την ευαρέσκειά του με την ανώτατη εκκλησιαστική διάκριση του ονομάζοντας τον π. Γεράσιμο «Μέγα Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία σχετική με τη ζωή και το έργο του Γέροντος Γερασίμου.
Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού ναού, η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού, πραγματοποίησε τη ΝΘ΄ Ιερατική Σύναξη της.
Ομιλητές ήταν και πάλιν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με θέμα: «Τα ιερά άμφια: ιστορία – θεολογία – σύγχρονη πραγματικότητα» και ο Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης με θέμα «Ο Ιερομόναχος Διονύσιος Μικραγιαννανίτης ως Πνευματικός και ως Λειτουργός».
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου