Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Θυρανοίξια παρεκκλησίου από τον Ταμασού Ησαΐα

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκαν, το περασμένο Σάββατο, τα Θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου, του τιμωμένου επ’ ονόματι του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Ουρανοφάντορος του Μεγάλου, στην κοινότητα Αγίου Επιφανίου, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.
Το παρεκκλήσιο αυτό είναι κτισμένο σε ιδιωτική γη και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή. Κτήτορες του είναι το ζεύγος Βασιλείου και Ηλιάνας Τάνου.
Σε εισαγωγική ομιλία του ο Μητροπολίτης Ταμασού εξήρε τη σημασία του γεγονότος των Θυρανοιξίων του νέου παρεκκλησίου για τη ζωή της κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι ο ναός είναι ένα «πνευματικό φρούριο» και ως τέτοιο «καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερο χώρο στην πνευματική μας ζωή και γενικότερα στον βίο μας».
Ο Πανιερώτατος ευχήθηκε, επίσης, «αυτό το οχυρό της Ορθοδοξίας, που θα εγκαινιάσουμε σήμερα με τα Θυρανοίξια, πράγματι να αποβεί κατάλληλος χώρος και έπαλξης για τον πνευματικό αγώνα του καθ’ ενός. Να γίνει καθαρτήριο ψυχών, ενισχυτήριο πνευματικό κάθε καλού λογισμού και εδώ οι άνθρωποι να βρίσκουν παραμυθία, αισιοδοξία και πράγματι να αποκτούν την αιώνιο ελπίδα για την σωτηρία της ψυχής τους».
«Συγχαρητήρια στους κτήτορες, καλή δύναμη στους πνευματικούς διακόνους της περιοχής που θα το χρησιμοποιούν επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και εύχομαι η ευλογία αυτού του παρεκκλησίου να διαχέεται όχι μόνο εδώ, στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και σ’ όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ταμασού Ησαΐας, ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και παρακαλώ με ιδιαίτερη προσοχή και κατάνυξη να προσευχηθούμε τα ελέη του Θεού πλουσιοπάροχα να καλύψουν και την ύλη αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ».
Τελέσθηκε, στην συνέχεια, από τον Μητροπολίτη Ταμασού, η ακολουθία του Μικρού Αγιασμού, με εμβόλιμα στοιχεία από την ακολουθία των Εγκαινίων και ακολούθησαν τα Θυρανοίξια με το γνωστό «Άρατε πύλας». Αφού άνοιξαν οι θύρες του ναού, ο Πανιερώτατος, εισήλθε στο ιερό παρεκκλήσιο, ραντίζοντας το με αγιασμό, ακολουθούμενος από τους παριστάμενους κληρικούς, τους φανερά συγκινημένους κτήτορες και τον ευσεβή λαό, που με ευλάβεια μετείχε στην σεμνή τελετή.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού, αμέσως μετά την απόλυση και το «Δι’ ευχών»  συνεχάρη το ζεύγος Τάνου για την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της ανοικοδόμησης του παρεκκλησίου τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «ακόμα μία πνευματική προέκταση της ενορίας του αγίου Επιφανίου, η οποία έχει τους δικούς της φύλακες αγγέλους, οι οποίοι φρόντισαν και μερίμνησαν και προνόησαν για την δημιουργία και τον ευπρεπισμό του. Πρέπει να πω ότι είναι από τα πιο περικαλλή μικρά κτίσματα ναών που έχει η μητροπολιτική μας περιφέρεια».
«Φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μεράκι πνευματικό, καλλιτεχνίας, αλλά και σωστής καθοδήγησης», επεσήμανε ο Πανιερώτατος για να συνεχίσει λέγοντας ότι «πιστεύω ότι ο ιερέας της ενορίας θα ενισχυθεί στο πνευματικό του έργο και θα μεριμνεί πάντοτε να τελούνται ιερές ακολουθίες, ούτως ώστε να μεταδίδεται ο αγιασμός στους πιστούς και σ’ όσους θέλουν να προτρέξουν και να κατατρέξουν προς αυτό».
«Να ευχηθώ και πάλιν όπως εδώ διατηρείται η σωστή τάξις των ακολουθιών και του επισκεπτηρίου, διότι ο ναός ευρίσκεται εντός μιας ιδιωτικής περιουσίας και πρέπει να το έχουμε και αυτό υπ’ όψιν μας, όμως δεν παύει να είναι ένας λατρευτικός χώρος, κομμάτι της πνευματικής παράδοσης της περιφέρειας και εγώ είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που άνθρωποι ευλαβείς και χριστιανοί ορθόδοξοι αναλαμβάνουν τέτοια έργα και τα προσφέρουν φιλανθρώπως προς όλους μας».
Ο Ταμασού Ησαΐας κατέληξε ευχόμενος «καλή δύναμη, συγχαρητήρια στους κτήτορες και ο Θεός πάντοτε να προσφέρει πλούσια τα ελέη του στους προσκυνούντας στον ιερό ναό τούτο».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο δρ. Βασίλης Τάνος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού, υπογράμμισε ότι το εκκλησάκι αυτό είναι εμπνευσμένο και είναι αφιερωμένο εις μνήμην δύο ανθρώπων πολύ ευλαβών, που δυστυχώς είναι και οι δύο μακαριστοί. Στην γιαγιά μας την Βασιλού και στον γιό της τον Χριστάκη τον Τάνο, οι οποίοι διετέλεσαν ένα βίο πολύ κοντά στον Θεό και οι δύο, πιθανόν ο πατέρας μου να εμπνεύστηκε από την μάνα του και ήταν και η δική τους νομίζω ευχή να δημιουργηθεί αυτός ο ναός εδώ στον χώρο όπου μεγάλωσαν, όπου δημιούργησαν, όπου φρόντισαν τις οικογένειες τους».
«Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι ο ναός αυτός είναι ελεύθερος για τον καθένα όποτε θέλει και όποιος θέλει να έρχεται να προσεύχεται εδώ και θα είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μας γιατί αυτός είναι και ο σκοπός του να είναι ένα αποκούμπι ελπίδας, ακόμη ένα, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε», πρόσθεσε.
Τέλος ο κ. Τάνος εξέφρασε και πάλι τις ευχαριστίες του προς τον Πανιερώτατο για την αποδοχή της προσπάθειας αυτής και συνέχισε λέγοντας: «θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον π. Παρασκευά που από την πρώτη σκέψη με ενθάρρυνε και μας έδωσε τις καθοδηγητικές γραμμές για πως θα πρέπει να γίνει ένας σωστός ναός και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που προσπαθεί και έρχεται κάθε χρόνο και μας κάνει τις λειτουργίες μαζί με τον π. Παναγιώτη του χωριού που επίσης με όλη του την δύναμη ψυχής έχει αγκαλιάσει αυτό το έργο. Θα ήθελα, ακόμη, να ευχαριστήσω την γυναίκα μου που με τόση μεγάλη αγάπη συμπαρίσταται και προσπαθεί συνεχώς και δημιουργεί μαζί μου όλα αυτά τα πράγματα».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου