Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Εσπερινός αγίου Παντελεήμονα στην Μακεδονίτισσα

Στην προσφυγιά, μακριά από τις εστίες και τα ιερά σεβάσματα τους, έχοντας όμως στραμμένη τη σκέψη και την καρδιά στην κατεχόμενη γη τους, οι κάτοικοι της κοινότητος Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας, γιόρτασαν, με την δέουσα θρησκευτική ευλάβεια, την ιερή μνήμη του ιαματικού αγίου Παντελεήμονα.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν, το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιουλίου 2014, με την τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού στον περικαλλή, φερώνυμο και πανηγυρίζοντα ιερό ναό του αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.
Πλήθη πιστών, προερχομένων από την κατεχόμενη κοινότητα της Μύρτου, αλλά και από τα γύρω χωριά της σκλαβωμένης επαρχίας Κερύνειας, βρέθηκαν στην φιλόξενη ενορία του μεγαλομάρτυρος αγίου στην Μακεδονίτισσα για να συνεορτάσουν, μετά των κατοίκων της περιοχής, τον τιμώμενο άγιο.
Λίγο πριν το τέλος της Εσπερινής Ακολουθίας, ακολούθησε η λιτάνευσης των Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου, πέριξ του ναού και στην συνέχεια ο Πανιερώτατος, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ των εν τη Επαρχία Κυρηνείας και αλλαχού ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ως και υπέρ πάντων των επ’ ελπίδι επιστροφής εις τας πατρογονικάς ημών εστίας εν προσφυγιά κεκοιμημένων εκτοπισμένων και προσφύγων, αναπέμποντας παράλληλα δέηση υπέρ ανευρέσεως και εξακριβώσεως της καταστάσεως των αγνοουμένων μας.
Στο σύντομο λόγο του, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, υπογράμμισε ότι «την εύσημο τούτη ημέρα κατά την οποία παρακαλούμε τον Θεό να λάβουμε την ίαση ψυχής τε και σώματος, θα πρέπει να τον παρακαλούμε παράλληλα να σκέπει την μονή του στην Μύρτου και να μας αξιώσει να προσκυνήσουμε και εκεί, να Τον λατρέψουμε και να τιμήσουμε τον άγιο Παντελεήμονα, αλλά και όλους τους αγίους μας στις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας».
«Έτσι, λοιπόν, ταπεινωμένοι μπροστά στο Θεό να τον παρακαλούμε, γονυκλινείς και με δάκρυα στα μάτια, να συντομεύσει τον χρόνο της μεγάλης μας δοκιμασίας και να φωτίζει τον νουν όλων ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ειρήνη, ασφάλεια, αγάπη, νουνεχείς και σώφρονες πίσω στα χωριά και τις πόλεις μας», πρόσθεσε κλείνοντας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου