Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Πανηγυρικός εορτασμός Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι

Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η ιστορική κωμόπολη Τσοτυλίου Κοζάνης τίμησε την προστάτιδα και έφορο της, μεγαλομάρτυρα αγία Μαρίνα.
Στους εορτασμούς που είχαν επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Μαρίνης, προεξήρχε προσκεκλημένος του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, ο μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος χοροστάτησε της Εσπερινής Ακολουθίας και κήρυξε τον θείο λόγο.
Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στους λόγους που η Εκκλησία καθόρισε τις μνήμες των αγίων και εξήγησε για ποιο λόγο συναγόμαστε όλοι σε συνάξεις ευχαριστιακές και σε συνάξεις λατρευτικές αυτές τις μέρες που οι άγιοι ετελείωσαν την ζωή τους.
«Οι άγιοι της Εκκλησίας μας είναι η απόδειξη του ευαγγελίου», σημείωσε ο μητροπολίτης Λεμεσού, για να προσθέσει ότι «χωρίς την παρουσία των αγίων το Ευαγγέλιο δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί. Όλα αυτά που μας είπε ο Χριστός, όλα αυτά που μας υποσχέθηκε, όλα όσα προείπε στους μαθητές του δεν θα μπορούσαν να επαληθευτούν αν δεν είχαμε την παρουσία των αγίων. Μπορεί να ήταν η πιο ωραία θεωρία το ευαγγελικό κήρυγμα, αλλά πραγματικά δεν θα μπορούσε να γίνει χειροπιαστό, δεν θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε αν δεν υπήρχαν οι άγιοι της Εκκλησίας. Οι άγιοι επαλήθευσαν τον λόγο του Θεού, επαλήθευσαν τις υποσχέσεις του Χριστού». 
Κλείνοντας τον λόγο του ο Πανιερώτατος επεσήμανε ότι αυτές τις ώρες της γιορτής και μνήμης των αγίων μας θα πρέπει να τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν να ανανήψουμε, «να αγαπήσουμε τον Θεό, να ξυπνήσουμε, να αναστηθεί η ψυχή μας. Να ζωντανέψουμε, να καταλάβουμε ποιο το νόημα της ύπαρξής μας. Να καταλάβουμε ποια είναι η χαρά του εαυτού μας, ποιο είναι το πλήρωμα της καρδιάς μας για να μπορέσουμε και εμείς να υπερβούμε τον θάνατο και να υπερβούμε όλα τα πρόσκαιρα πράγματα και να μην φοβόμαστε, να μην αγχωνόμαστε, να μην δειλιάζουμε. Να μην ζούμε μεσ’ την μικρότητα και μέσα στην μιζέρια μας, αλλά να ακολουθούμε τον δεσπότη Χριστό μέσα στο φως της αγάπη Του και της παρουσίας Του».

Μετά το τέλος του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού και της πανηγυρικής αρτοκλασίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μαρίνας στους κεντρικούς δρόμους του Τσοτυλίου με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Λεμεσού και Σιατίστης, πλήθους κληρικών και στην παρουσία των αρχών της περιοχής.
Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με το αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε την κυριώνυμο ημέρα της εορτής μεταξύ του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, με την συμμετοχή από την Μητρόπολη Λεμεσού του π. Χρυσοστόμου και ικανού αριθμού κληρικών από την Μητρόπολη Σισανίου.
Να σημειωθεί ότι αξιομνημόνευτη ήταν η συμμετοχή και παρουσία στις λατρευτικές συνάξεις των κάτοικων του Τσοτυλίου και της γύρω περιοχής, οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη ευλάβεια στον εορτάζοντα ναό της κοινότητος τους για να τιμήσουν την μνήμη της αγίας Μαρίνης και να εκζητήσουν την χάρη και την ευλογία της.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου