Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Πανηγυρικό Συλλείτουργο στην Μακεδονίτισσα

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο που διεξήχθη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στην Μακεδονίτισσα κορυφώθηκαν οι λατρευτικές συνάξεις και εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον εν λόγω ναό με αφορμή την ιερή μνήμη του μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Αγίου.
Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Ο Μακαριώτατος, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος, όπως είπε, «μέσα από τον βίο και το μαρτύριο του κατέστη πολίτης της ουράνιας Βασιλείας του Κυρίου» και προέτρεψε τους πιστούς να τον έχουν ως πρότυπο ζωής. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Θεία Λειτουργία η ευαγγελική περικοπή της ημέρας και η Θεία Μετάληψη, ανεγνώσθη και μετεδόθη αντίστοιχα, από το Ιερό Ευαγγέλιο και εκ του Αγίου Ποτηρίου, τα οποία διεσώθησαν από την κατεχόμενη Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Μύρτου. Παράλληλα τέθηκε προς προσκύνηση η μικρή θαυματουργός κτητορική εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία φέρει τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου.
Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευχαρίστησε και εκζήτησε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου για την οικογένεια Χαραλάμπους, η αγάπη των οποίων διέσωσε φορητή εικόνα από την κατεχόμενη γη μας, απεικονίζουσα τους Αγίους Πάντες και την παρέδωσε στην προσφυγική Μητρόπολη.
Στο σημείο αυτό, ο Κύπρου Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι «αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε» στην κατεχόμενη γη μας και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου γιατί, όπως επεσήμανε «αυτό είναι το θέλημα του Θεού και αυτό είναι και το θέλημα του αγίου μας που γιορτάζουμε σήμερα».
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε «αυτή η αποκατάστασης να γίνει σύντομα, ούτως ώστε ο λαός μας να βρει τον δρόμο του, να βρει την χαρά και την ευτυχία, που είχε προ της εισβολής και να ζήσει ευτυχισμένος εις την γη των πατέρων του».
Στο πέρας του Συλλειτούργου τελέστηκε δέηση υπέρ ανευρέσεως των Αγνοουμένων και μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων εν τη Επαρχία Κυρηνείας, κατά την βάρβαρο τουρκική εισβολή του 1974, και πάντων των εν προσφυγιά τελειωθέντων Κερυνειωτών. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου.
Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό παρέστησαν ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, οι Βουλευτές Κυρηνείας Σοφοκλής Φυττής και Μάριος Μαυρίδης, ο αναπληρωτής Έπαρχος Λευκωσίας Μάριος Παναγίδης, οι Δήμαρχοι Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου και Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος κοινοτήτων επαρχίας Κερύνειας Δημοσθένης Γιάγκου, κοινοτάρχες, πρόεδροι φορέων και σωματείων της επαρχίας Κερύνειας.
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μύρτου και ο Σύνδεσμος Μυρτιωτών, οργάνωσαν εκδήλωση, στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κοινότητος Μύρτου, που ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, η οποία περιελάμβανε άφιξη φλόγας από τον Τύμβο Μακεδονιτίσσης, τήρηση μονολέπτου σιγής και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου