Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Τα Λατσιά τίμησαν την Αγία Φωτού

Στην πανένδοξο Οσία Φωτεινή, το κλέος των Καρπασέων, έκλινε ευλαβικά το γόνυ, σήμερα το απόγευμα, ο πιστός λαός των Λατσιών, για να τιμήσει, για άλλη μια χρονιά, την ιερά μνήμη της με τις δέουσες εκκλησιαστικές τιμές. 
Μέσα σε κλίμα βαθιάς πίστης και κατάνυξης πλήθος πιστών κατέκλυσε το μικρό παρεκκλήσιο της Αγίας για να συνψάλλει, μαζί με τον ιερό κλήρο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λατσιών, την Εσπερινή Ακολουθία της εορτής της Αγίας και τον πρώτο Μικρό Παρακλητικό Κανόνα του Δεκαπενταυγούστου.
Η Αγία Φωτεινή η Καρπασίτιδα, η γνωστή στο λαό και ως Αγία Φωτού, κατέχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση ανάμεσα στο πλήθος των οσιακών μορφών που άγιασαν την μικρή μας πατρίδα και τυγχάνει παγκύπριας τιμής. Παρόλη βέβαια την αγάπη που τρέφει ο πιστός λαός μας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Καρπασίας για την Αγία Φωτού, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την ζωή της, την καταγωγή της, και τον χρόνο που έζησε.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η φωτώνυμη αυτή Οσία καταγόταν από την αρχαία πόλη του Καρπασίου. Θα πρέπει να έζησε κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή και αυτό που είναι με βεβαιότητα γνωστό, είναι ότι διήλθε τον ασκητικό της βίο σ’ ένα ευρύχωρο λαξευτό υπόγειο σπήλαιο, το οποίο ευρίσκεται στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Άγιος Ανδρόνικος Καρπασίας. 
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου