Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Eορτασμός του Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λευκωσίας, ιερούργησε το πρωί της Παρασκευής 29 Αυγούστου 2014, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε τη διαχρονική σημασία του κηρύγματος του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών.
Ο Θεοφιλέστατος σημείωσε ότι ο Πρόδρομος αποτελεί πρότυπο για όλους μας και συνδέει τη ζωή μας με τη ζωή του Κυρίου και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη διδασκαλία του Προδρόμου «Μετανοείτε ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».
«Αυτά τα λόγια του Προφήτη και Προδρόμου του Χριστού ήταν λόγια που προήρχοντο μέσα από την προσωπική του εμπειρία. Ο ίδιος έζησε στην μετάνοια, ο ίδιος βίωσε την βασιλεία του Θεού ως εμπειρία της χάριτος του Θεού μες την καρδιά του, οπότε μιλούσε με βάση την δική του εμπειρία», πρόσθεσε.
Εξηγώντας στη συνέχεια, εν συντομία, τι σημαίνει «Μετάνοια» επεσήμανε με απλά λόγια ότι «σημαίνει ξεκολλήστε το νου, την καρδιά, τις αισθήσεις από τα υλικά, τα γήινα, τα πρόσκαιρα του κόσμου τούτου για να μπορέσει να στραφεί προς τα πνευματικά. Και δια των πνευματικών θα δημιουργηθεί μία πνευματική κατάσταση μες την καρδιά σας και θα απλωθεί η χάρη του Θεού μέσα σας και θα αποκτήσετε την αίσθηση της παρουσίας της Βασιλείας του Θεού μέσα στην καρδιά σας».
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος παρουσίασε, ακολούθως, κάποιους πρακτικούς τρόπους μετανοίας, όπως είναι η μελέτη του λόγου του Θεού, η προσευχή, η Θεία Λειτουργία και η νηστεία, μέσα από τους οποίους μπορούμε να διδαχθούμε «πώς να θεραπεύσουμε τα πάθη μας, την υλομανία, αυτή την εσωτερική κατάσταση μας και πώς θα λάβουμε τη χάρη του Θεού μέσα μας για να σωθούμε, να γίνουμε μέτοχοι της Βασιλείας Του».
Ευχήθηκε, τέλος, «δια πρεσβειών του Τιμίου Προδρόμου να μας αξιώσει ο Θεός να ζήσουμε αυτή τη μετάνοια και να ενωθούμε με τον Θεό και να ζήσουμε από τώρα την Βασιλεία Του».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου