Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Πάφου Γεώργιος: «Πορεία πάνω στα κύματα η ζωή μας»

Τελέσθηκε, σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού διακεκριμένου Θεολόγου και αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Ανδρέα Μιτσίδη, συνεργάτη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄, καθώς και των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Μακαρίου Γ΄ και Χρυσοστόμου Α΄.
Από νωρίς το πρωί ο Ναός είχε γεμίσει με φίλους και συνεργάτες του εκλιπόντος, οι οποίοι τον γνώρισαν, συνεργάστηκαν ή συνδέθηκαν μαζί του στην μακρόχρονη πορεία και δράση του στα εκκλησιαστικά δρώμενα της κατά Κύπρον Εκκλησίας και ήρθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του και για να συμπροσευχηθούν, μαζί με την οικογένεια του, για την ανάπαυση  της ψυχής του.
Στον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος στο εμπνευσμένο κήρυγμά του, παίρνοντας αφορμή από το Ευαγγέλιο της Κυριακής, μετέφερε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τα μηνύματα και τα διδάγματα που αυτό προσφέρει προς όλους τους ανθρώπους της κάθε εποχής.
Αναφερόμενος στο περιστατικό της ευαγγελικής περικοπής με τον Απόστολο Πέτρο, σημείωσε ότι «αυτό μας δίνει το μήνυμα για το ποια θα είναι η πορεία μας πάνω στη γη αυτή. Στην απεγνωσμένη κραυγή του Πέτρου, «Κύριε σώσον με», ο Χριστός δεν σταμάτησε ούτε τον άνεμο, ούτε τη θαλασσοταραχή, απλώς πήρε τον Πέτρο από το χέρι και εβάδισαν πάνω στα κύματα. Ήθελε να του πει τότε, αλλά και σε μας σήμερα, ότι έτσι θα είναι η πορεία μας στη ζωή αυτή. Πορεία πάνω στα κύματα. Δεν θα προλαβαίνουμε να ξεπερνούμε τη μία θλίψη, το ένα περιστατικό και μια άλλη μεγαλύτερη, όπως τα κύματα, θα έρχεται. Θα ξεπερνούμε όλα αυτά κρατώντας τον Χριστό από το χέρι, όπως τότε ο απόστολος Πέτρος κρατούσε τον Χριστό από το χέρι και περπατούσε πάνω στα κύματα».
Ο Πανιερώτατος, συνεχίζοντας, πρόσθεσε άλλο ένα μήνυμα με τον απόστολο Πέτρο. «Όταν βρισκόταν τοπικά μακριά ο Πέτρος, επειδή πίστευε, εβάδιζε πάνω στα κύματα, όταν δε ήλθε τοπικά κοντά στον Χριστό, έχασε την πίστη του και άρχισε να καταποντίζεται. Ήταν τόσο κοντά, ώστε «εκτείνας την χείρα επελάβετο αυτού», τον πήρε από το χέρι ο Χριστός. Θέλει να μας πει ότι μπορεί να είμαστε κοντά στην Εκκλησία, να είμαστε μέσα στην Εκκλησία, να κάνουμε γιορτές, να κοινωνούμε, να εξομολογούμαστε, να κάνουμε τα πάντα, αλλά όχι με βαθιά πίστη. Αν μόνο τοπικά βρισκόμαστε κοντά στον Θεό και όχι τροπικά, με τον τρόπο μας, υπάρχει ο κίνδυνος να καταποντιστούμε, όπως έκανε και τότε ο Πέτρος».
«Πολλά τα μηνύματα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, που έχουν όλα σχέση με τις δυσκολίες που συναντάμε σε αυτή την ζωή και με την πίστη που πρέπει να δείχνουμε, προκειμένου να βαδίσουμε σε αυτή τη ζωή και να φθάσουμε αποτελεσματικά στην άλλη ζωή», πρόσθεσε.
Κλείνοντας το λόγο του, ο Μητροπολίτης Πάφου, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αειμνήστου Ανδρέα Μιτσίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ένα καταξιωμένο, πιστό και αφοσιωμένο μέλος της Εκκλησίας μας» και ευχήθηκε «στο σημερινό μνημόσυνο του, ο Θεός να τον κατατάξει εν σκηνές δικαίων, αλλά και εμείς αφού εγκύψουμε σ’ αυτά τα διδάγματα τα οποία μας έστειλε με τη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Θεός, να περάσουμε την πολυκύμαντη αυτή ζωή, να διαπεραιωθούμε με ασφάλεια στην άλλη ζωή, εκεί όπου θα συναντήσουμε τον Θεό, θα υποταχθούμε σ’ αυτόν, αλλά και θα αναγνωρίσουμε την ανωτερότητα του και την δική μας ευτέλεια».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου