Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Απόστολο Σίλα στον Ύψωνα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και ο Ιερός Ναός Αγίου Σάββα στον Ύψωνα Λεμεσού διοργάνωσαν σειρά λατρευτικών εκδηλώσεων για να τιμήσουν την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Σίλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην φερώνυμο περιοχή του Αγίου Σίλα, βορείως της πόλεως Λεμεσού, ευρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση παλαιό Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Τα τελευταία χρόνια, με προτροπή και του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, γίνεται προσπάθεια για να αναστηλωθεί το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο με την συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της τοπικής Κοινότητας Ύψωνα.

Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2014 τελέστηκε, στον χώρο των ερειπίων του Μοναστηρίου που ήταν αφιερωμένο στον Απόστολο Σίλα, ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, μετά από πρόσκληση του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου.

Παρόντες στην Εσπερινή Ακολουθία ήταν οι Αρχές του Δήμου, κληρικοί από την Μητρόπολη Λεμεσού και την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσέτρεξαν στους χώρους της παλαιάς Μονής για να τιμήσουν τον εκ των Εβδομήκοντα Απόστολο και συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου.
Την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στον Ύψωνα, ενώ την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Σάββα δείπνο, το οποίο τίμησε με την παρουσία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου