Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

25χρονα Εκκλησιαστικού Κήρυκα

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η επετειακή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε, το βράδυ της Κυριακής, 15 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων έκδοσης της Θεολογικής Επετηρίδας της Μητροπόλεως Κιτίου, η οποία φέρει τον τίτλο «Εκκλησιαστικός Κήρυκας», στην παρουσία του εμπνευστού και πρωτεργάτη της Επετηρίδας, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, κληρικών της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίκαιρους ύμνους από την Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτη κ. Ανδρέα Αβραάμ Βάβα, χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο και δύο ομιλίες από τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Είκοσι τόμοι Εκκλησιαστικού Κήρυκα» και τον κ. Κωστή Κοκκινόφτα, ερευνητή της Ιεράς Μονής Κύκκου, με θέμα «Εκκλησία και Γράμματα».
Στην ομιλία του ο κ. Κοκκινόφτας υπογράμμισε την σημαντική προσφορά της Μητροπόλεως Κιτίου στον τομέα της διάδοσης των ελληνικών γραμμάτων και της ενίσχυσης της Ορθόδοξης πίστης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημειώνοντας ότι για τον σκοπό αυτό «ίδρυσε και στήριξε τη λειτουργία πολλών σχολείων, τόσο στην πόλη της Λάρνακας, όσο και σε χωριά της επαρχίας».
«Το έργο της Μητρόπολης συνέδραμαν και οι ναοί της πόλης, όπως του Αγίου Γεωργίου Κοντού, τα εισοδήματα του οποίου διετίθοντο από το 1859 για τη συντήρηση των σχολείων. Παρόμοια υπήρξε και η προσφορά του ναού του Αγίου Λαζάρου στην εκπαίδευση της πόλης, αφού, το 1856, η εκκλησιαστική του επιτροπή αποφάσισε τη μετατροπή της μέχρι τότε ιδιωτικής Σχολής Σκάλας σε κοινοτική, συντηρούμενης από τα έσοδα του ναού», πρόσθεσε.
«H προσφορά αυτή συνεχίστηκε και στα χρόνια που ακολούθησαν», επεσήμανε για να αναφέρει, στην συνέχεια, ενδεικτικά, «την ίδρυση από τον Μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη, το 1910, του Παγκύπριου Ιεροδιδασκαλείου, που υπήρξε σταθμός στην προσπάθεια της Εκκλησίας της Κύπρου για τη επίλυση του ζητήματος της μόρφωσης του κλήρου. Ακόμη εξέδωσε, μεταξύ των ετών 1911-1918, το σπουδαίο δεκαπενθήμερο περιοδικό «Εκκλησιαστικός Κήρυξ». Παρόμοιο υπήρξε και το έργο του διαδόχου του στον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου, Νικοδήμου Μυλωνά, ο οποίος εξέδωσε το 1923 το πρωτοποριακό για την εποχή περιοδικό «Κυπριακά Χρονικά», που συνέβαλε στη θεμελίωση των κυπρολογικών σπουδών με τα πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα του για διάφορες πτυχές της ιστορίας, την εκκλησιαστικής γραμματείας, της αγιολογίας, της λαογραφίας και της μοναστηριολογίας».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου