Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η εορτή της Ορθοδοξίας στην Μητρόπολη Ταμασού

Πανηγυρικά, με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η  πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία είναι αφιερωμένη στη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας έναντι της Εικονομαχίας, στη Μητρόπολη Ταμασού.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο κατάμεστος από πιστούς Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος Λυθροδόντα, στον οποίο ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο επιχώριος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της κοινότητας.
Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος, παίρνοντας αφορμή από την εορτή της αναστηλώσεως των εικόνων, αναφέρθηκε στην έννοια της Ορθοδοξίας και το ορθό περιεχόμενο της πίστεως μας, αλλά και στις προσπάθειες διαφόρων «αυτοαποκαλούμενων» φωτιστών, οι οποίοι προσπαθούν, όπως είπε, «να μας παρασύρουν έξω από την Εκκλησία μας».
«Υπάρχουν κάποιοι κινούμενοι από άλλα συμφέροντα, ενδιαφερόμενοι δήθεν για να μας διαφωτίσουν. Θέλουν να μας απομακρύνουν από την Εκκλησία και την πίστη μας. Έρχονται προβατόσχημοι, όπως σημειώνεται στο Ευαγγέλιο, για να μας παρασύρουν στα εύκολα και ευχάριστα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Χρειάζεται να γνωρίσουμε την πίστη, την ορθή πίστη μας, που θα ειρηνεύσει και την ψυχή μας. Σ’ αυτή να είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι», υπογράμμισε.
«Σήμερα, αντί να διώκουν μόνο τις εικόνες διώκουν τον Χριστό μέσα μας, διώκουν τον Ιησού, που ως εμπειρία και σύστημα αξιών εκπροσωπείται μέσα στη ζωή μας, με την ηθική και την αγιοπνευματική εμπειρία. Ο πόλεμος αυτός εντάθηκε, εν εσχάτοις καιροίς και στο δικό μας νησί, γεγονός που προκαλεί θλίψη και πειρασμούς στη ζωή μας. Όλα τα προβλήματα μας, εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά έχουν ως πηγή τους την ηθική σήψη και διαφθορά, η οποία προκαλεί σύγχυση στον άνθρωπο και τον οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές, οι οποίες φθείρουν όλες τις άμυνές του», πρόσθεσε.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού, περαίνοντας το λόγο του, επεσήμανε ότι «στα προβλήματα ο χριστιανός δεν βλέπει αδιέξοδα, αλλά ευκαιρίες αγιασμού» και σημείωσε ότι «ο Θεός γνωρίζει πώς θα μας οικονομήσει, για να βγούμε από τις δυσκολίες και να σωθούμε, φτάνει να Του το ζητήσουμε με ειλικρινή μετάνοια και διάθεση διόρθωσης».
«Ας λιτανεύσουμε και ας υψώσουμε, σήμερα, τις ιερές εικόνες, όχι μόνο ως ανάμνηση ενός ιστορικού και πνευματικού γεγονότος, αλλά ως ομολογία, διαμαρτυρία για το άδικο και υπόσχεση για εμάς και τα παιδιά μας, ότι με τη βοήθεια του Θεού και των Αγίων Του, με τη δύναμη της πίστεως και της αγάπης μας, της εργατικότητας, της σοφίας, αλλά και της προσευχής μας “δεν θα σε απαρνηθούμε ω φίλη Ορθοδοξία”. Θαρρείτε και προσεύχεστε. Συν Θεώ, είμαι σίγουρος ότι ως έθνος θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά», τόνισε.
Προ της ενάρξεως της ιεράς λιτανείας, ο Ταμασού Ησαΐας, προεχείρισε και απένειμε τα οφίκια του Αρχιμανδρίτου και του Πνευματικού στον Ιερομόναχο π. Νεκτάριο Γεωργίου, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος.
Ο Πανιερώτατος επισήμανε στον π. Νεκτάριο τις ευθύνες και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει, με την εξύψωσή του στο αξίωμα του Αρχιμανδρίτη και αναφέρθηκε στο λειτούργημα της πνευματικής πατρότητας  και τη σημασία του για την εκκλησιαστική ζωή, τονίζοντας με έμφαση ότι «ο σταυρός του Αρχιμανδρίτη και το οφίκιο του Πνευματικού δεν αποτελούν σύμβολα κοσμικής καταξίωσης, αλλά πνευματικής ευθύνης».
Στη σύντομη προσλαλιά του, ο νέος Αρχιμανδρίτης και Πνευματικός, εξέφρασε «ολοκαρδίους και ευγνώμονας ευχαριστίες», προς τον Μητροπολίτη Ταμασού, αλλά και σε όλους όσους του στάθηκαν συμπαραστάτες και βοηθοί σε κάθε βήμα της μέχρι τώρα πορείας του.
«Παρακαλώ υμάς, δεήθητε του Κυρίου, όπως ενισχύει, κρατύνει, διαφυλάττει την νέαν ταύτην διακονία του λαού του Θεού και όπως χάριτι Θεού οδηγήσω εις σωτηρία τα λογικά πρόβατα της ποίμνης του Χριστού, υπέρ ων απέθανε και ανέστη», συμπλήρωσε.
Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον περίβολο του Ναού, όπου κάτω από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τα γλυκόλαλα ψάλματα των διακονητών του αναλογίου, ανεγνώσθησαν σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της Πίστεως και το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.
Το αντίδωρο, όπως συνηθίζεται, μοίρασε ο νέος Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεώς μας και δέχθηκε τις ευχές από τον κλήρο και το λαό.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου