Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Δήλωση Μητροπολίτη Πάφου για το Λύκειο Κύκκου

Μετά από συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων που είχαμε με αντιπροσωπία των μαθητών του Β΄ Λυκείου (Κύκκου) Πάφου, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους για μη κατάργηση του σχολείου τους, ενός εκπαιδευτηρίου που πρόσφερε πάρα πολλά στην Πάφο.
Το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, όταν δεν συντρέχουν αξεπέραστες δυσκολίες, συνιστά οπισθοδρόμηση στα γράμματα και στον πολιτισμό μιας πόλης. Τούτο ισχύει πολύ περισσότερο για το Λύκειο Κύκκου Πάφου για το οποίο η μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, στα άλλα Λύκεια που βρίσκονται στα δημοτικά όρια της Πάφου, επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του. Τα σχολεία μαμούθ δεν είναι το ζητούμενο στη σύγχρονη κοινωνία. Λαμβανομένης, μάλιστα, υπόψη της εξαγγελίας του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του Λυκείου Επιλογής Μαθημάτων, η δημιουργία τμημάτων των προτεινόμενων συγκεκριμένων συνδυασμών μαθημάτων δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση και με λιγότερους μαθητές σε κάθε σχολείο.
Πιστεύουμε ότι το νεοκλασσικό κτήριο του Νικολαϊδείου Γυμνασίου, το οποίο έχει ανακαινισθεί, θα μπορούσε να δεχθεί τους μαθητές του Γυμνασιακού κύκλου αντί οι αίθουσες να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι του Α΄ Λυκείου Πάφου. Η προβαλλόμενη οικονομική δυσκολία για την ανέγερση κάποιων συμπληρωματικών αιθουσών μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί, με εξοικονόμηση χρημάτων από άλλες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα: Θα σπαταληθούν χωρίς κανένα όφελος, αλλά αντίθετα με ζημιά, λόγω της αλλοίωσης της κτηριακής του μορφής, αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αερογεφυρών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (Λευκωσία) για αποσυμφόρηση, δήθεν, του συνωστισμού κατά τη διακίνηση των μαθητών. Όταν ο μαθητικός πληθυσμός ήταν 2000 μαθητές δεν παρετηρείτο συνωστισμός, ενώ τώρα με 550 μαθητές υπάρχει πρόβλημα! Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν δύο καλά- η διάσωση της μορφής του Παγκυπρίου Γυμνασίου και το κτίσιμο των συμπληρωματικών αιθουσών του Νικολαϊδείου- και να αποφευχθούν δικαιολογημένα ερωτηματικά για τη διάθεση κάποιων κονδυλίων του Υπουργείου Παιδείας.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να εξετάσει και πάλιν την μη κατάργηση του Β΄ Λυκείου Πάφου.

                                                                   †Ο Πάφου Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου